Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Německo posílá na islamisty 1200 vojáků, za misi zaplatí 3,6 miliardy

Autor: ČTK, mb - 
4. prosince 2015
12:48

Německo pošle příští rok 1200 vojáků, letadla a válečnou loď do boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) v Iráku a Sýrii. Nasazení armády dnes velkou většinou schválil Spolkový sněm, přestože opozice vyslání vojáků kritizovala. Podle vládních poslanců je vojenský zásah proti IS nutný pro zajištění bezpečnosti Evropy.

Německé jednotky by se neměly přímo podílet na bojových operacích, ale měly by poskytovat podporu ostatním zemím bojujícím proti IS. Z turecké základny Incirlik by mělo létat šest letounů typu Tornado na průzkumné lety a jeden tankovací letoun by měl zajišťovat palivo pro bombardéry ostatních zemí. Vojenská fregata Augsburg by měla asistovat francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle.

Vojenská operace je omezena na jeden rok, v případě potřeby ji ale může Spolkový sněm prodloužit. Náklady na první rok mise by měly být zhruba 134 milionů eur (3,6 miliardy Kč).

Pro vyslání vojáků dnes hlasovalo 445 poslanců vládní konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD), proti bylo 146 zástupců opoziční Levice a Zelených.

„Po desítky let jsme ponechávali Blízký východ Spojeným státům, v posledních letech jsme ho nechávali jemu samému. Výsledkem jsou statisíce mrtvých,“ řekl při projednávání vojenské mise předseda zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen. „Útoky v Paříži nás Evropany donutily přiznat si, že tento region neleží v sousedství Ameriky, ale v sousedství našem. Válka v Sýrii tak ohrožuje naši bezpečnost,“ dodal.

Pokud chtějí evropské země zajistit ochranu svých občanů před terorismem, musí podle Röttgena převzít odpovědnost a začít se na Blízkém východě angažovat.

Opozice ale dnes varovala, že boj proti IS teroristickou hrozbu neodstraní. „Je to lež tvrdit, že tato mise oslabí IS. Po zkušenostech z Afghánistánu, Iráku a Libye víme, že bombardování problém s teroristy nevyřeší,“ řekla předsedkyně poslanců Levice Sahra Wagenknecht. „Eskalace násilí v Sýrii naopak ohrozí možnost konání rozhovorů o politickém řešení občanské války,“ varovala.

horak47 ( 13. července 2016 14:23 )

 Jen opatrně,aby Vám tetku Merkel nevyhodili inženýři se Sýrie a Iráku do vzduchu.

mandat ( 12. prosince 2015 13:25 )

V Nemecku je pres 2 miliony utecencu, nikdo netusi,kolik jich je potencialnich teroristu, vcera bylo oznameno, ze jen 430 je radikalnich muslimu.Real je urcite opacny,Mlady vojaci zdrhli ze Syrie, zasivaji se a parazituji v Evrope, kradou, znasilnuji a zabijeji nase deti a Nemci jedou bojovat a umirat do Syrie za 3,6 miliardy EU,co plati danovy poplatnici a nikdo se jich na nic neptal.Merkelova patri za mrize a vsechny muslimove vyhnat z nasi Evropy.

frantaklika ( 4. prosince 2015 21:10 )

hm, za 3,6 mld by byl slušný plotek, ty nálety je akorát naženou sem, jsou to výplody chorých mozků, to se nám to utrácí však idioti u pásu to zacvakají

vi3ol ( 4. prosince 2015 16:35 )

Na čem jedeš? .. jenom, taky bych se rád už vzdal rozumných úvah.ponořit se do .. ne zrovna do tohohle...pozitivního..

vi3ol ( 4. prosince 2015 16:01 )

 Ty prachy měla dát na vyhledání teroristů mezi běženci..stavět nové věznice, ne koncentráky..co čtu každý den, ..kůl v čelním skle kamionu, přepadávání dalších..už bych byl dávno v base, okřiknu-li svou ženu..zákony platí jenom pro "domorodce"?? A to, prosím, bydlím v bytě se třema z nich, a dva jsou slusní..proč je za porušení zákonů nikdo netrestá??.. že ho nemůžou najít??.. kamera tam byla.. a deportovat, až si trest odsedí...

Zobrazit celou diskusi