Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Důchodkyně „vyběhla do nebe“. Čiperné stařeně stačilo na 28 pater osm minut

Autor: mb - 
9. prosince 2015
17:00

Chanifa Rachimkulova (78) z ruského Volgogradu má kondičku lepší než dnešní mládež. Zúčastnila se běžeckého závodu „Žebřík do nebe“, ale nehledě na poněkud zvláštní název soutěže cvičení infarktem neskončilo. Naopak – čilá důchodkyně několik desítek pater zdolala za pár minut.

Chanifa je zkušená běžkyně, maratony běhá jak v Rusku, tak i v zahraničí. Naposledy se zúčastnila maratonu v Řecku, kde byla nejstarší sportovkyní. S během do schodů ale moc zkušeností neměla, a tak začala před soutěží pilně trénovat. Několikrát denně vyběhla ve svém domě schody, budova má přitom 12 pater.

A dřina se vyplatila – běhu po schodech se zúčastnilo 128 sportovců z různých koutů Ruska a Chanifa rozhodně nebyla poslední. 824 schodů zvládla za 8 minut 13 sekund, a médiím dokonce prozradila svou běžeckou taktiku.

„Nejdříve běžím pomalu, snažím se moc nezrychlovat. Jakmile dojde k zahřátí svalů, tak to rozpálím a všechny předběhnu,“ řekla Chanifa, ale přiznala, že běh do schodů nebyl procházkou růžovou zahradou: „Ke konci už to nebylo ono, bolely mě svaly, měla jsem trochu problémy s dechem.“

Chanifa Rachimkulova nakonec skončila jako 123., poslední byla s časem 10 minut 23 sekund o několik desetiletí mladší Madina Galieva (39). Naopak na prvním místě se umístil Ruslan Maksutov (22) s časem 3 minuty a 6 sekund.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

naidka ( 9. prosince 2015 18:23 )

Prý "čiperná stařena" Plesku, nic lichotivějšího tam nemáte? Asi ne, protože je to Ruska.

Zobrazit celou diskusi