Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Postavíme v Polsku jaderné zbraně, prohlásil muž z obrany. Varšava to dementuje

Autor: mb - 
8. prosince 2015
05:10

Poláci údajně zvažují rozmístění jaderných zbraní Spojených států na svém území. Aspoň tedy dle Tomasze Szatkowskeho (37), náměstka polského ministra obrany. O drastickém kroku uvažují kvůli údajné hrozbě z Ruska. Samotné ministerstvo obrany následně slova Szatkowskeho popřela.

Kontroverzní názor vyslovil Szatkowski pro polské médium Polsat. „Teoreticky by se mohly atomové zbraně rozmístit v Polsku,“ prohlásil politik. Szatkowski měl na mysli program „atomového sdílení“, v rámci něhož členský stát NATO, který nemá vlastní atomové zbraně, povolí umístění těchto zbraní na svém území. Jen tři členské státy NATO disponují atomovými zbraněmi, konkrétně USA, Francie a Velká Británie. V minulosti se tohoto programu „atomového sdílení“ zúčastnilo například Německo, Itálie, Belgie, ale třeba i Turecko.

Rozmístění atomových zbraní v Polsku by ale zcela jistě vyprovokovalo zuřivou reakci Moskvy. Ruský prezident Vladimir Putin (63) již v červnu kritizoval NATO. „Pokud někdo ohrozí naše území, znamená to, že naše armádní složky se zaměří na oblasti, odkud hrozba plyne. Je to NATO, které se přibližuje k našim hranicím,“ řekl tehdy Putin.

Nedorozumění, uklidňuje Varšava

Explozivní výrok Szatkowskeho hned druhý den mírnilo samo ministerstvo obrany, které uvedlo, že „v současnosti Polsko nevede žádný dialog s NATO kvůli účasti v programu atomového sdílení“. Bývalý polský ministr obrany Tomasz Siemoniak (48) zašel v kritice Szatkowskeho ještě dále: „V posledních dnech byla důvěryhodnost Polska pošramocena, celý svět nás pozoruje. Pokud se budeme takto chovat, spojenci nám nepůjčí ani PlayStation, natož nějaké zbraně.“

 

V Polsku koncem října vyhrála volby do té doby opoziční strana Právo a Spravedlnost. Konzervativní euroskeptická strana získala v Sejmu nadpoloviční většinu mandátů, a může tak vládnout sama. Strana prosazuje těsnější spolupráci s NATO a tvrdší postup vůči Rusku.

Zobrazit celou diskusi