Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Totální válka s Tureckem? Ruská církev zveřejnila proroctví mnicha

Autor: mb - 
28. listopadu 2015
05:15

Rusko v hrozné válce zničí Turecko, které se rozdělí na tři části a Istanbul se znovu stane Konstantinopolí. Fantasmagorie? Ruská pravoslavná církev zveřejnila na jedné ze svých oficiálních stránek staré proroctví řeckého mnicha – připravuje snad své věřící na totální válku? 

„Turecko se rozpadne a světové mocnosti nám vrátí Konstantinopol (dnes Istanbul, pozn. red.). Ne snad kvůli tomu, že by nás měli rádi, ale protože to pro ně bude výhodné,“ prohlásil v 80. letech minulého století řecký mnich sv. Paisios z Athosu a dodal, že Řecko přitom válčit nebude: „Bude válka mezi Tureckem a Ruskem. Turci si budou myslet, že vyhrávají, ale skončí to pro ně katastrofou. Rusové vyhrají a obsadí Konstantinopol, v chrámu Hagia Sofia se bude znova sloužit pravoslavná mše.“

Proroctví je již dávno známé, ale v souvislosti se sestřelením ruského letadla Tureckem se v Rusku o něm opět začalo mluvit. Pravoslavná církev sice sama umístila výše uvedené proroctví na své stránky, ale zároveň varuje, že všechna proroctví jsou „závislá na rozhodnutí lidí, kteří mají svobodu volby“.

Tzv. starci jsou v pravoslaví velmi ctěni a nezřídka údajně dokážou konat zázraky či předpovídat budoucnost. Mnich Paisos byl jedním z nejrychleji kanonizovaných svatých v novodobých dějinách pravoslavné církve. Jedna jeho předpověď se přitom již splnila. V období hlubokého komunismu, za vlády Brežněva, předpověděl rozpad Sovětského svazu. „Ale jak by se takové mocné impérium mohlo rozpadnout?“ namítali tehdy věřící. On však trval na svém: „Brzy se Sovětský svaz rozpadne, však uvidíte.“

Zda chce Ruská pravoslavná církev připravit věřící na nejhorší, je otázkou. Dané proroctví totiž plně zapadá do ruského vnímání světa, pravoslavní Rusové jsou přesvědčeni, že mají na tomto světě „poslání“. Ruskou a obecně východní spiritualitou se v českém kontextu zabýval katolický kněz, kardinál Tomáš Špidlík (†90), který na dané téma napsal několik knih.

Ačkoliv se podobná proroctví můžou zdát Evropanovi přinejmenším bizarní, i západní větev křesťanství má své „proroky“. Asi nejznámějším a zároveň nejkontroverznějším byl irský katolický kněz Malachi Martin (†78). Tento jezuita působil na vysokém postu ve Vatikáně, ale později ve svých knihách katolickou církev kritizoval. Údajně věřícím neprozradila „opravdové“ poselství z Fatimy (katolíci věří, že se tam na začátku minulého století zjevila Panna Marie). A přestože varoval před sovětskými špiony ve Vatikáně, dle něj Rusko „spasí“ svět. „Nevím jak a nevím proč, ale určitou roli sehraje Kyjev a Moskva. Já bych si Rusy pro spásu rozhodně nevybral, ale Bůh dělá svá rozhodnutí. Jako kdysi vybral Židy, nyní vybral Východ,“ prohlásil kněz, který zemřel na konci minulého století.

O dobytí Konstantinopole Turky čtěte ZDE

babapsi ( 28. listopadu 2015 21:48 )

můžete se tomu smát jak chcete, ale je pravda, a byla před desetiletími zveřejněna, že Panna Maria chtěla, aby jí bylo Rusko zasvěceno...a to bylo ještě v dobách SSSR, kdy jsme to moc nechápali, teď už je to zřejmé !

jerry ( 28. listopadu 2015 19:08 )

Turci jako jediní na světě (nepočítám-li Chucka Norrise) dokáží během 17 vteřin od narušení svého vzdušného prostoru odstartovat ze základny a sestřelit ve výšce 6km nepřátelský letoun. Tvůj primitivní příspěvek omlouvá tvá národnost.

jerry ( 28. listopadu 2015 19:03 )

Se Sovětským Svazem na věčné časy a nikdy jinak!

fakt.fakt ( 28. listopadu 2015 15:25 )

Kunísichte, už jsi zapomněl, že Američani pomocí Spectre sundali nedávno jednu nemocnici a na "humanitární" koberocvé bombardování Jugošky. Dej si pozor, aby tě najký Turek nepodřízl dřív, než stačíš změnit názor.

kuniksicht ( 28. listopadu 2015 14:06 )

po precteni tohoto clanku uz nezbyva nic jineho, nez pozadat o politicky azyl v demokratickem Ruske federaci. Ale mozna by stalo za to si pripomenout sestreleni civilniho letu korejskeho letadla kde na palube bylo 269 lidi....http://technet.idnes.cz/sestrel-korejskeho-boeingu-747-kal-007-du8-/vojenstvi.aspx?c=A130902 _142835_vojenstvi_kuz

Zobrazit celou diskusi