Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Islamisté se děsí odvety za Paříž. Chystají lidské štíty, masově verbují

Autor: zst - 
23. listopadu 2015
19:09

V důsledku pařížských útoků vyzvala Rada bezpečnosti OSN ke zdvojnásobení útoků na Islámský stát. Francouzi už se svou pomstou začali, zbytek spojenců ale zatím čeká na povel. Teroristé se mezitím ve své baště, syrském městě Rakka, opevňují. Kopou tunely, stavějí bunkry a odstřihli internet. Jejich rodiny už z oblasti odjely.

Bojovníci Islámského státu se podle informací britského deníku Independent opevňují ve městě Rakka. To těsně po útocích v Paříži opustily rodiny islamistů, které prchly do Iráku.

V Rakce údajně nefunguje internet, ISIS tam usilovně verbuje nové bojovníky a buduje síť tunelů, bunkrů a zákopů. Připravuje se tak na možné obléhání ze strany koalice v odvetě za teroristické útoky 13. listopadu.

Jedinou zemí, která zatím znásobila své letecké úsilí v boji s extremisty, je Francie. ISIS se ale zřejmě více obává Velké Británie, která začíná mluvit o komplexním plánu, jak teroristy zničit. Pozemní síly, tvořené většinou Kurdy, už jsou ale od města téměř na dohled – asi 40 kilometrů severně. Ze vzduchu je podporuje americko-evropská koalice.

Kurdové v posledních týdnech získávají nad ISIS převahu, odstřihli například Rakku od hlavní zásobovací tepny z Mosulu, bašty Islámského státu v Iráku. O změně taktiky islamistů mluvil ve Studiu Blesk také Lumír Němec, bývalý armádní velitel, který se podílel na výcviku Kurdů proti ISIS.

„Situace na území, které je pod kontrolou Islámského státu, je velmi nebezpečná, protože islamisté dneska mění taktiku. Už nepůsobí ofenzivně, ale jsou zakopáni na svých pozicích, vytvářejí minová pole, snaží se vytvářet výbušné nástrahy. A jejich taktikou je vysílání sebevražedných atentátníků,“ řekl.

Aktivistická skupina s názvem „Rakka je tiše masakrována“, která je jedním z mála zdrojů informací fungujících zevnitř města, nedávno informovala o znepokojujících aktivitách islamistů, kteří údajně masově verbují.

Už dříve se objevily informace například o tom, jak Islámský stát napříč všemi dobytými oblastmi požaduje alespoň jednoho bojeschopného muže z každé rodiny do svých řad. V Rakce je ale zřejmě situace ještě horší. Islamisté tam vytvořili skupinu, která dává dohromady databázi všech mužů a chlapců starších 14 let.

Podle agentury AP se navíc extremisté začali mísit s civilním obyvatelstvem, přesunuli své noclehárny i místa setkávání. V případě bojů je chtějí zřejmě používat jako lidské štíty, navíc jim mohou zabránit v útěku z města. Aktivisté také tvrdí, že ISIS odstřihl oblast od internetu. Prý aby „oddělili město Rakka od zbytku světa“. Nesouhlasí s tím zahraniční bojovníci ISIS, kteří nemohou kontaktovat své rodiny a přátele.

Rozhovor s Lumírem Němcem, bývalým armádním velitelem, který se podílel na výcviku Kurdů proti ISIS:

Video Studio Blesk - Lumír Němec - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

prycsnima ( 24. listopadu 2015 00:29 )

 A jednu bombu na tu zrádkyni německou zas ranou .

slecnadashwoodova ( 23. listopadu 2015 22:56 )

tomu nemoze verit ani taka t(r)uba ako si ty

moiaza ( 23. listopadu 2015 22:47 )

Dokud mi chodí důchod, je mi to fuk.

ma30 ( 23. listopadu 2015 22:17 )

To je pěkná blbost.Rusové bombardují Rakku dnes a denně a dokonce tam pálí raketami, které zasahují cíle s přesností na metry. Už existuje francouzsko- ruská vojenská koalice, což potvrdili oba prezidenti. To jen Obama víc mluví než posílá bombardéry do Sýrie. Ropné zdroje ISIS jsou ze 60% zničeny.

gabreta ( 23. listopadu 2015 22:07 )

truba24: Zalez do nory ty čobole!!

Zobrazit celou diskusi