Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vůdce ISIS v Libyi je po smrti. Zabil ho letecký úder, radují se Američané

USA potvrdily úmrtí velitele islamistů v Libyi Abú Nabíla.
USA potvrdily úmrtí velitele islamistů v Libyi Abú Nabíla.  (Autor: Twitter)
Autor: ČTK, simao - 
7. prosince 2015
19:45

Teroristé ISIS mají mimo Sýrii a Irák, kde založili svůj krvelačný chalífát, nejsilnější odnož v Libyi. Tam, kde byl unesen Čech Pavel H., jehož osud je nadále nejasný. Libyjská frakce ISIS však nyní dostala podle USA těžkou ránu. Po smrti má být její vůdce Abú Nabíl. Podle Pentagonu zemřel při leteckých útocích Spojených států.

Údery proti teroristům na Blízkém východě pokračují. Rusové, Francouzi či Britové útočí v Sýrii a Iráku. S úspěchem v Libyi se nyní pochlubili Američané. USA totiž v pondělí potvrdily úmrtí velitele Islámského státu v Libyi, známého jako Abú Nabíl. Radikál byl terčem amerického leteckého úderu ze 13. listopadu, který provedly stíhací letouny F-15 u Darná, uvedla agentura Reuters.

Šlo o první nálet namířený proti veliteli islamistů v Libyi. Bývalý irácký policista Visám Zubajdí, známý také jako Abú Nabíl Anbarí, velel podle amerických zpravodajských zdrojů skupině, která je nejsilnější odnoží IS mimo Sýrii a Irák.

Do Libye ho v roce 2014 vyslal vůdce IS Abú Bakr Bagdádí s úkolem vybudovat skupinu přidruženou k Islámskému státu. Jenže to nešlo zdaleka tak snadno, jak si džihádisté představovali.

Teroristické manévry v Libyi začaly eminentně zajímat i Česko poté, co po březnovém útoku radikálů z Islámského státu na jedno z tamních ropných polí byl unesen i Čech Pavel H. Jeho osud je však nejasný. Chaotická pak je i samotná situace v Libyi, která se do zmatků propadla po smrti diktátora Muammara Kaddáfího.

Nad Libyí přitom situaci monitoruje nyní již i francouzské letectvo, které se svými letadly podniká pozorovací lety právě nad oblastmi, v nichž působí radikálové z ISIS. Francie totiž vyslala po pařížském teroru do Středozemního moře letadlovou loď Charles de Gaulle a odtud manévry dál organizuje. Zapojení do operací v Libyi však na sklonku minulého týdne potvrdila vůbec poprvé. Zaměřila se přitom na okolí měst Syrta a Tobrúk.

Také italský premiér Matteo Renzi nedávno prohlásil, že je západní svět stále více znepokojen nárůstem vlivu IS v Libyi. „Hrozí, že se Libye stane dalším místem, kde bude nutné naléhavě zasáhnout,“ upozornil Renzi. Přesun bojovníků IS do Libye přitom může souviset s tím, že se pro džihádisty komplikuje přístup do Sýrie. I proto se vojenský úspěch USA v oblasti – zneškodnění vůdce libyjské frakce ISIS – jeví jako důležitý.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi