Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Norsko ničí záplavy: Vlna smetla dům, pohřbila vesnici

Autor: mb - 
9. prosince 2015
12:13

Norsko o víkendu devastovaly ničivé záplavy, podle tamních médií se jednalo o nejhorší povodně za posledních 200 let. Rozzuřený živel ničil vše, co mu stálo v cestě, voda unášela domy, zavřela se i nad celou vesnicí.

„Velká část vesnice Vikeså je pod vodou, a to včetně radnice. Ve vesnici Feda v regionu Kvinesdal hrozí, že voda odplaví několik domů. Hodně lidí bylo evakuováno,“ píší norská média. Zaplaveny jsou také dopravní komunikace a evakuovány byly stovky lidí.

Video: Voda nemilosrdně unáší celý dům

Nejhorší záplavy za 200 let

„Jsou to nejhorší záplavy za posledních 200 let, dokonce už jsme překonali hranici dvousetleté vody a ani pořádně nevím, o kolik se zvýšily hladiny řek,“ prohlásil Leif Brock z regionu Egersund. Nehledě na hrozící nebezpečí však někteří lidé odmítli opustit své domovy. „Museli jsme jejich evakuaci nařídit, pak už neodporovali,“ doplnil Brock. „Bylo to dost dramatické, dělo se několik věcí najednou. Náhle nám řekli, že nás musí evakuovat,“ popsal evakuaci obyvatel Egersundu Roy Handenland.

Kromě záplav bylo na jihu a západě země také hlášeno více než 30 sesuvů půdy a bahna. Za tři dny přinesla bouře Synne 241 milimetrů srážek, obvyklý průměr pro celý měsíc prosinec je přitom 144 milimetrů. Norsko odhaduje, že záplavy způsobily škodu minimálně 100 milionů norských korun (zhruba 283 milionů Kč).

Zatímco Norsko zasáhly ničivé záplavy, sousední Švédsko a Dánsko devastoval prudký vítr o rychlosti skoro 130 km/hod, který vyvracel stromy a ničil budovy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi