Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pilot ze sestřelené stíhačky je živý na ruské základně. Druhý bude hrdinou Ruska

Autor: ČTK, mb - 
25. listopadu 2015
10:45

Jednoho ze dvou pilotů, kteří se katapultovali po úterním sestřelení svého letadla nad turecko-syrskou hranicí, zachránili syrští vojáci. Francouzské rozhlasové stanici Europe 1 to ve středu řekl ruský velvyslanec v Paříži Alexandr Orlov. Druhý pilot byl zastřelen ze země, když sestupoval padákem. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že mrtvý pilot bude Hrdinou Ruska in memoriam, druhý, přeživší navigátor, dostane státní vyznamenání.

Orlov prohlásil, že Syřané nalezeného pilota vezou na ruskou základnu v Sýrii. Podle ruského ministerstva obrany tam už dorazil.

„Jeden člen posádky byl zraněn palbou při seskoku padákem a na zemi ho islamisté brutálně zabili. Druhému se podařilo uniknout a podle poslední informace jej našli syrští vojáci a měl by být na cestě na ruskou leteckou základnu,“ prohlásil Orlov.

 
23:20
25. 11. 2015

Podle pracovníků humanitární nadace IHH, kteří pracují v syrském městě Azaz v provincii Aleppo, je více než jasné, kdo na kamiony s humanitní pomocí zautočil. Podle nich střely vypustily ruské stíhačky. Touto informací se s vámi pro dnešek loučíme. Další vývoj rusko-tureckého konfliktu s námi můžete sledovat i zítra.

 
22:35
25. 11. 2015

Některé zprávy o tureckém konvoji mluví o přepravě jídla, jiné zase o cementu a železu. Podle tureckých médií na místě zahynulo 7 lidí. Dalších 10 je zraněných. Za útokem má být údajně Rusko.

 
21:30
25. 11. 2015

Uživatelé Twitteru sdílejí fotografie z místa zásahu konvoje. 

 
25. 11. 2015

Podle syrských aktivistů mělo při bombardování zahynout sedm řidičů kamionů. Tisková agentura Anadolu pak přinesla informace, že mělo být zaměřeno dvacet kamionů, které převážely cement a železo z Turecka.

 
20:32
25. 11. 2015

Podle syrských aktivistů a některých tureckých zdrojů Rusko zasáhlo turecký humanitární konvoj v syrském městě Azaz. To leží poblíž tureckých hranic. Objevují se spekulace, zda se tím Rusko nemstí za sestřelenou stíhačku.

 
20:38
25. 11. 2015

Irán se podle The New York Times postavil na stranu Ruska. Turecko se prý sestřelením stíhačky dopustilo obrovské chyby a je to jeho vina, že se celý konflikt vyostří. 

 
18:45
25. 11. 2015

Rusko posílá do Sýrie pokročilý protiletadlový systém S-400. Bude dohlížet na ruská letadla poblíž tureckých hranic. Sestřelit zaměřený cíl dokáže až na vzdálenost 400 kilometrů, odhalí neviditelné letouny i střely Tomahawk.

Kompletní online

Ruský letoun sestřelili Turci, protože Rusové údajně nereagovali na varování, že se blíží do tureckého vzdušného prostoru. Podle turecké zprávy pro OSN ruský letoun narušil vzdušný prostor po dobu 17 vteřin. Rusko tvrdí, že se letoun nad Turecko vůbec nedostal.

K záchraně pilotů ruská armáda poslala vrtulníky, z nichž jeden byl zasažen palbou ze země, a o život tak přišel další ruský voják. Zbylou posádku sestřeleného vrtulníku se podařilo dostat do bezpečí.

Zatímco smrt prvního pilota byla potvrzena téměř okamžitě, co přesně se stalo s druhým pilotem, bylo nejasné. Některé zprávy mluvily o tom, že také zemřel, protichůdné informace naopak tvrdily, že je naživu.

Video „Allahu Akbar,“ křičeli Turkmeni v Sýrii po sestřelení ruské stíhačky. - Reuters
Video se připravuje ...

Včera bojovníci z organizace 10. brigády pobřežní divize, která bojuje pod hlavičkou tzv. Svobodné syrské armády, zveřejnili video, ve kterém se radují nad smrtí vojáka a tvrdí, že ho zastřelili ve vzduchu, když se snažil dopadnout na území ovládané syrskou armádou. Barbarské křepčení a zastřelení pilota ve vzduchu USA neodsoudily, naopak – mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner akce radikálů obhajoval, údajně se „bránili“. „Pokud byli tito bojovníci napadeni ruskými leteckými údery, mají právo se bránit,“ prohlásil na tiskové konferenci.

Video Sestřelený ruský pilot - Reuters
Video se připravuje ...

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova reagovala na tento výrok velmi emotivně: „Zapamatujte si tato slova. Navždy si je zapamatujte. Já na ně nikdy nezapomenu, to vám slibuji.“

cid2000 ( 25. listopadu 2015 16:34 )

Už teď opatrně americká strana po schůzce NATO,ikdyž podpořila morálně Turecko jako spojence a odběratele US-techniky začíná tvrdit dle dostupných dat, že Ruský bombardér Su-24 byl opravdu sestřelen v Syrském prosotru vážení!Generál Thomas McInerney,bývalý zástupce náčelníka štábu US Air Force potvrdil,že Su-24 byl sestřelen nad územím Sýrie!Bylo to jasné od začátku,když hned nekřičelo USA s Obamou.Prostě jim bylo jasné,že F-16 prostě sejmula rusa v Syrském prostoru bez vyzvání!Ruská Su-24 neprováděla žádné bojové útočné manévry proti F-16!Su-24 nečekala,že po nich bude pálit F-16 přes hranice nebo těsně u hranic!!nejednalo se o žádný souboj letounů a ani o žádné napadení Tureckých sil,letadel nebo základen!!!Vůbec nereagoval na F-16 za hranicema!!Nikoho nenapadlo co se stane!!Bombardér měl naloženou bombardovací munici,kterou odhodil na ropná pole ISIS,které zásobují Turecko přes Erdogana mladšího,kterému patří zničené cisterny na ropu!Jen za poslední týden zničilo Ruské letectvo přes 1000 těchto cisteren!!!Je to pomsta rodiny Erdoganů,která táhne s ISIS!!Teď bude mela v Tureckém parlamentu,protože to byla osobní msta a záležitost Erdogana mladšího,který vtáhnul Turecko s tátou do problému bez vědomí ostatních politiků této země!!!Zde je odkaz na stránky atimes.com (dole) na amerického generála: http://atimes.com/2015/11/1-of-russian-pilots-of-downed-jet-saved-by-syrian-army-envoy/ jen naši budou blábolit podporu NATO a zrádnému muslimskému sulejmánskému spojenci,který spolupracuje s teroristy celé roky proti Sýrii a Evropě v atentátech na Paříž!Je to hnus a horší než Rudé právo ti naši prolhaní polici!Pravda pomalu leze ven a Rusko si jí vychutná na Turecku veřejně a pak udeří!Počká na osud teroristického rodu Erdoganů!Necha je samotné turky se porvat mezi sebou nebo to udělají za ně později!!!Rusko se jistě pomstí,ale počká na svůj čas!!Jen naše banderovská kavárenská ČT24 bude stále lhát a zkreslovat realitu,kterou už uznalo dnes i USA!STOP ISIS a NATO

kkkastr ( 25. listopadu 2015 14:04 )

Aha, ještě že tě tu mame

brei ( 25. listopadu 2015 13:41 )

"Elita" tohoto národa (franta onan, putinova*** a zejména bohatymrdnikatel) se opět předvádí. Jsou to ubožáci - primitivové, kteří si myslí, kdovíjak nejsou zajímaví. Pro normální slušné lidi to je však skupina primitivů se zanedbanou inteligencí (slušně řečeno). Na jejich výroky snad nelze ani reagovat - je to pod úroveň všech slušných lidí.

bohatymrdnikatel. ( 25. listopadu 2015 13:31 )

katastr, nemel hovna . Je přece nad slunce jasný, kdo je největší manipulátor . Je to Putin, katastr, Putin! Jasný?

kkkastr ( 25. listopadu 2015 13:29 )

Tupče piloti jsou vždy dva snaž se víc čist nez začneš plodit své zvratky

Zobrazit celou diskusi