Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

22 tisíc měsíčně, pro každého a bez práce. Finové zvažují ultrasocialismus

Autor: mb - 
7. prosince 2015
10:40

Bez práce že nejsou koláče a kapitalismus vládne světu? Rozhodně ne všude. Finové zvažují, že svým občanům budou dávat každý měsíc 800 euro čistého (21 620 korun). Jen tak. Ač se na první pohled zdá, že socialistická štědrost seveřanů nezná mezí, oni tím paradoxně chtějí ušetřit. Po zavedení „garantovaného příjmu“ by okamžitě zrušili veškeré sociální dávky.

„Základní příjem zjednoduší náš sociální systém,“ prohlásil finský premiér Juha Sipilä (54). A není sám, kdo podobný nápad podporuje – s ideou souhlasí podle průzkumu veřejného mínění 69 procent Finů. Plán navíc nemá výrazné oponenty ani v politické opozici. Cílem „rozhazovačného“ nápadu totiž není utrácení veřejných financí, ale jejich úspora.

V první fázi projektu by občané dostávali „jen“ 550 euro měsíčně (14 880 Kč) a zároveň by jim byly ponechány některé sociální dávky. S „ostrým“ spuštěním reformy by byly následně veškeré sociální dávky zrušeny. Finsko se kvůli štědrému sociálnímu systému neobává ani nárůstu počtu žadatelů o azyl. Příspěvek by totiž byl pouze pro finské občany.

Zda bude systém „garantovaného příjmu“ zaveden, ale přesto není zatím zdaleka jisté. Podle ekonomů by projekt stát ročně vyšel na 52,2 miliardy eur (zhruba 1,4 bilionu Kč). Helsinky přitom pro rok 2016 počítají se státním příjmem jen 49,1 miliardy eur (1,3 bilionu Kč). Finové o přijetí či nepřijetí radikální reformy sociálního systému rozhodnou v listopadu příští rok.

Skandinávská země není ale první, kdo s podobným nápadem přišel. V nizozemském Utrechtu se podobný projekt rozjíždí hned v lednu. Zatím ale pouze v rámci experimentu, který se dotkne zhruba 300 lidí. Podobný nápad měli i ve Švýcarsku, kde ho ale začátkem října odmítla dolní komora parlamentu. Švýcarský politik Daniel Stolz nápad „garantovaného příjmu“ označil za „ruční granát, který, který může zničit celý systém“ a jeho kolegyně Andrea Caroni dokonce mluvila o „bombě v srdci naší společnosti a ekonomice.“

Přední obhájce iniciativy „garantovaného příjmu“ Che Wagner však prohlásil, že odmítnutí jen dokazuje „strach politiků z vlastních občanů“. Ve Švýcarsku má definitivně rozhodnout referendum v příštím roce. Studie ukázaly, že lidé, kteří mají jistotu sociálního systému, nezahálejí, ale získaný čas většinou investují do kvalitně strávených chvil s rodinou či do osobního rozvoje. Nezřídka následně končí na lépe placených pozicích, než na kterých pracovali před ztrátou zaměstnání.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

honza54.. ( 7. prosince 2015 18:23 )

to je klon, já bych to nikdy nenapsal

milan1959 ( 7. prosince 2015 18:08 )

Ty bys nasral sám sobě, debile?

sores ( 7. prosince 2015 15:12 )

1pravda1: také si to myslím, mít své jisté a pokud se chci mít ještě lépe půjdu makat! Češi by to určitě brali všemi 10.

shawshank ( 7. prosince 2015 14:10 )

Finsko tak trochu znám... Jediný, co tam je jiný je to, že nenajdeš tvrdý alkohol hned vedle mléka, jako je ve zvyku u nás v obchodních řetězcích. Nýbrž v obchodech s názvem Alko! To tím pádem dává lepší kontrolu nad tím, kdo si tu "medovinu" koupí a odnese. Prohibice jako taková byla kdysi dávno! Mimochodem, na letní slunovrat (t.j. 21. června) připadá svátek zvaný Juhhanus.. Kdy je každý fin ožralý jak dán. Neptejte se jak to vím...

ladybug ( 7. prosince 2015 13:32 )

No jenom hlupák si může myslet, že tohle jsou velké peníze. My neznáme jejich životní náklady. Kolik za nájem, za jídlo atd. Já mám větší penzi než tohle, ale můj rozpočet je velmi omezený, protože žiju v drahém městě. Když vláda rozdává peníze, nikdy vám nedá na slušný živobytí.

Zobrazit celou diskusi