Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Obama přijel na místo hrůzy. U klubu Bataclan uctil památku obětí teroristů

Prezident USA Obama a Francie Hollande uctívají památku obětí teroristů.
Prezident USA Obama a Francie Hollande uctívají památku obětí teroristů.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, mts - 
30. listopadu 2015
06:45

Americký prezident Barack Obama u pařížské koncertní síně Bataclan uctil památku obětí nedávných teroristických útoků ve francouzské metropoli. V klubu Bataclan islamističtí teroristé 13. listopadu během vražedné noci zabili 90 lidí.

Kolona s americkým prezidentem se ke klubu Bataclan v centru metropole vypravila krátce poté, co Obama přistál na pařížském letišti Orly. K šéfovi Bílého domu se na místě připojil jeho francouzský protějšek François Hollande a starostka Paříže Anne Hidalgová.

K improvizovanému památníku před hudebním klubem položili každý jednu bílou růži a v tichosti postáli. Šéf Bílého domu při odchodu držel Hollanda a Hidalgovou kolem ramen.

Útoky islamistických teroristů v Paříži si vyžádaly 130 obětí na životech a stovky zraněných. Po atentátech, ke kterým se přihlásilo hnutí Islámský stát, Francie vyhlásila výjimečný stav.

Návštěva amerického prezidenta u dějiště nejkrvavějšího z pařížských útoků se z bezpečnostních důvodů na oficiálním programu Obamova pobytu v Paříži neobjevila, informovala agentura Reuters. Provázela ji přísná bezpečnostní opatření: policie v oblasti uzavřela ulice a nad místem přelétávaly vrtulníky.

Obama by se měl v Paříži zdržet do úterý. Z konference OSN o klimatických změnách, jejíhož pondělního zahájení se zúčastní přes 140 šéfů států a vlád, by měla vzejít nová dohoda o snižování emisí skleníkových plynů.

atakdale ( 30. listopadu 2015 09:17 )

no jistě, francouzi byli půl hodiny rozhodnutý nezávisle na jů es ej a už to jede vopičák dávat do pořádku

rodrigues ( 30. listopadu 2015 08:28 )

Drzost a otrlost tohoto primáta nezná mezí. Tohle si dělej v Americe, tam ti to snad většina ovcí sežere, ale tady v Evropě lid ví, kdo za současným bordelem stojí!

atakdale ( 30. listopadu 2015 08:26 )

b. husejn obama se přišel podívat, jak se mu akce povedla, dobytek muslimáckej

dumik ( 30. listopadu 2015 08:11 )

no to byla bezpečností opatření, co na to naši kritici pana prezidenta Zemana? je jim hanba konečně?

maryfox ( 30. listopadu 2015 07:45 )

Odvaze by se u něj mohl roztřesený a vyděšený Zeman učit.

Zobrazit celou diskusi