Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Agrese,“ hřímá Asad. Letadla vedená Američany prý zabíjela na syrské základně

Autor: ČTK, mb - 
7. prosince 2015
12:00

Letadla koalice vedené Spojenými státy zasáhla na severovýchodě Sýrie pozice syrské armády. Podle syrské vlády při tom zahynuli tři vojáci a 13 dalších příslušníků armády bylo zraněno. Vláda Bašára Asada to označila za nepřátelský čin. Jde o první případ, kdy koaliční letadla zasáhla syrské armádní cíle. Mluvčí koalice ale popřel, že koaliční letadla útočila na syrské vojáky.

Organizace syrských ochránců lidských práv, která situaci monitoruje z Británie, uvedla, že při útoku vedeném původně proti radikálům byl zasažen vojenský tábor v provincii Dajr az-Zaur.

Syrské ministerstvo zahraničí oznámilo, že letadla v neděli večer na tábor zaútočila devíti raketami. „Sýrie ostře odsuzuje akt agrese způsobený koalicí vedenou Spojenými státy, která je beztak v rozporu s chartou OSN a jejími principy. Ministerstvo zahraničních věcí již zaslalo generálnímu tajemníkovi OSN a Radě bezpečnosti OSN písemný protest,“ oznámilo syrské ministerstvo zahraničí.

„Útočili jsme 55 kilometrů daleko,“ tvrdí koalice

Mluvčí koaličních jednotek Steve Warren řekl, že koalice ví o informacích, jež se objevily ve sdělovacích prostředcích. „Neútočili jsme v té oblasti, ale asi 55 kilometrů od ní. Útočili jsme na ropné vrty a nebyli tam žádní lidé. To je jediný útok, který jsme v neděli v Dajr az-Zauru vedli,“ řekl.

Koalice bombarduje v Sýrii radikály déle než rok. Větší část východní provincie Dajr az-Zaur ovládá Islámský stát (ISIS) a jeho pozice jsou častým terčem útoků. Pro ISIS je tato provincie důležitou spojnicí mezi jeho hlavním sídlem v západněji ležící provincii Rakka a pozicemi ISIS v Iráku. V Dajr az-Zauru jsou také ropná pole, tedy důležitý zdroj příjmů pro ISIS.

Xeen ( 7. prosince 2015 18:33 )

Jen drobnost, Sýrie není Afrika ale Asie.

okolonas ( 7. prosince 2015 16:07 )

Zvlášní humor, na to mi stačí Mr. Bean.

okolonas ( 7. prosince 2015 15:56 )

http://www.blesk.cz/diskuse/488958/1#msg_35652

cicihala ( 7. prosince 2015 14:46 )

přesně tak!

brei ( 7. prosince 2015 14:07 )

Pana "alias tgbg" nechci urážet, ale na jeho příspěvky reagovat, je pod úroveň normálních slušných lidí. Je to patrně zakomplexovaný člověk nizšího IQ. I takoví jsou však rádi na světě. To je asi vše, co k jeho výplodům lze dodat. Jinak co se týče náletu Američanů a jejich výmluv, že bombardovali prostor jiný, na to lze jenom konstatovat, že jejich letecká technika není špičková (se srovnáním s ruským letectvem).K tomu musím ještě dodat, že nejsem zastáncem Ruska, v poslední době bohužel je dost často pravda na jejich straně. Američani v poslední době se snažili úplně devastovat Afriku (což kromě Syrie se jim podařilo), následky pociťuje nyní Evropa, kterou tímto USA totálně ničí a následky budou do budoucna tristní. Samozřejmě řada našich politiků (Schwarzenberg, Kalousek, Sobotka a další..... jim poklonkují, čímž nás postupně zatahují do špatných konců.....

Zobrazit celou diskusi