Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Způsobíme ISIS co největší škody," pronesl Hollande po pietě u Bataclanu

Autor: simao, ČTK - 
23. listopadu 2015
09:35

Britský premiér David Cameron se vydal do Paříže, v Elysejském paláci zasedl k jednacímu stolu s francouzským prezidentem Hollandem. Společně se předtím stihli vydat i ke koncertní hale Bataclan, kde teroristé povraždili desítky lidí. Foto od klubu pak Cameron vyvěsil na Twitter.

Francouzský prezident François Hollande v pondělí zahájil sérii jednání s předními světovými politiky na téma terorismu, boje proti ISIS a situace v Sýrii. Jako první se setkal s britským premiérem Davidem Cameronem.

Hollande chce po teroristických útocích v Paříži s lídry Evropy i dalších částí světa hovořit o intenzivnějším boji s hnutím Islámský stát (IS), které se k atentátům přihlásilo. A které označuje za „barbary“.

Státníci se po jednání vyslovili pro posílení spolupráce mezi tajnými službami. Oba zdůraznili nutnost zintenzivnění boje proti IS. "Chceme dál jednat v rámci ochrany našich občanů, stejně tak ohledně Sýrie. Chceme zlepšovat systémy výměny informací a být ještě více efektivní," uvedl na společné tiskovce Hollande.

Poklonili se obětem z Bataclanu

Podle francouzského prezidenta je vojenským cílem "způsobit (ISIS) co největší škody". Hollande potvrdil, že Francie zintenzivní útoky proti Islámskému státu. "Jsme přesvědčeni, že musíme pokračovat v úderech proti DAEŠ (arabská zkratka pro IS) v Sýrii. Zintenzivnili jsme útoky, vybrali jsme cíle, které poškodí tuto armádu teroristů a naše válečné letadlové lodě, které dorazí do regionu, jsou vybaveny tak, aby skutečně efektivně dokázaly zasahovat proti DAEŠ," prohlásil Hollande.

S Cameronem se Hollande sešel již v pondělí ráno před klubem Bataclan, kde při koncertu skupiny Eagles Of Death Metal rozpoutali teroristé běs a povraždili desítky lidí. U Bataclanu hoří nadále spousta svíček, položených vedle květin a francouzských vlaječek. Oba státníci chvílí ticha (a za bedlivého dozoru bezpečnostních složek) uctili památku obětí. „Prezident Hollande a já jsme stáli bok po boku před Bataclan Café v Paříži,“ napsal Cameron na Twitteru.

Britský ministerský předseda chce tento týden představit svůj plán dalšího postupu boje proti IS. Jeho součástí zřejmě bude i větší podíl Británie na leteckých úderech mezinárodní koalice v Sýrii.

"Tento týden v parlamentu předložím naši komplexní strategii postupu vůči ISIS," uvedl po jednání s Hollandem Cameron. "Rozhodně podporuji akci, kterou prezident Hollande podnikl s cílem udeřit na ISIS v Sýrii, a jsem pevně přesvědčen, že Británie by měla učinit totéž," dodal britský premiér.

To francouzský prezident se ještě dnes chystá setkat i se šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem – probrat, jak konkrétně mohou státy EU po útocích pomoci Francii. EU minulý týden poprvé ve své historii rozhodla o tom, že aktivuje článek unijní smlouvy o tom, že ostatní země napadenému státu poskytnou pomoc a podporu všemi prostředky.

Hollande bude ve svých diplomatických jednáních pokračovat v úterý – nikoli ale v Paříži, nýbrž ve Washingtonu. Sejde se tam totiž s americkým prezidentem Barackem Obamou. Poté čeká Hollanda další letecký přesun. Ve čtvrtek ho v Moskvě přijme ruský prezident Vladimir Putin. Na sobotu je pak zpět do Paříže naplánována schůzka s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Zobrazit celou diskusi