Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řekové měli strůjce atentátů v Paříži na mušce už před rokem. Z Atén řídil komplice

Řecká policie se prý pokoušela dopadnout teroristu z Paříže již před rokem. Neuspěla.
Řecká policie se prý pokoušela dopadnout teroristu z Paříže již před rokem. Neuspěla.  (Autor: Reuters/EPA - Ramon Hofman)
Autor: kle - 
8. prosince 2015
22:44

Už téměř před rokem se řecká policie pokusila zadržet Abdelhamida Abaaouda, údajného strůjce listopadových atentátů v Paříži. Terorista tehdy v Aténách žil a řídil odtamtud belgickou teroristickou buňku. S odvoláním na belgický bezpečnostní zdroj z protiteroristického útvaru o tom v úterý informoval server BBC.

Řecká policie se podle bezpečnostního zdroje pokusila, ovšem marně, zadržet teroristu již loni. Osmadvacetiletý Belgičan marockého původu byl tak zabit až při policejní razii v půlce listopadu na pařížském předměstí Saint-Denis.

Policie se podle belgické televize RTBF nadále soustředí na nalezení dalšího z podezřelých z krvavého masakru v Paříži, Salaha Abdeslama. Vyšetřovatelé mluvili ve vězení s jedním z nejbližších přátel nejhledanějšího teroristy Evropy. Stále však údajně nemají stopu, kde by se Abdeslam mohl ukrývat.

Vězeň, se kterým policisté hovořili, je trestán za krádeže. Figuruje však na seznamu radikalizovaných osob stejně jako Salah Abdeslam a jeho bratr Brahim, jenž se v Paříži odpálil. Abdeslam navíc tohoto muže ve vězení minimálně dvakrát navštívil. Poslední návštěva se uskutečnila začátkem října, měsíc před útoky v Paříži.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi