Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Číňané legalizují život 13 milionů dětí. Pomohla jim nová rodinná politika

Autor: mb - 
10. prosince 2015
15:25

Čína se chystá zlegalizovat miliony „neexistujících“ dětí, které se narodily v rozporu s politikou jednoho dítěte. Doposud těmto lidem bylo odpíráno právo na vzdělání i přístup k lékařské péči. Celkem se má tímto způsobem „narodit“ 13 milionů Číňanů.

„Možnost získání dokumentů patří mezi základní práva našich občanů. Zároveň jim tím bude umožněno plně se podílet na životě společnosti, využívat svých občanských práv a plnit své občanské povinnosti,“ uvedla v prohlášení čínská vláda.

Legalizace takzvaný černých dětí přichází dva měsíce poté, co Čína oznámila, že politiku jednoho dítěte po 35 letech ruší. Páry, které porušily tento zákon, čekala vysoká pokuta ve výši devítinásobku ročního příjmu. Ty páry, které na zaplacení pokuty neměly finance, pak děti vychovávaly v právním vakuu, neboť jim úřady odmítly vystavit dokumenty a děti pak neměly přístup k lékařské péči či vzdělání.

Přestože se Čína rozhodla udělat pokrok v lidských právech, někteří stále pochybují o tom, že dokumenty nakonec dostanou. Existují totiž regiony, které „opomíjejí“ plnit nařízení centrální vlády a samotný proces získání vytoužených dokumentů tak nakonec může být ještě velmi obtížný.

Čínu trápí důchodci i nedostatek dívek

Čínská vláda odhaduje, že za desetiletí uplatňování politiky jednoho dítěte zabránila narození zhruba 400 milionů dětí. To ovšem způsobilo v zemi demografickou krizi, Čínu trápí stárnutí populace a nedostatek dívek. Řada rodin totiž upřednostňovala narození chlapce, a když zjistily, že čekají dívku, volily raději potrat. Na vesnicích nebyly výjimkou ani vraždy novorozenců.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi