Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojáci, letadla a válečná loď: Merkelová jde do boje s Islámským státem

Autor: zst, ČTK - 
1. prosince 2015
10:52

Německá vláda Angely Merkelové chce nasadit v Sýrii a Iráku do bojů s Islámským státem vojáky, letadla i válečnou loď. V rozpočtu na boj s islamisty vyčlenila 3,6 miliardy korun. Němci jsou připraveni bojovat i více než deset let, i když zatím schválili nasazení vojska pouze na jeden rok. Odsouhlasit rozhodnutí musí ještě parlament.

Německá vláda podle očekávání schválila vojenskou operaci proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii a také v Iráku. Informovala o tom agentura DPA s tím, že záležitost musí nyní posoudit parlament, od kterého se ale hladký souhlas rovněž předpokládá. Německo do bojů nasadí 1200 vojáků, průzkumná letadla Tornado, tankovací letoun a vojenskou fregatu. Mandát mise bude prozatím omezen na dvanáct měsíců.

Časové ohraničení vojenských operací v zahraničí na jeden rok je podle DPA běžné. Němečtí vojenští představitelé přitom očekávají, že boje proti IS potrvají několik let.

Předpokládám, že boj, pokud bude veden vážně, může trvat hodně přes deset let,“ řekl v pondělí šéf svazu německých vojáků André Wüstner. Dodal, že radikálové z hnutí IS nejsou jen v Iráku a v Sýrii, ale i v celé severní Africe. Wüstner zároveň zdůraznil, že proti islamistům je třeba nasadit nejen vojenské prostředky; nutné je také dosáhnout dohody mezi všemi státy, které mají v oblasti své zájmy.

Spolupráce s Ruskem ale například není podle německých médií v návrhu upřesněna. Loďstvo by ale mělo operovat pouze ve východním Středomoří, Perském zálivu, Rudém moři a přilehlých vodách. V oblasti už operuje například francouzská letadlová loď Charles de Gaulle. Dosud Berlín poskytuje pouze logistickou a technickou podporu koaličním náletům.

Český prezident Miloš Zeman rozhodnutí vítá, k široké koalici proti ISIS vyzýval už na Valném shromáždění OSN v New Yorku. "Je jedině dobře, když proti IS budou země bojovat," tlumočil jeho postoj mluvčí Jiří Ovčáček.

Ve středu se bude hlasovat i v Británii

Britský parlament bude o vládou navrhovaném zahájení leteckých úderů proti radikálům z organizace Islámský stát v Sýrii hlasovat ve středu. Oznámil to premiér David Cameron, podle něhož mezi poslanci roste podpora pro tento návrh.

Dostatečný počet hlasů sice ještě zajištěn nemá, naději na schválení úderů však zvýšil šéf labouristů Jeremy Corbyn, který poslancům své strany nechal pro hlasování volnou ruku. Londýn dosud podniká nálety na extremisty pouze v Iráku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině