Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vztahy na bodu mrazu: Rusko vyhostí turecké podnikatele, nevpustí turisty

Autor: ČTK, mb - 
26. listopadu 2015
17:50

Ankara se nebude omlouvat za sestřelení ruského letadla. Omluvit by se prý měl naopak stát, který porušil turecký vzdušný prostor. Rozhněvaní Rusové proto již třetí den demonstrují před tureckou ambasádou v Moskvě. A apelují na své občany, aby do Turecka už nikdy nejezdili. Ruské úřady začaly podle všeho také Turky šikanovat.

Ankara se za úterní sestřelení ruského letadla na syrsko-tureckých hranicích omlouvat nebude, prohlásil to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (61). „Pokud by se měl někdo omluvit, pak to nejsme my. Omluvit by se měli ti, kdo narušili náš vzdušný prostor,“ řekl turecký prezident. Stejný názor vyslovil i šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu (47). „Není důvod, aby se Turecko omlouvalo za situaci, v níž má pravdu,“ řekl ministr při cestě na sever Kypru.

V Moskvě už třetí den trvají protestní demonstrace před tureckým velvyslanectvím. Po středečním násilném útoku, kdy demonstranti rozbili okna ambasády, se demonstranti před velvyslanectvím sešli i ve čtvrtek. Ruská policie ohradila budovu zastupitelského úřadu kovovými zábranami, na nichž se objevila hesla „Pomsta vás nemine“, „Ruce pryč od Sýrie“ a „Turecko bez plynu“. Turecký generální konzulát v Novorossijsku na jihu Ruska se stal terčem útoku rozhořčeného davu, který sídlo úřadu zasypal kamením. Demonstranti rovněž demonstrativně spálili tureckou vlajku.

Ruské úřady začaly podle všeho také Turky šikanovat. Internetový list Gazeta.ru informoval o zadržení 39 tureckých podnikatelů na zemědělské výstavě v Krasnodaru na jihu země pod záminkou, že nemají podnikatelská víza. Čeká je pokuta a vyhoštění. Desítky dalších Turků se musely vrátit od hranic, ačkoli oficiálně se nezměnila pravidla dovolující pobývat v Rusku až 30 dnů bez víz.

Ankara dnes navíc soudila šéfredaktora listu Cumhuriyet z „velezrady a špionáže“ kvůli tomu, že noviny v květnu zveřejnily fota dodávky zbraní pro islamisty, které teroristům předaly turecké zpravodajské služby. Spolu s Canem Dündarem je obviněn i jeho kolega Erdem Gül. „Jsme tu, abychom bránili právo veřejnosti na objektivní zprávy a jejich právo vědět, že jim vláda lže. Přišli jsme sem, abychom vládě dali najevo, že se nemůže chovat nezákonně,“ prohlásil Dündar. Ankara tvrdí, že zbraně nebyly určeny islamistům, ale „turkmenským bojovníkům“, kteří bojují proti syrskému prezidentovi Asadovi (50).

abaron ( 27. listopadu 2015 09:14 )

Vlado keď sa naštve tak aj Moska by padla do hodiny ale autoritu má to sa mu musí uznať

vi3ol ( 27. listopadu 2015 07:50 )

Proruští bolševici tady..pořád píšete, jak si má všemožně chránit své hranice Česko..před uprchlíky.. třebas je i střílet.. Proč to právo berete Turecku??..

zemekf ( 27. listopadu 2015 03:50 )

víte, po té propískané minutě ticha za Paříž, vůbec pochybuju, jestli Turecko vůbec patří do Evropy a do NATO a pokud ano, myslím, že je čas uvažovat o vypsání referenda o setrvání v organizaci, která rozdrbala svět .......

nikostav ( 26. listopadu 2015 23:22 )

Ooopo! konecne! Pane, vy jste pochopil, kam vas vede demokrace a tolerance. Prijde muslim, a zabere poprve vasu zenu, pak dceru, a pak jeste vam prida nejakou zenskou prace, protoze muzskeho vam nic nezustavi. A uz to bylo - libali ralousko, pak Francie a Britanie, pro Hitlera taky popracovali zlaty cesky rucicky. Cekame na muslimy

kv.gor ( 26. listopadu 2015 22:24 )

Zatapetuj si zase, polkneš slinu

Zobrazit celou diskusi