Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

16 miliardářů, kteří svým dětem neodkážou majetek: Vše rozdáme charitě

  • Autor: bop,tp - 
    4. 12. 2015
    05:39

    Když v úterý oznámil Mark Zuckerberg narození své dcery Maximy, uvedl také, že 99 % svých facebookových akcií věnuje dobročinným účelům. Není jediný, kdo rozdá své jmění potřebným.

  • 1.Bill Gates

    Bill Gates opouští pozici předsedy správní rady firmy. Bill Gates opouští pozici předsedy správní rady firmy. | Reuters

    Současné jmění zakladatele společnosti Microsoft činí 84,9 miliard amerických dolarů, tedy v přepočtu neuvěřitelných 2 150 177 000 000 Kč. Jeho děti Jennifer Katharine, Phoebe Adele a Rory John se však dohodli, že si jednoho dne ze svého dědictví vezmou jen malou část, každý 10 milionů dolarů, tedy 253 milionů korun.

    Zbytek rodinného jmění bude věnován charitě. „Rozhodně si myslím, že nechávat obrovské sumy peněz svým dětem pro ně není laskavost,“ vyjádřil se Bill Gates k záležitosti na Redditu.

    Manželé už v roce 1994 založili nadaci Billa a Melindy Gatesových, která má v současnosti k dispozici 38 miliard dolarů. Společně s dlouholetým přítelem Warrenem Buffettem navíc Gates založil kampaň „The Giving Pledge“, volně přeloženo „Darovací slib“, ke které se připojují velmi majetní lidé z celého světa a podpisem se zavazují k odkázání větší části svého jmění charitě.

    Melinda a Bill Gatesovi se těší, až malou Max poznají. Melinda a Bill Gatesovi se těší, až malou Max poznají. | profimedia.cz

  • 2.Steve Case

    Steve Case Steve Case | Profimedia.cz

    Díky společnosti AOL, kterou založil, pomohl milionům Američanů získat přístup k internetové síti. „Sdílíme názor, že komu je hodně dáno, od toho se také hodně očekává. Uvědomujeme si, že nám byla dána jedinečná příležitost a jsme odhodlaní s ní naložit, jak nejlépe můžeme,“ sdělili se svou ženou pro web Time.com.

    V roce 1997 založil nadaci, která se soustředí na zefektivnění charitativních projektů za pomoci technologie. Steve Case je také jedním z boháčů, kteří podepsali The Giving Pledge.

  • 3.Marc Benioff

     

    Marc Benioff Marc Benioff | Profimedia.cz

    Zakladatel společnosti Salesforce nedávno rozjel kampaň SF Gives, která vyzývá technologické společnosti, aby vydělaly 10 milionů dolarů pro neziskové organizace ze San Francisca. Společnosti však musí peníze získat do 60 dní.

    Benioff také přišel s modelem 1/1/1, který tvrdí, že každá společnost by měla mimo jiné darovat alespoň 1 % svých zdrojů na charitativní účely. Se svou ženou Lynne navíc nedávno darovali 200 milionů dolarů dětské nemocnici.

  • 4.Irwin Jacobs

    Irwin M. Jacobs Irwin M. Jacobs | Profimedia.cz

    Irwin Jacobs a jeho žena Joan darovali ze svého jmění ze společnosti Qualcomm, kterou založil, 500 milionů dolarů (12 663 000 000 korun) na charitativní účely. Podepsali také The Giving Pledge, ve které se zavazují darovat alespoň polovinu jmění potřebným.

  • 5.Pierre Omidyar

    Pierre Omidyar (46, eBay) – 8,7 miliardy dolarů Pierre Omidyar (46, eBay) – 8,7 miliardy dolarů | profimedia.cz

    Dalším signatářem The Giving Pledge je Pierre Omidyar a jeho žena Pam. Tito manželé patří k nejštědřejším boháčům z oblasti technologií na celém světě. Společně darovali už neuvěřitelnou miliardu dolarů, tedy něco přes 25 miliard českých korun.

    Omidyar v roce 1998 zbohatl díky společnosti eBay. Cílem jeho rodiny je rozdat většinu rodinného jmění charitám a výzkumům, které je potřebují.

  • 6.Gordon Moore

    Gordon Moore Gordon Moore | Profimedia.cz

    Jeden ze zakladatelů společnosti Intel už daroval na charitativní účely více než 1 miliardu dolarů, a polovinu svého jmění vložil do založení nadace na podporu zachování životního prostředí. The Giving Pledge se svou ženou Betty podepsali už v roce 2012.

    Manželé uvedli, že jsou rádi, že mohou být součástí tohoto slibu, protože věří, že může vést ke skutečným a znatelným změnám.

  • 7.Elon Musk

    Miliardář Elon Musk Miliardář Elon Musk | Reuters

    Výkonný ředitel společnosti Tesla Elon Musk má sice z prvního manželství pět chlapců, dvojčata a trojčata, ale přesto už většinu ze svého svého bohatství (12,9 miliard dolarů, v přepočtu tedy 329 miliard korun) rozdal.

    Také on se k výzvě The Giving Pledge připojil už v roce 2012. Musk bere v současnosti za svou práci pro společnost Tesla údajně pouze jeden dolar za rok.

  • 8.Larry Page

    Larry Page (40, Google) – 23 miliard dolarů Larry Page (40, Google) – 23 miliard dolarů | Reuters

    Výkonný ředitel společnosti Google má na darování docela originální pohled. Místo svým dvěma dětem by své peníze raději nechal nějaké osobnosti, která by je použila k účelům, ze kterých by mohlo těžit celé lidstvo.

    „Musk chce letět na Mars. To je cíl, který stojí za to,“ svěřil se Page deníku Business Insider. „Máme v Googlu spoustu zaměstnanců, kteří pěkně zbohatli. Pracujete, protože chcete změnit svět a učinit ho lepším; pokud firma, pro kterou pracujete, stojí za váš čas, proč ne i za vaše peníze?“

  • 9.Sara Blakely

    Sara Blakely Sara Blakely | Profimedia.cz

    Sara Blakely založila společnost Spanx na výrobu stahovacícho spodního prádla pro ženy. Díky svému vynálezu vydělala něco přes miliardu amerických dolarů, tedy přes 25 miliard v přepočtu na koruny.

    Byla také první ženou, která se do The Giving Pledge zapojila, aby odevzdala většinu svého jmění na dobročinné účely. Její tříletý syn se však o svou budoucnost bát nemusí – i když jeho maminka rozdá většinu svých peněz, stále zbyde velké množství prostředků i pro něj.

    Jejím cílem je investovat hlavně do vzdělání a kvalifikace žen, protože věří, že když se ženská polovina populace zaměří na rozvoj vzdělání a vlastního podnikání, bude to mít nepopiratelný dopad na prosperitu celé spoečnosti.

  • 10.Larry Ellison

    Larry Ellison Larry Ellison | Profimedia.cz

    Zakladatel společnosti Oracle Larry Ellison potvrdil, že hodlá 95 % svého majetku věnovat na dobročinnost, hlavně lékařství. Ani jeho děti se však zítřků bát nemusí, zajistil je díky společnosti Oracle. Ellison také plánuje učit své potomky aktivitě na charitativním poli a vést je k podobně štědrému životu, jaký vede on sám.

  • 11.Paul Allen

    Paul Allen Paul Allen | Profimedia.cz

    Spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen žádné přímé potomky nemá. Celá jeho rodina se však aktivně účastní dobročinných projektů. Z těchto důvodů podepsal The Giving Pledge už v roce 2010.

    Se svou sestrou Jody vede neziskovou organizaci Paul G. Allen Family Foundation a Allen Institut for Artificial Inteligence, česky Allenovu nadaci pro umělou inteligenci.

    Jeho současné jmění převyšuje 17 miliard dolarů, v přepočtu přes 430 miliard Kč.

  • 12.Dustin Moskovitz

    Dustin Moskovitz (29, Facebook) – 3,8 miliardy dolarů Dustin Moskovitz (29, Facebook) – 3,8 miliardy dolarů | profimedia.cz

    Jeden z původních tří zaměstnců Facebooku, Dustin Moskovitz, je jedním z nejmladších miliardářů, kteří dosáhli svého bohatství vlastními silami.

    „V důsledku úspěchu Facebooku jsem si vydělal finanční kapitál nad mé nejdivočejší očekávání. Dnes to vnímám tak, že odměnou není osobní majetek, ale peníze beru jako nástroj, se kterým, doufám, přinesu ještě větší přínos pro svět,“ řekl ke svému daru na dobročinné účely.

    Společně se svým kolegou Cari Tunou podpořili Good Ventures, filantropickou nadaci, jako pomoc pro distribuci svého bohatství do světa. Moskovitzův majetek se odhaduje na 9,3 miliardy dolarů (232,5 miliardy korun). Po odchodu z Facebooku si založil vlastní společnost Asana, která usnadňuje spolupráci v týmu bez nutnosti výměny stovek e-mailů.

  • 13.Sheryl Sandberg

    Sheryl Sandberg má vysokou manažerskou pozici ve firmě Facebook. Sheryl Sandberg má vysokou manažerskou pozici ve firmě Facebook. | čtk, reuters, profimedia.cz

    Sheryl Sandberg se stala díky Facebooku jednou z nejmladších miliardářek na světě. V současné době je provozní ředitelkou největší světové sociální sítě. Podle odhadů agentury Bloomberg z roku 2014 vlastní 12,3 milionu akcií Facebooku v hodnotě 720 milionů dolarů (18 miliard korun). Na dalších 4,7 milionu akcií vlastní opce, které mají hodnotu přes 220 milionů dolarů (5,5 miliardy korun).

    Sandberg za svou kariéru stihla množství zajímavých pozic, od prodělání talentového kampu Googlu přes agenturu McKinsey po ministerstvo financí za vlády Billa Clintona. Minulý rok se se svým, dnes již zesnulým, manželem rozhodla dát na dobročinné účely polovinu jejího jmění, avšak tentokrát bez jakéhokoli vysvětlení. To si prý mohou lidé najít mezi řádky v její knize Lean in.

  • 14.Richard Branson

    V roce 2010 přivedli majitelé aerolinek Richard Branson a Tony Fernandes (49) své vlastní týmy do formule 1. V roce 2010 přivedli majitelé aerolinek Richard Branson a Tony Fernandes (49) své vlastní týmy do formule 1. | EPA, Reuters

    Richard Branson je anglický podnikatel, který se proslavil značkou Virgin, kterou také založil. V dnešní době sdružuje celkově přes 350 společností. Již v sedmnácti letech otevřel řetězec obchodů s gramodeskami, které jsou v současné době známé jako Virgin Megastores. V 80. letech se po prvotních úspěších značka Virgin neustále rozšiřovala, došlo k založení Virgin Atlantic Airways a k rozšíření nahrávací společnosti Virgin Records. Dnes je jeho jmění asi 5 miliard dolarů (125 miliard korun).

    Miliardář, společně se svou manželkou Joan, se rozhodl téměř polovinu svého jmění poskytnout na dobročinné účely poté, co si uvědomil, že peníze nevedou ke štěstí díky několika domovním požárům.

    „Věci opravdu nejsou to, co přináší štěstí. Rodina, přátelé, dobrý zdravotní stav a uspokojení je to, co je skutečně důležité,“ řekl Branson v tehdejším oznámení.

  • 15.Reed Hastings

    Reed Hastings Reed Hastings | Profimedia.cz

    Reed Hastings je zakladatel a šéf firmy Netflix. Veřejnost po celém světě ovlivňuje prostřednictvím své americké firmy, která se zaměřuje na streamování filmů či seriálů a televizních pořadů. Ještě v roce 2012 bylo jeho čisté jmění oceněno pouze na 280 milionů dolarů (7 miliard korun). Nový účastník na seznamu Forbes „světových miliardářů“ – Hastings – má nyní čisté jmění asi 1,6 miliardy dolarů (asi 40 miliard korun).

  • 16.Mark Zuckerberg

     

    Zakladatele Facebooku obtěžoval maniak, zařídil si proto soudní příkaz zákazu přiblížení. Zakladatele Facebooku obtěžoval maniak, zařídil si proto soudní příkaz zákazu přiblížení. | ČTK

    Když Mark Zuckerberg podepsal v roce 2010 The Giving Pledge, jeho jmění činilo „pouhých“ 6 miliard dolarů. Dnes už se dostal na neuvěřitelných 46,8 miliardy, v přepočtu 11,8 bilionů českých korun.

    Když v úterý oznámil narození dcery Max, se svou ženou Priscillou také oznámili, že 99 % jejich akcií společnosti Facebook (v současnosti odhadovaných na 1,1 bilionu Kč) věnují charitě.

    Pár přitom jen v únoru letošního roku daroval 75 milionů dolarů (1,8 miliardy korun) Všeobecné nemocnici v San Franciscu, díky kterým se nemocnice může rozšířit o další tři specializované pokoje a zdvojnásobit pohotovostní místnost.

    Mark Zuckerberg, Priscilla Chan a jejich dcerka Max. Mark Zuckerberg, Priscilla Chan a jejich dcerka Max. | Facebook

warges ( 4. prosince 2015 22:41 )

Mě by hlavně zajímalo kde všechny ty darované peníze končí , jsou to biliardy a přesto když se stane nějaká tragedie musí se pořád sbírka nebo to stát přidá do daní všem lidem co musí tvrdě pracovat ani ve světě není nikde vidět že by se aspon nějaka větší částka investovala

vi3ol ( 4. prosince 2015 16:42 )

..nikdo tě nečte, čteme max. 3 řádky, trubko, na víc nemáme čas ani chuť..

alex0800 ( 4. prosince 2015 11:35 )

P.S.: Kdepak jsou cenzuristé a pleskovi trollové aby mne kritizovali za "tapetování" jediným příspěvkem..? Ona pravda vždy donutí lid přemýšlet.. Tak kdepak jste aby jste přetapetovali pravdu..?

alex0800 ( 4. prosince 2015 11:14 )

Nemajetné loutky, spravující majetek "někoho" jiného, onen majetek musí vracet jinak dopadnou jako ovce, co prošli rukama IS, tedy bezhlaví rytíři.. . Kolik majetku myslíte, že odkáže svým potomkům nemajetný miliardář (správce majetku Evelyn Rothschilda) Karel Janeček?? Hloupost vládne světu, pokud tomuto občané věří.. . Ty "charity" jsou neziskovky a nadace Rothschildů a podobných světovládných rodů, kteří tímto pouze KRADOU NA DANÍCH, NEBOŤ NEZISKOVKY A NADAČNÍ FONDY JSOU PŘECE "DOBRO PRO PLEBS".. . . Až jednou ovce pochopí, jaké plány s nimi má ten pasáček Pan, pak začnou jednat ještě s větší lstí a zrůdností, než jak jednají Panovi pejsci, pro které již Pan přichystal kotlíky na jejich uvaření.. Toliko k západní satanistické infekci, tedy k šíření Luciferiánského systému ze západní "civilizace".. Loutky mocných jsou již předem odsouzeny ke smutnému konci, ale asi jim to stálo za ten ÚPIS.. . Radši budu šťastným nemajetným a milujícím člověkem, než zlatem prorostlým nelidou bez jediné jiskérky štěstí, páč prachy ještě žádnému materialistickému ubožátku štěstí ani nic podstatného nepřinesly. Zato té smrti, neštěstí a neradosti, co se díky nim již povedlo rozšířit po světě.. . . A Plesk ovečkám ukazuje TYTO "rozdávačné" materialisty, kteří by bez honoráře ani nepromluvili.. Jen skutečný hlupák může věřit, že B. Gates daroval miliardy africkým dětem a nikoliv na "plánované rodičovství" - sterilizace.. Člověk, který kvůli byznysu byl ochoten krást i "vraždit" a nikdy nic nedaroval zdarma, pokud nešlo o akci Big Brothera (zdarma windows 10, jen s podmínkou že vás mohou špiclovat). . Realita smrdí, ale Matrix Vám mediokracie ukazuje jako velké cukrátko s Islámistickým hlavořezem jako třešinkou na dortu.. Milujte Luciferiánský Matrix namísto boha, to po Vás chce tento systém Kultu Smrti.. . Ale Vy, lidé dobří, víte, co je správné pro budoucnost našich dětí ;-) Vy už rozeznáváte realitu, byť to není lehké v medio-blábolech Luciferianismu..

donaf ( 4. prosince 2015 10:22 )

Je to tak. Kdyby jim na dveře zaklepal chudák, tak ny něj pošlou policajta.

Zobrazit celou diskusi