Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zamilovaní teroristé, kteří zabíjeli v USA: Radikály se stali ještě před seznámením

Autor: shp, ČTK - 
9. prosince 2015
18:45

Seznámili se, zamilovali se do sebe a spojovala je zvrácená verze islámu, v jehož jménu chtěli zabíjet a také zabíjeli. Manželé Syed Farook a Tashfeen Maliková, kteří v Kalifornii zastřelili 14 lidí, se však radikalizovali ještě před svým seznámením a o džihádu mluvili již před svatbou.

To prohlásil ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey. Nejmenovaný vládní představitel citovaný agenturou Reuters k případu vyšetřovanému jako teroristický čin řekl, že Farook uvažoval o útoku na nějaký americký cíl možná již v letech 2011 či 2012.

Byli zradikalizovaní ještě předtím, než se přes internet seznámili. O džihádu a mučednictví spolu hovořili již na konci roku 2013 ještě před zasnoubením,“ řekl Comey v Senátu USA při výpovědi před soudním výborem. Farook a Maliková se vzali v roce 2014.

FBI je přesvědčen, že pár se zhlédl v zahraničních teroristických organizacích. Úřad proto podle Comeyho nyní zjišťuje, co bylo zdrojem inspirace manželů a jaká vůbec byla podstata jejich vztahu.

Nejmenovaný vládní představitel, který je s vyšetřováním obeznámen, agentuře Reuters řekl, že Farook možná zamýšlel útočit mnohem dříve. V roce 2011 a 2012 totiž požádal svého souseda o zakoupení zbraní, aby se sám vyhnul pozornosti.

Vyšetřovatelé prý také prověřují, zda Maliková, která nebyla na rozdíl od Farooka americkou občankou, získala jako snoubenka vízum pro vstup do USA ve shodě se všemi požadavky. Na možné nesrovnalosti v jejím vízu upozornil předseda soudního výboru Senátu Charles Grassley.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

andorea ( 9. prosince 2015 19:18 )

Zamilovaní teroristé...opravdu myslíte, že tohle je vhodný titulek? Má nám to ty vrahy zlidštit?

rodrigues ( 9. prosince 2015 19:07 )

Předpoklad zradikalizovat, jim byl sudičkami dán do vínku již po narození. Jak může někdo věřit, že se něco takového "polidští"?

Zobrazit celou diskusi