Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusové obvinili Chodorkovského z podílu na vraždě. A začali ho hledat

Autor: ČTK, mb - 
8. prosince 2015
12:30

Bývalý ruský oligarcha Michail Chodorkovskij (52) byl v nepřítomnosti obviněn z podílu na vraždě starosty západosibiřského Něftějugansku z roku 1998. V úterý to oznámili ruští vyšetřovatelé. Zároveň po miliardáři vyhlásili celostátní pátrání, přestože Chodorkovskij žije ve Švýcarsku.

 

Bývalý majitel obřího petrochemického koncernu Jukos byl zařazen na seznam celostátně hledaných osob. Důvodem je podezření, že se před sedmnácti lety podílel na přípravě vraždy Vladimira Petuchova, starosty Něftějugansku.

Petuchov se v roce 1998 dostal do sporu s vedením Jukosu, protože Chodorkovského firma údajně neplatila daně a městská pokladna v důsledku toho měla být prázdná. V červnu téhož roku byl Petuchov při cestě do práce zastřelen dávkou ze samopalu. Vražda se stala v den Chodorkovského narozenin.

V případu byl na doživotí odsouzen bývalý šéf bezpečnostní služby Jukosu Alexej Pičugin a v nepřítomnosti ke stejnému trestu za zpronevěru, únosy a vraždy také spolumajitel firmy Jukos Leonid Něvzlin, který ale utekl do Izraele, kde se skrývá dodnes.

Letos v červnu ruský Vyšetřovací výbor oznámil, že vyšetřování Petuchovovy vraždy bylo obnoveno. Objevily se prý nové informace, podle nichž mohl být objednatelem smrti něftějuganského starosty tehdejší ropný magnát Chodorkovskij.

Už v divokých 90. letech se v ruských médiích objevovaly zprávy o údajném podílu Chodorkovského na vraždách, ale oligarchovi nebylo nikdy nic dokázáno.

Obnovení trestního stíhání v případu vraždy něftějuganského starosty ocenila jeho vdova Farida Islamova: „Chodorkovskij byl jeden z těch, kdo si tehdy objednali vraždu mého muže. O tom už tehdy všichni věděli, ale díky svému bohatství měl Chodorkovskij okolo sebe armádu hrdlořezů a advokátů. Konečně se tenhle stát rozhodl potrestat viníka vraždy mého muže.“

Vdova Petuchova byla loni v Praze, kde prezentovala svou knihu o vraždě svého muže. Bylo to právě v České republice, kde pár strávil svou poslední dovolenou, o tři měsíce později byl Petuchov zavražděn.

Chodorkovskij mezitím ústy své mluvčí Kulle Pispanen prohlásil, že se jedná o „frašku“ organizovanou ruskými vyšetřovateli, které se účastnit nehodlá a s ruskou justicí spolupracovat nebude. Chodorkovskij v ruském vězení za defraudace a krádeže strávil bezmála deset let. Na svobodu se bývalý oligarcha dostal poté, co ruský prezident Vladimir Putin (63) v prosinci 2013 vyhověl žádosti o jeho předčasné propuštění kvůli špatnému zdravotnímu stavu Chodorkovského matky. Samotný Chodorkovskij trval na své nevině a obvinění z defraudace a krádeže označoval za politicky motivované. Toto tvrzení ale odmítl Evropský soud pro lidská práva, který se kauzou také zabýval.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi