Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Putinova armáda se chlubí. Na islamisty v Sýrii poprvé zaútočila z ponorky

Do bojů v Sýrii se poprvé zapojila i ruská ponorka. Do oblasti míří stále více ruských zbraní.
Do bojů v Sýrii se poprvé zapojila i ruská ponorka. Do oblasti míří stále více ruských zbraní.  (Autor: Wikipedie/ČTK - Ramon Hofman)
Autor: ČTK, kle - 
8. prosince 2015
21:36

Rusko v úterý vůbec poprvé vypálilo na islamistické cíle v Sýrii rakety z ponorky, která kotví ve Středozemním moři. Při setkání s prezidentem Vladimirem Putinem to prohlásil ministr obrany Sergej Šojgu. Ponorka Rostov na Donu vyzbrojená raketami s plochou dráhou letu Kalibr dorazila k syrským břehům ráno. Informovaly o tom světové tiskové agentury s odvoláním na ruská média.

Ponorka Rostov na Donu, která je součástí ruské Černomořské flotily, se podle Interfaxu přemístila do východní části Středomoří a nyní operuje u syrských břehů. Vyzbrojena je raketami Kalibr-PL, tedy stejnou zbraní, kterou ruské raketové křižníky v minulých týdnech několikrát zasáhly syrské bojiště z Kaspického moře.

Na úderech se podílely i bombardéry Tu-22. Úterní nálety na ozbrojence z hnutí Islámský stát byly úspěšné a zasáhly zamýšlené cíle, uvedl ruský ministr obrany.
Rusko bombarduje syrské cíle od konce září. Po sestřelení ruského dopravního letadla v Egyptě přemístila Moskva k syrským břehům raketový křižník Moskva a na letiště u syrského města Latákíja umístila moderní protiletadlovou baterii S-400.

Posílení protivzdušné obrany dávají ruské zdroje do souvislosti i s incidentem na syrsko-turecké hranici, při němž turecké letectvo koncem listopadu sestřelilo ruský bombardér. Putin na setkání s Šojguem řekl, že by Rusové neměli začít zkoumat černou skříňku tohoto letounu bez toho, že budou přítomni i zahraniční experti.

Na ruskou leteckou základnu Erebuni u arménské metropole Jerevanu byly převeleny útočné vrtulníky Mi-24P a dopravní vrtulníky Mi-8T, oznámila ruská tisková agentura TASS. Celkem jde o sedm strojů. Další skupina vrtulníků se spolu s letkou stíhacích letounů MiG-29 na základnu přesune do konce letošního roku. „Poté piloti zahájí plánované operace,“ dodala agentura bez dalších podrobností.

Rusko využívá základnu Erebuni od roku 1995, o tři roky později se tam objevily první víceúčelové stíhací letouny MiG-29. Velkou vojenskou základnu má ruská armáda pronajatou i ve druhém největším arménském městě Gjumri.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi