Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Starosta Chicaga se omluvil za policejní vraždu. Odstup, vyzývají ho voliči

Autor: kle, ČTK - 
9. prosince 2015
22:38

„Beru odpovědnost za to, co se stalo, protože se to stalo pod mým dohledem. A omlouvám se,“ řekl starosta Chicaga Rahm Emanuel. Stovky lidí se s tím však nespokojily a žádají, aby starosta odstoupil. Do nezletilého černošského mladíka (17) vystřílel bělošský policista 16 ran, údajně v sebeobraně. Policista byl již obviněn z vraždy.

Starosta Emanuel již před týdnem zbavil kvůli kauze funkce náčelníka místní policie. Případ, který vyvolal v celých USA vlnu emocí, se stal loni v říjnu. Jak dokazuje videozáznam, policista Jason Van Dyke do mladíka vypálil šestnáct ran.


Z videa je patrné, že Van Dyke do sedmnáctiletého Laquana McDonalda pálil i poté, co už ležel bezvládně na zemi. Vedení chicagské policie tvrdí, že než policista začal střílet, zaútočil na něj mladík nožem. Podle policejních odborů Van Dyke jednal ze strachu a v sebeobraně. Státní zástupkyně Anita Alvarezová ale má za to, že zásah byl neoprávněný. Mladík u sebe sice měl nůž, policistu ale nijak neohrožoval.

Van Dyke byl obviněn z vraždy. Po zveřejnění videa uspořádali kritici policejního vedení v Chicagu demonstraci, na níž žádali odvolání policejního šéfa Garryho McCarthyho. Starosta Emanuel odvolat McCarthyho odmítal, ale tlak rozhořčené veřejnosti neustál.

V uplynulých letech vedly zásahy bělošských policistů proti často neozbrojeným černochům ve Spojených státech k růstu napětí.

V Chicagu se neprotestovalo poprvé:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi