Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie vystopovala mobil strůjce teroru: Jel se podívat, jak vystřílel klub Bataclan

Autor: dce, ČTK - 
25. listopadu 2015
05:00

Vyšetřování útoků v Paříži odkrývá další a další nové informace. Belgie pátrá po dalším muži, který je do všeho pravděpodobně zapojen – v autě jel s jedním z teroristů Salahem Abdeslamem. Mozek celé operace, která ve Francii odstartovala vlnu strachu, ale také odboje proti terorismu, byl podle záznamů z mobilu v osudný večer před klubem Bataclan.

V úterý belgická policie vydala zatykač na dalšího podezřelého, který má být spojen s teroristickými útoky v Paříži. Jde o třicetiletého Mohameda Abriniho, který byl natočen bezpečnostní kamerou na benzinové stanici v přítomnosti nejhledanějšího muže Evropy Salaha Abdeslama. Jeli spolu v autě pouhé dva dny před útoky, tedy 11. listopadu.

V pátek pak uvedli do chodu ďábelský plán zkázy – zemřelo 130 lidí a 350 jich bylo zraněno. Policisté pak v Paříži zajistili několik aut, kterými se teroristé pohybovali. A jedním z nich byl i černý vůz Clio, ve kterém byl Abrini vyfotografován před útokem s Abdeslamem. Ten policie objevila 17. listopadu.

Francouzský státní zástupce François Molins také potvrdil, že policie prozkoumala mobilní telefon Abdelhamida Abaaouda a došla k děsivým závěrům – terorista byl v pátek 13. listopadu na místě útoku, a to přímo před klubem Bataclan, kde zemřelo nejvíce lidí.

Belgicko-marocký džihádista Abaaoud byl nakonec zabit při policejním zátahu na pařížském předměstí Saint-Denis, kde se po atentátech ukrýval. Vyšetřovatelé také zjistili, že Abaaoud se po atentátech, které si vyžádaly 130 mrtvých a 350 zraněných, vrátil i na další místa činu – objevil se u baru i restaurace, kde došlo k útokům!

A to není vše – sám Abaaoud se plánoval odpálit jen o pár dní později! Ve čtvrti La Défence chtěl Abaaoud spáchat sebevražedný pumový atentát 18. či 19. listopadu. Právě 18. listopadu byl Abaaoud zabit při policejním zásahu.

bizon_pepa ( 25. listopadu 2015 08:20 )

Jj, sorry. Špatně jsem ten tvůj odkaz přečetl. Nevšiml jsem si, že je o tom dopravním letadle.

ochman_prca_ratha ( 25. listopadu 2015 08:18 )

jdi do pr.dele

bizon_pepa ( 25. listopadu 2015 08:10 )

Docela by mě zajímalo kolik tam bylo dětí. Hoď sem nějakej odkaz.

agent ( 25. listopadu 2015 07:58 )

Zobrazit celou diskusi