Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Turci sestřelili Rusům stíhačku. Kreml zuří, NATO svolalo mimořádný mítink

Autor: ČTK, mb - 
24. listopadu 2015
13:00

Turecká armádní letadla v úterý u hranice se Sýrií sestřelila ruský vojenský letoun Su-24. Oba piloti se katapultovali a trosky dopadly na pohraniční vesnici na syrské straně hranice. Moskva tvrdí, že její stroj se nacházel mimo turecký vzdušný prostor. Podle ruských médií byl letoun sestřelen ze země. Kreml považuje letecký incident za vážný, ministr zahraničí Sergej Lavrov zrušil už kvůli tomu cestu do Turecka. NATO na žádost Ankary svolalo na 17. hodinu mimořádnou schůzku.

Turecko trvá na tom, že se k jeho hranici ze Sýrii přiblížila dvě vojenská letadla. Navzdory deseti varováním se jedno dostalo do tureckého vzdušného prostoru a bylo sestřeleno. Ačkoli ruské ministerstvo obrany už přiznalo, že šlo o letadlo Su-24 ruské armády, generální štáb turecké armády tvrdí, že zatím není známo, čí stroj to byl.

Pátrání po pilotech v Sýrii

Stroj spadl v provincii Latákíja na vesnici, kde žije turkmenská menšina. Podle prvních zpráv trosky dopadly na stany, v nichž Turkméni bydlí. V oblasti po nich pátrají ruské vojenské vrtulníky. Na jednom videu je vidět muž, který má být právě jedním z mrtvých syrských pilotů.

Podívejte se, jak slavili sestřelení stíhačky syrští Turkméni:

Video  „Allahu Akbar,“ křičeli Turkmeni v Sýrii po sestřelení ruské stíhačky  - Reuters
Video se připravuje ...

Zdroje z turecké armády sdělily, že Turci předem upozornili ruské piloty, že vnikli do tureckého vzdušného prostoru. Ruské ministerstvo obrany ale trvá na tom, že letadlo operovalo po celou dobu výhradně nad Sýrií, a tvrdí, že to může dokázat.

„Ověřujeme okolnosti pádu ruského stíhacího letadla. Ministerstvo zdůrazňuje, že letadlo bylo po celou dobu letu nad syrským územím,“ uvádí se v prohlášení ruského ministerstva obrany.

Soukromá televize Habertürk odvysílala snímky padajícího hořícího letadla. Na videu, které má k dispozici Anadolu, je vidět dva piloty s padáky klesající k zemi.

Premiér Ahmet Davutoglu se kvůli incidentu sešel s náčelníkem generálního štábu armády a s ministrem zahraničí a rozhodli se, že se obrátí na OSN a NATO.

Turecko, které v syrském konfliktu na rozdíl od Moskvy stojí proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada (50), nedávno upozornilo Rusy, že uplatní veškerá svá práva při obraně hranice. Reagovalo tak na zprávy, podle nichž ruská letadla operují v oblasti obývané syrskými Turkmeny. Varování bylo minulý týden tlumočeno ruskému velvyslanci v Ankaře, jehož si turecké ministerstvo zahraničí předvolalo kvůli ruským útokům na pohraniční vesnice.

Spolu s velvyslancem byl povolán také vojenský atašé ruského velvyslanectví, jemuž Turci řekli, že ruská armáda operuje příliš blízko turecké hranice a zvyšuje tím možnost, že Turecko bude muset bránit své území. Navíc Ankara upozornila, že v těchto oblastech nepůsobí příslušníci Islámského státu ani jiné teroristické skupiny, proti nimž Rusko podle svých prohlášení v Sýrii bojuje. Navíc prý útoky nutí civilisty prchat z domovů a Turecko je tak vystaveno další uprchlické vlně.

cid2000 ( 25. listopadu 2015 16:29 )

Už teď opatrně americká strana po schůzce NATO,ikdyž podpořila morálně Turecko jako spojence a odběratele US-techniky začíná tvrdit dle dostupných dat, že Ruský bombardér Su-24 byl opravdu sestřelen v Syrském prosotru vážení!!Generál Thomas McInerney, bývalý zástupce náčelníka štábu US Air Force potvrdil,že Su-24 byl sestřelen nad územím Sýrie!!!!!!Bylo to jasné od začátku,když hned nekřičelo USA s Obamou.Prostě jim bylo jasné,že F-16 prostě sejmula rusa v Syrském prostoru bez vyzvání!Ruská Su-24 neprováděla žádné bojové útočné manévry proti F-16!Su-24 nečekala ,že po nich bude pálit F-16 přes hranice nebo těsně u hranic!!nejednalo se o žádný souboj letounů a ani o žádné napadení Tureckých sil,letadel nebo základen!!!Vůbec nereagoval na F-16 za hranicema!!Nikoho nenapadlo co se stane!!Bombardér měl naloženou bombardovací munici,kterou odhodil na ropná pole ISIS,které zásobují Turecko přes Erdogana mladšího,kterému patří zničené cisterny na ropu!Jen za poslední týden zničilo Ruské letectvo přes 1000 těchto cisteren!!!Je to pomsta rodiny Erdoganů,která táhne s ISIS!!Teď bude mela v Tureckém parlamentu,protože to byla osobní msta a záležitost Erdogana mladšího,který vtáhnul Turecko s tátou do problému bez vědomí ostatních politiků této země!!!Zde je odkaz na stránky atimes.com (dole) na amerického generála: http://atimes.com/2015/11/1-of-russian-pilots-of-downed-jet-saved-by-syrian-army-envoy/ jen naši budou blábolit podporu NATO a zrádnému muslimskému sulejmánskému spojenci,který spolupracuje s teroristy celé roky proti Sýrii a Evropě v atentátech na Paříž!!Je to hnus a horší než Rudé právo ti naši prolhaní polici !!!!Pravda pomalu leze ven a Rusko si jí vychutná na Turecku veřejně a pak udeří!!Počká na osud teroristického rodu Erdoganů!Necha je samotné turky se porvat mezi sebou nebo to udělají za ně později!!!Rusko se jistě pomstí,ale počká na svůj čas!!

zkzkz ( 24. listopadu 2015 19:39 )

zkzkz ( 24. listopadu 2015 19:35 )

zkzkz ( 24. listopadu 2015 19:28 )

Ty jsi ale kretén

doktorsafranek ( 24. listopadu 2015 16:34 )

Nestraste

Zobrazit celou diskusi