Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Masakr v USA: 14 mrtvých v centru pro postižené, střelec byl tamní zdravotník

Autor: kle, ČTK, tmp, lm - 
3. prosince 2015
02:49

Čtrnáct mrtvých a skoro dvě desítky zraněných, někteří v kritickém stavu. To je děsivá bilance středeční střelby v centru pro postižené v USA. Americká policie při přestřelce usmrtila dva podezřelé, muže a ženu. Mrtvý útočník je americký občan Sajíd Rizwan Farúk (28), který pracoval jako zdravotník. Mrtvá žena byla identifikována jako jeho partnerka Tashfeen Malik (27).

Podle listu Los Angeles Times se střelba odehrála dopoledne místního času (20:00 SEČ) v budově, kde sídlí úřad sociálních služeb. Lidé, kteří zde pracují, mají na starost pomoc postiženým. V budově se v okamžiku střelby mohlo nacházet až 600 osob.

Video V této budově a proti těmto lidem střelci zaútočili. - Twitter
Video se připravuje ...

Na snímcích z televize byly vidět desítky lidí, kteří budovu opouštějí s rukama nad hlavou. Policisté budovu prohledávali místnost po místnosti a pátrali po střelcích. Na místě zasahovali i příslušníci americké federální policie FBI a pyrotechnici, kteří byli povoláni k údajné výbušnině umístěné v areálu.

Svědci popisovali tři muže, kteří vtrhli do budovy a začali střílet. Podle některých informací na sobě měli maskáče, neprůstřelné vesty a zakrývali si obličej. „Jsou tu postřelení lidé. Jsme v kanceláři a čekáme na policisty. Modli se za nás. Jsem zamčená v kanceláři,“ napsala Terrymu Petitovi jeho dcera, která byla v okamžiku střelby v budově. Útočníci posléze z místa činu uprchli v tmavém voze typu SUV.

Šlo o teroristy?

Policisté automobil díky tipům veřejnosti objevili. Když ho začali pronásledovat, vůz začal zrychlovat. Řídila ho žena, muž z něj střílel a podle některých informací i házel takzvané trubkové bomby. Oba podezřelí byli těžce ozbrojení, měli u sebe dvě samonabíjecí útočné pušky AR-15 a dvě pistole. Jedna ze zbraní byla prý držena legálně. Během přestřelky s útočníkem byl zraněn jeden policista, který není v ohrožení života. Podle pozdějšího vyjádření policie byl další z podezřelých zadržen. Ten se pokusil o útěk z místa činu, zatím ale není jasné, zda má se střelbou spojitost. 

Případem se zabývá i FBI, podle které je možné, že šlo o teroristický útok. Místní policie pracuje také s verzí, že důvodem střelby byly spory na pracovišti, které vyeskalovaly v hádku na vánočním večírku. Střelec údajně kvůli hádce opustil budovu a pak se vrátil.

Podle NBC News je jednou ze tří podezřelých osob americký občan Sajíd Rizwan Farúk, který podle dostupných záznamů pracoval na místním odboru pro zdravotní péče jako inspektor. Nemám ponětí, proč to udělal, jsem v šoku, uvedl Farúkův švagr Farhad Khan. Naposledy s ním prý mluvil asi před týdnem. Farúkův otec deníku New York Daily News sdělil, že jeho syn byl muslim a byl „velmi nábožensky založený“.

Policisté identifikovali útočnici jako 27letou Tashfeen Malik, partnerku Sajída. Policie uvedla, že to byli snoubenci, nebo manželé.

Policie zasahuje v domě podezřelého

Policejní operace i nadále probíhá v domě ve městě Redlands nedaleko San Bernardina. V bytě operuje speciální robot na zneškodňování výbušnin. Údajně jde o dům jednoho z podezřelých.

O situaci v San Bernardinu byl ihned informován i americký prezident Barack Obama. V první reakci pro televizi CBS uvedl, že Spojené státy budou bezpečnější, jestliže budou zavedeny přísnější zákony týkající se držení zbraní. „Zatím nevíme, jaké byly motivy střelců, víme ale, že existují určité kroky, které můžeme učinit, aby byli Američané ve větším bezpečí,“ uvedl Obama. „Nikdy bychom si neměli myslet, že toto je něco, co se děje běžně, protože v jiných zemích se to tak často nestává,“ dodal.

Demokratická kandidátka na prezidenta Hillary Clintonová na Twitteru uvedla: „Odmítám to přijmout jako normální, musíme podniknout kroky, abychom okamžitě zastavili násilí páchané střelnými zbraněmi.“

Sledujte přímý přenos ze zásahu:

Foto z místa střelby:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kkkastr ( 4. prosince 2015 10:45 )

Bohužel je to móda, kdejakému blbovi nevoní ku..a, ale voní pr..l

kkkastr ( 4. prosince 2015 09:59 )

Kapitalisti a otrokáři všech zemí, spojme se.

kkkastr ( 4. prosince 2015 09:50 )

 Typické pro USA, nejen, že střílí kolem sebeba okupuje cizí země, vyvolává celosvětové konflikty, STŘÍLÍ I DO VLASTNÍCH

makmark ( 3. prosince 2015 16:20 )

Jinde píšou jasně, že oba - muž i jeho manželka - byli kovaní džihádisté - ale Blesk se asi zalekl Pelikánů

dr.x.crement ( 3. prosince 2015 11:29 )

Celý Islám je veliké spiknutí ko*kotů;dnes jsem se dozvěděl ,že,moji oblíbenou trilogii " Spiknutí ko*otů" přeložil doc.Martin Konvička. Velký dík. Zde je třeba čerpat info! Všem doporučuji.

Zobrazit celou diskusi