Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

O dětech Michalákové se rozhodne už v únoru! Norové termín uspíšili nejspíš kvůli Sobotkovi

Autor: ČTK, lm - 
10. prosince 2015
17:46

Norský soud se bude na konci února příštího roku zabývat odvoláním Evy Michalákové proti rozhodnutí úřadů o zbavení rodičovské odpovědnosti k oběma jejím synům. ČTK to sdělil zástupce petičního výboru na podporu rodiny Jakub Cyrani. O případu před pár dny hovořil s norskou premiérkou i předseda české vlády Bohuslav Sobotka.

Norská sociální služba odebrala českým rodičům syny – dnes desetiletého Denise a sedmiletého Davida – v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Eva Michaláková požádala loni v prosinci o přezkoumání své kauzy, letos v září padlo rozhodnutí o zbavení rodičovských práv a adopci mladšího syna. Proti tomuto rozhodnutí se matka odvolala. Chlapci se narodili v Norsku, jejich matka tam také žije.

„Termín odvolacího řízení byl na norské poměry stanoven poměrně rychle. Přičítám to i nedávným krokům pana premiéra Bohuslava Sobotky a dlouhodobému veřejného tlaku na Norsko,“ uvedl právník a člen petičního výboru na podporu rodiny Pavel Hasenkopf. „Standardními byrokratickými prostředky se dále neposuneme. Proto velmi vítám osobní iniciativu premiéra Sobotky a jeho trpělivý politický tlak,“ dodal.

Podle advokátky Dory Bokové rodina Michalákových omezila vystupování v médiích z obav před reakcí sociálního úřadu Barnevern, ale v žádném případě se nevzdává. „Navzdory své zoufalé situaci všichni věří, že kluky budou mít zase doma. Cílem rodiny není finanční odškodnění, které jí za způsobené bezpráví jednou přizná štrasburský soud pro lidská práva. Cílem Evy Michalákové je návrat dětí domů ke své vlastní rodině,“ dodala Boková.

Protože má rozhodnutí norských úřadů odkladný účinek, širší rodina opětovně požádá o možnost setkání s chlapci, uvedl petiční výbor ve svém prohlášení. Doposud prý úředníci Barnevernu na žádost o kontakt reagovali pouze jednou, a to v září, kdy rodinu odmítli s odkazem na přílišnou vytíženost dětí ve škole.

„Rodina se také pokusí doručit dětem vánoční dárky, přestože kvůli chybějící zpětné vazbě netuší, zda úředníci a pěstouni zasílané dárky dětem předávají,“ uvedl petiční výbor. „I nadále je rodina bez jakýchkoli informací o starším z bratrů Michalákových, kterého téměř dva roky nikdo neviděl,“ dodal.

Podle petičního výboru upozornily na pochybné postupy Norska v poslední době i rodiny z několika dalších zemí, například z Rumunska, Polska, Slovenska či Litvy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aaobcanka ( 16. ledna 2016 06:57 )

Norsko má jen cca 4,5 mil. obyvatel. Jsou to tzv. fašisti, přidali se k Hitlerovi. Norské a severské země účelově prodlužují zadržování dětí u pěstounů, aby zapomněli na biologické rodiče. Pak i lidi začnou psát nesmysly typu : "Už je dítě u pěstounů dlouho, už jej nevracejte zpět." Ale neuvědomí si, že také mohou na základě lživého udání třeba sousedky přijít o dítě ! Norsko a ost. seveřané prý odebírají děti na základě lživých udání od závistivých sousedů, kolegů z práce, ze školek a škol apod. Žili tam naši příbuzní. Např. Norsko se potýká s incesty prý prakticky v každé rodině. Je jich zoufale málo na tzv. oživení krve. Jsou prý zčásti degenerovaní, rodí se postižené děti souložením mezi příbuznými. Proto tzv. kradou bílé, zdravé děti z kultivovaných rodin, nejlépe polské, české, slovenské, ruské, ukrajinské, litevské atd. Ze západních států (NSR, Fr, Švýc., Rak., Anglie atd.) si netroufnou, těch se bojí.

severnik ( 10. prosince 2015 21:43 )

Eva je psychopat!!!!!!

rumungro ( 10. prosince 2015 20:33 )

Mám takový dojem,že by měli bydlet u její sestry,kterou kluci fotili na záchodě.

ambree ( 10. prosince 2015 20:19 )

Bože to je nesmysl, co jsi napsala.

majojo ( 10. prosince 2015 19:29 )

Jo Sobotka, ten toho vyjednal a zařídil! Akorát tuhle kauzu urychlil, protože ruku na srdce, už je dávno předem rozhodnuto.

Zobrazit celou diskusi