Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na Sýrii! velí britský premiér Cameron. „Bombardujme ISIS, jen řeči nic neřeší“

Autor: ČTK - 
26. listopadu 2015
14:21

Británie by měla letecké údery na radikály z organizace Islámský stát (IS) rozšířit i na syrské území. Poslance britského parlamentu k tomu ve čtvrtek vyzval premiér David Cameron. Londýn dosud podniká nálety na islamisty pouze v Iráku.

Británie nemůže podle Camerona přenést odpovědnost za obranu své bezpečnosti na jiné země a očekávat, že za ni ponesou všechna rizika spojená s nálety na IS v Sýrii. Rozšíření britských leteckých úderů je podle něj nutné, aby radikálové nemohli zemi zmítanou občanskou válkou využívat jako bezpečné útočiště, v němž by plánovali teroristické útoky po celém světě. „Čím déle necháme IS v Sýrii sílit, tím větší bude hrozbou,“ uvedl Cameron.

Premiér ve čtvrtek rovněž odmítl tvrzení, že by nálety na islamisty učinily z Británie pravděpodobnější terč teroristických útoků. Země už totiž podle něj terčem plánovaných útoků je a jediným způsobem, jak jim zabránit, je „začít jednat“.

Jen diplomacie nestačí

Cameron se snažil poslance přesvědčit, aby podpořili jeho snahu o rozšíření leteckých úderů na Sýrii mimo jiné s odkazem na změněnou bezpečnostní situaci po pařížských teroristických útocích z 13. listopadu.

Zahraniční výbor parlamentu se na počátku listopadu vyslovil proti náletům na IS v Sýrii. Londýn by se podle něj měl soustředit na diplomatické urovnání války v Sýrii. Cameron v parlamentu uvedl, že nálety budou součástí širší strategie na zničení IS, ukončení války v Sýrii a obnovu země.

Británie je součástí koalice států vedené USA, která útočí na pozice radikálů z IS v Iráku. V roce 2013 britští poslanci letecké údery na syrský režim neschválili.

Po atentátech v Paříži někteří zákonodárci opoziční Labouristické strany uvedli, že budou hlasovat v parlamentu pro rozšíření náletů na Sýrii navzdory odporu předsedy své strany Jeremyho Corbyna. Podle agentury AFP by se hlasování mohlo uskutečnit už příští týden. Cameron ale upozornil, že chce nechat hlasovat jen v případě, že bude mít jistou podporu schválení svého návrhu.

Do boje vyráží i Německo?

Německo se v reakci na pařížské atentáty vojensky zapojí také do boje proti organizaci Islámský stát (IS). S odvoláním na vládní kruhy o tom ve čtvrtek informovala agentura DPA. Na pomoc koalici vyšle Německo průzkumné letouny Tornado. Usnesení vlády musí ještě schválit Spolkový sněm. Poslanci koaličních stran budou o věci jednat ještě ve čtvrtek odpoledne.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cid2000 ( 27. listopadu 2015 11:21 )

Bohužel, o našem osudu republiky po 97 letech od jejího vzniku rozhodují,rozhodnou Turci a teroristická mafiánská ropná rodinka ERDOGAN ISIS OIL COMPANY,které celé roky čile beztrestně obchoduje s vykupovanou ropou od ISIS !Hlavně mladý prezidentuv syn Bilal Erdogan je majitel tisícovky cisteren a několika tankerů,které mají v Turecku speciální mola na vykládku a nakládku této ropy od teroristů z ISIS.Ano, stejná ISIS co vraždila v Paříži! Erdogan jim dodává oplátkou zbraně a munici atd! Smutné.Naše zem nemůže ovlivnit chování sulejmánských turků,ale poneseme stejné následky jako oni za jejich podlé zrádné chování!Jsou členy NATO jako naše zem.Naše republika,naši politici podporují chování a podnikání Erdogana mladšího celé roky!Je otřesné,že od zakladatele otce zakladatele naší republiky T.G.Masaryka(1918) převzal osud naší země Bilal Erdogan mladší!Naše vláda ČR, náš premiér Sobotka,mlčí a mlčí,proč proboha? Nejhorší je,když o Vás bez vás,rozhodne náboženský muslimský fanatik a terorista.Rozhodne o Vás,o vaší rodině,o vašich dětech a nebudete mít tu šanci to ovlivnit a zvrátit žádným způsobem!!Je jasné,že Sobotka ani Zadolárek nedostávájí online zprávy o operacích NATO v Turecku a nemůžeme se k tomu ani vyjádřit nebo něco ovlivnit.Přitom jsme jako stát zodpovědný za tyto akce o,kterých vůbec nemáme tušení,kde a jak probíhají!!V těchto operacích rozhodují zájmy náboženského fanatického Turecka utrhlého z řetězu a USA!Naše zem z tohoto konfliktu má velké,ale velké kulové!Jen problém!Experti: Erdogan se bije za podnikání svého syna a za dodávky ropy od ISIL.Erdogan využívá pro své podnikání krytí NATO tím pádem i ČR!!!! http://www.novarepublika.cz/2015/11/experti-erdogan-se-bije-za-podnikani.html

tgbg ( 26. listopadu 2015 15:30 )

Likvidace fanatiků z ISIS nakonec zůstane na USA a NATO. Rusáci vybombardovali akorát pár nemocnic, škol, sídlišť, vesnic a měst. Rusáci podporují diktátora Asada a ten jim umožnil, aby si rusáci udělali v Sýrii svoje základny. O to rusákům šlo v první řadě. Roztahovat se po světě a vyžírat nerostné bohatství jimi okupovaných států.

Zobrazit celou diskusi