Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rusové zavřeli kohoutky s plynem. Ukrajina jim prý nezaplatila včas

Rusko přestalo dodávat plyn na Ukrajinu. Může to prý ovlivnit i tranzit dál do Evropy.
Rusko přestalo dodávat plyn na Ukrajinu. Může to prý ovlivnit i tranzit dál do Evropy.  (Autor: Reuters/Blesk)
Autor: ČTK, kle - 
25. listopadu 2015
09:30

Rusko ve středu přerušilo dodávky zemního plynu na Ukrajinu, dokud Kyjev nezaplatí za další dodávky předem. Oznámila to ruská státní plynárenská společnost Gazprom. Podle ní existuje „vážné riziko“ narušení tranzitu ruského plynu dál do Evropy během zimního období.

Naposledy byly dodávky plynu na Ukrajinu pozastaveny letos v létě, protože se obě strany neshodly na ceně za ruský plyn. Ukrajina ho přestala od července odebírat.

Zásobování se obnovilo teprve 12. října, když Gazprom podepsal s ukrajinským partnerem Naftogaz konečnou dohodu o prodeji plynu Ukrajině na zimní období.

Nyní Gazprom oznámil, že Ukrajina do středečního rána obdržela všechen plyn, který si předplatila, a žádná nová platba předem nebyla provedena. Gazprom tudíž zásobování pozastavil a čeká na novou zálohu, citovala z prohlášení firmy agentura AFP.

Gazprom zároveň vyjádřil znepokojení nad údajně nedostatečnou úrovní zásob v podzemních zásobnících na ukrajinském území určených k zajištění bezpečného tranzitu ruského plynu dál do Evropy.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté od doby, kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny. Dřívější rusko-ukrajinské spory o plyn měly dopady i na dodávky do Evropy.

vladimir1950 ( 25. listopadu 2015 15:07 )

A co když jim Ukrajina nezaplatila..bez toho prý?

marais ( 25. listopadu 2015 14:30 )

Nedávno se chlubil jaceňuk, že už má svou první miliardu..snad by mohl pomoci on i jiní oligarchové zaplatit zálohu na plyn!

kajenka52 ( 25. listopadu 2015 14:11 )

Tie banderovské sionostické ukrajinské hovná , ktoré ovláda usa môžu teraz nakupovať plyn od Kataru alebo Saudov za dobre vysokú cenu . Nakoľko nemajú peniaze , tak by im mohla pomôcť Amerika. Rusi už dosť dali týmto sviniam zadarmo.

sores ( 25. listopadu 2015 14:09 )

Správně! Pořádek dělá přátelé,že. V Česku se také nikdo s nikým nemazlí, jednou někdo něco nezaplatí a v tu ránu má na krku exekutory a soudy.Nebo je i vyhnán na ulici. Denně ukazuje televize okrádání čech+čecha. Hnus jaká je doba svinská.

lipno ( 25. listopadu 2015 13:21 )

Lýbo, za tu dobu, co nejsi u Železného, jsi zapomnéla,že Krym neanektova Putin, ale Kateřina II - Veliká r.1720., vlastizrádně prochlastal Chruščev. To nejde z US řiti slyšet?

Zobrazit celou diskusi