Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přeživší masakru v USA: Do lidí stříleli muslimové náhodně

Autor: lm - 
3. prosince 2015
17:44

Vánoční večírek se změnil v krvavý masakr. Čtrnáct mrtvých a sedmnáct zraněných zůstalo po střelbě v centru pro postižené v Kalifornii. Střelcem byl muslimský zdravotník Sajíd Farúk, v zabíjení mu pomáhala i manželka. Přeživší střelby popsali, jak brutálně si útočníci při masakru počínali.

Sedmadvacetiletá Denise Peraza si zrovna užívala s kolegy a postiženými dětmi vánoční večírek, když do budovy vtrhli střelci. Podle ní byli oděni od hlavy až k patě v černém a na obličejích měli kukly.

„Všichni si hned lehli na podlahu a pak začali asi po 30 sekund nepřetržitě střílet namátkou do lidí. Posléze se na chvilku zastavili, přebili a začali znovu střílet,“ řekla deníku LA Times. Peraza se schovávala pod stolem a střelec ji trefil do zad. Ve svém úkrytu zůstala nehnutě ležet, dokud útočníci neodešli.

Marcos Agueilera řekl televizi CNN, že na večírku byla jeho žena. Ta mu smskou popsala, že se na místě ozývá „střelba a křik“. Z budovy ji dostala až zásahová jednotka SWAT. „Když odcházela, říkala, že na podlaze leželo mnoho těl,“ uvedl Marcos.

„Jsou tu postřelení lidé. Jsme v kanceláři a čekáme na policisty. Modli se za nás. Jsem zamčená v kanceláři,“ napsala Terrymu Petitovi jeho dcera, která byla v okamžiku střelby v budově. Otec dceři napsal, ať se okamžitě schová. Posléze propukl v pláč, když situaci popisoval reportérovi televize KCAL9 News.

Na internetu se objevilo video zachycující hrdinného policistu, který pomohl přeživším dostat se z budovy. Panikařící lidi uklidnil a dal jim instrukce, jak se mají dostat ven. „Uklidněte se, uklidněte se. První určitě schytám kulku já,“ říká jim a pak je zavede do bezpečí.

Středeční střelba v Kalifornii si vyžádala 14 obětí, dalších nejméně 14 osob utrpělo zranění. Do budovy v San Bernardinu, kde sídlí úřad sociálních služeb, podle policistů vtrhli dva útočníci a začali střílet. Americká policie útočníky identifikovala jako Američana Sajída Farúka (28) a jeho partnerku Tashfeen Malikovou (27).

Útočníci po střelbě uprchli v černém SUV, které policie vypátrala a začala ho pronásledovat. Řídila ho žena, muž z něj střílel a podle některých informací i házel takzvané trubkové bomby. Policisté je při přestřelce zabili. Oba podezřelí byli těžce ozbrojení, měli u sebe dvě samonabíjecí útočné pušky AR-15 a dvě pistole. Jedna ze zbraní byla prý držena legálně. 

tleskapoud ( 3. prosince 2015 18:55 )

Islám to je! Islám je to svinstvo. Je potřeba zlikvidovat islám jako zločinnou ideologii...

nouzy ( 3. prosince 2015 18:30 )

A ještě těm zasr*ncům pomáháme s člunů a dáváme jim papat..

Zobrazit celou diskusi