Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pompézní předávání Nobelových cen: Galavečer pro zvané byl přehlídkou luxusu

Autor: ČTK, lm - 
11. prosince 2015
10:57

Předávání Nobelových cen bylo přehlídkou luxusu! Švédský král Karl XVI. Gustaf ve čtvrtek ve Stockholmu předal letošním laureátům ocenění za literaturu, ekonomii, fyziku, chemii a lékařství. O několik hodin dříve v Oslu převzali zástupci takzvaného tuniského kvartetu pro národní dialog Nobelovu cenu za mír.

Nobelovy ceny se předávaly ve stockholmské radnici a byl to obřad hodný poklony. Stoly zdobily zlaté svícny a stovky ručně vázaných květin. Vše bylo do puntíku naplánované, tak aby večer, na který dorazily největší mozky z celého světa, proběhl bez problémů. Celkově bylo pozváno na 1600 hostů.

Do gala se hodili i členové královské rodiny. Ceremoniálu se po boku švédského krále Karla XVI. Gustafa účastnily i jeho manželka a dcery, princezny Viktorie a Madeleine a nechyběla ani manželka prince Karla Filipa, princezna Sofie. Ženy ze švédské královské rodiny oblékly honosné šaty, které doplnily přenádhernými diadémy a rodinnými šperky. Královská rodina posléze doprovodila laureáty na slavnostní ceremoniál.

Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali tři parazitologové - irský vědec působící v USA William C. Campbell a Japonec Satoši Omura za výzkum hlístic a Číňanka Tchu Jou-jou za výzkum přispívající k léčbě malárie.

Za fyziku ocenila Královská švédská akademie věd Japonce Takaakiho Kadžitu a kanadského vědce Arthura B. McDonalda za důkaz, že neutrální částice neutrina mají hmotu.

Nobelovu cenu za chemii obdrželi Švéd Tomas Lindahl, Američan Paul Modrich a Turek Aziz Sancar za výzkum oprav DNA.

Za literaturu získala prestižní cenu běloruská spisovatelka narozená na Ukrajině Světlana Alexijevičová. V češtině vyšla například její kniha Doba z druhé ruky - Konec rudého člověka.

Za oblast ekonomie dostal Nobelovu cenu Angus Deaton z Británie za analýzu spotřeby, chudoby a bohatství.

Ačkoli jména oceněných se svět každoročně dozvídá už v říjnu, slavnostní předávání cen se koná v den výročí úmrtí Alfreda Nobela, tedy 10. prosince.

Součástí ceny je medaile s Nobelovou podobiznou na přední straně, diplom a finanční odměna ve výši osm milionů švédských korun (23,4 milionu korun) pro každou kategorii. V případě, že v dané oblasti získá cenu vícero vědců, o sumu se dělí.

milan1959 ( 11. prosince 2015 13:11 )

Nobelova cena se v minulosti zdiskreditovala tak, že už nikoho rozumného nezajímá ...

Zobrazit celou diskusi