Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Fico uviděl mezi migranty teroristy. Slováci kývli na novou metlu

Autor: ČTK, mb - 
27. listopadu 2015
13:40

Slovenská vláda v pátek schválila návrh na posílení pravomocí policie a tajných služeb a na zpřísnění trestů za terorismus. Opatření jsou součástí protiteroristického balíčku, který kabinet premiéra Roberta Fica (51) připravil po nedávných teroristických útocích v Paříži. Mimořádné jednání v sobotu čeká i českou vládu.

„Bezpečnost Slovenska se stává pro vládu prioritou. Vláda vidí jasnou souvislost mezi migrací a hrozbami, které přináší terorismus,“ řekl novinářům premiér Fico.

Policisté podle návrhu budou moci zajistit každou osobu na místě, kde hrozí anebo kde došlo k teroristickému útoku. Zároveň se rozšíří pravomoci příslušníků policie ohledně prohlídky dopravních prostředků či vykázaní lidí z určených míst.

Policie po souhlasu soudu také získá nepřetržitý přístup k provozním a lokalizačním údajům mobilních operátorů o jejich klientech, kteří jsou hledanými osobami. Věznice zase budou moci provádět odposlechy telefonátů odsouzených s výjimkou hovorů s advokátem, stejné pravidlo má platit i pro obviněné ve vazbě.

Jednání čeká i českou vládu. Bělobrádek: Dojmy nestačí

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) reagoval na slovenská opatření pro Blesk.cz slovy: „V otázce bezpečnosti musíme pracovat s tvrdými daty, a ne s dojmy. Proto se zítřejšího jednání vlády zúčastní také zástupci k tomu vytvořených orgánů. Uvidíme, co to přinese.“ Členové kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) se sejdou ve Strakově akademii mimořádně v sobotu, dřív se totiž Sobotka nevrátí z Číny.

Podobně jako slovenský premiér Fico smýšlí i český prezident Miloš Zeman. Podívejte se na rozhovor Blesku se Zemanem:

Video  Rozhovor se Zemanem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Nové pravomoci a úkoly patrně dostanou civilní tajná služba (SIS) a vojenské zpravodajství. SIS například bude moci navrhnout soudu, aby zakázal provoz internetových portálů, které propagují terorismus, extremismus či sekty. Rovněž začne shromažďovat informace o nelegální migraci a kybernetické hrozbě a získá přístup k záznamům kamerového systému, který monitoruje veřejná prostranství.