Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jako Ashya! Chlapeček má nádor na mozku a rodiče s ním mizí z Británie. Za protonovou léčbou

Autor: lm - 
23. listopadu 2015
06:35

Malého Alexandra Vinsona z Velké Británie stihl stejný osud jako Ashyu Kinga. Teprve dvouletý chlapeček má v mozku obří nádor, ale pojišťovna mu odmítla zaplatit protonovou léčbu v zahraničí. Nyní mu svitla naděje…

Dvouletému Alexanderovi Vinsonovi lékaři diagnostikovali vzácnou rakovinu, která mu napadla mozek a míchu. Od té doby absolvoval už dvě osmihodinové operace a tři kola chemoterapií, ale i přesto jsou jeho vyhlídky na přežití asi šedesátiprocentní.

Rodiče se s touto prognózou nechtěli smířit a svému synkovi chtěli dopřát protonovou terapii, která by mu mohla významně pomoci. Jenže britská Národní zdravotní služba nákladnou léčbu nechtěla zaplatit. Stihl ho tedy podobný osud jako Ashyu Kinga, kterého loni z nemocnice unesli vlastní rodiče, aby mu terapii mohli navzdory neochotě a nesouhlasu lékařů dopřát.

Příběh Alexandera má naštěstí šťastnější průběh. Rodičům se totiž podařilo s pomocí britského deníku Daily Mirror vybrat od štědrých dárců bezmála pět milionů korun. Díky těmto penězům mohou svému chlapečkovi dopřát soukromou léčbu v protonovém centru v americké Oklahomě. Chlapec tam odletí už v pondělí.

Netřeba dodávat, že jeho rodiče jsou štěstím bez sebe. „Přemohly mě emoce. Konečně se to stane. Nemůžu se dočkat, až léčbu zahájí. Nikdy jsem si nepomyslela, že lidé mohou být tak štědří a milí. Celý svět nám chce pomoci,“ rozplývá se jeho maminka Raluca (35). „Chci jen své děťátko zpět. Chci, aby měl normální život, mohl chodit ven a bavit se. O to se snažíme,“ dodává.

Ashya King inspiroval desítky, možná stovky rodičů

Ashyovi Kingovi diagnostikovali nádorové onemocnění mozku a několikrát ho operovali. Když invazivní zákroky nepomohly, naordinovali chlapci ještě ozařování a chemoterapii. Brett a Naghemeh Kingovi s léčbou nesouhlasili a chlapce z nemocnice unesli a přes Španělsko s ním pláchli do Česka, kde měl léčbu podstoupit. Ashya nakonec absolvoval léčbu v pražském Protonovém centru a vše dopadlo na jedničku. „Na posledních snímcích Ashyova mozku nebyly ‚žádné stopy‘ po nádoru,“ prohlásil po léčbě otec Brett King.

Z apatického nemocného chlapce se během roku stal veselý bojovník. Nádor mu ale poškodil řídící centra řeči i chůze. Jeho rodiče ho tak letos vzali znovu do Česka a doufají, že mu české rehabilitační sestry tentokrát pomohou začít samostatně chodit.

Jeho rodiče jsou i přesto šťastní z každého sebemenšího pokroku, který udělá. Nejvíc spokojení se cítí ve chvílích, kdy ho vidí se smát. „Doufám, že náš příběh pomůže ukázat lidem, že tady existuje i jiná méně agresivní léčba,“ řekl Ashyův otec.

janapi ( 23. listopadu 2015 09:01 )

Zde se ukazuje, že nejenom u nás je problém se zdravotními pojišťovnami...ale léčbu v Protonovém centru pro naše občany již většina našich pojišťoven hradí ...bohužel nevím jak se dohodla VZP! Jinak ale platí - že solidarita mezi lidmi dokáže skutečně mnoho a to nejenom v jednom státě!

darina1 ( 23. listopadu 2015 08:20 )

Ty jsi kretén,pojišťovna to neplatí. Ty snad závidíš ty peníze. Jsi hnus a odpad.

prycsnima ( 23. listopadu 2015 08:14 )

 zen přístroj je zdarma jen pro nové ingenýry a atomfyziky.!!!!!

y1xcvbnm ( 23. listopadu 2015 07:16 )

Na co ten přístroj je??? Každý kdo ho potřebuje k životu musí sehnat peníze na to aby ho mohli použít?? Začínám mít pocit že pro někoho pouze paralen a pro jiného se sjede celý svět aby pomohl.

Zobrazit celou diskusi