Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Útočnice z Kalifornie slíbila věrnost ISIS! S partnerem pak postříleli 14 lidí

Autor: lm, ČTK - 
4. prosince 2015
18:44

Za masakr v kalifornském úřadu sociálních služeb nejspíš může náboženský extremismus! Útočnice, která spolu s partnerem Syedem Rizwanem Farookem postřílela 14 lidí, vyznala na sociálních sítích věrnost ISIS.

Žena zastřelená policií po středečním masakru v kalifornském San Bernardinu se zřejmě inspirovala teroristickou organizací Islámský stát (IS). Uvedla to televize CNN s odvoláním na vyšetřovatele, podle nichž sedmadvacetiletá Tashfeen Maliková slíbila věrnost IS na internetu. Pokud by se inspirace potvrdila, šlo by podle CNN o první útok s odkazem na IS na americkém území.

Několik zdrojů obeznámených s průběhem vyšetřování CNN a agentuře Reuters potvrdilo, že policie objevila facebookový profil, na němž žena slíbila věrnost Islámskému státu a jeho lídrovi abú Bakru Bagdádímu. Podle vyšetřovatelů je zatím objasněna pouze nepřímá inspirace touto organizací, nejsou důkazy o tom, že by IS k útoku v Kalifornii přímo nabádal.

Maliková a její o rok starší partner Syed Rizwan Farook podle policie zastřelili v sídle úřadu sociálních služeb během vánočního večírku 14 lidí a dalších 21 zranili. Policie dosud motiv oficiálně nezveřejnila, prověřuje možné spojení s mezinárodním terorismem stejně jako například pracovní frustraci, neboť Farook byl místním zaměstnancem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi