Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„V Bruselu jsou dva nebezpeční teroristé.“ Místní starosta rozkryl hrozbu

Autor: ČTK, kal, rc - 
22. listopadu 2015
10:40

V belgické metropoli Bruselu dnes platí druhým dnem nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Úřady situaci znovu posoudí odpoledne, je ale pravděpodobné, že opatření bude prodlouženo. Naznačil to starosta bruselské čtvrti Schaerbeek Bernard Clerfayt, když rozhlasové stanici RTBF řekl, že pokračuje pátrání po dvou nebezpečných teroristech, kteří by mohli zaútočit.

"To nebezpečí tady je. Dozvěděli jsme se, že na území Bruselu se nacházejí dva teroristé a že mohou provést něco nebezpečného," citovala starostova slova agentura DPA. "Proto musíme zůstat velice obezřetní," dodal Clerfayt.

Bruselská policie už více než týden pátrá po Salahovi Abdeslamovi, který se údajně přímo zapojil do atentátů ve francouzské metropoli z 13. listopadu a poté se vrátil do bruselské čtvrti Molenbeek, kde žil. Jeden z Abdeslamových bratrů se v Paříži vyhodil do povětří. O "několika podezřelých" osobách se vlámské televizi VRT dnes zmínil i belgický ministr vnitra Jan Jambon.

"Hrozba je větší než jen samotný Abdeslam," řekl. Jde "o několik podezřelých, proto jsme přijali takové množství opatření," dodal. Abdeslamův starší bratr Mohamed je přesvědčen, že "Salah se na poslední chvíli rozmyslel a neudělal to, co původně udělat zamýšlel".

"Je to víc než jen moje naděje, je to přesvědčení. Salah je velmi inteligentní, myslím, že se na poslední chvíli rozmyslel," řekl televizi RTBF. Zároveň znovu svého bratra vyzval, aby se vzdal. Belgické úřady vyhlásily v sobotu v Bruselu, kde sídlí také instituce Evropské unie a NATO, čtvrtý, nejvyšší stupeň ohrožení kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku.

Metro v Bruselu zavřené kvůli hrozbě teroristického útoku Metro v Bruselu zavřené kvůli hrozbě teroristického útoku | ČTK/AP

Premiér Charles Michel na tiskové konferenci po zasedání bezpečnostní rady státu řekl, že panují obavy, že "by několik osob se zbraněmi a výbušninami mohlo zahájit útok... možná na několika místech". Ani dnes, stejně jako v sobotu, nejezdí v belgické metropoli metro, většina autobusových a tramvajových linek je ale v provozu.

Opatření se týká i fotbalových zápasů a úřady vyzvaly obyvatele, aby se vyhýbali místům s větší koncentrací lidí. V ulicích města jsou nadále policejní a vojenské hlídky. Schůzka regionální bezpečnostní rady - podobně jako v sobotu za účasti premiéra, starostů bruselských městských obvodů a náčelníků policejních útvarů - se má opět sejít dnes v 17:00. Posoudí situaci a rozhodne, zda pro metropoli zůstane v platnosti čtvrtý stupeň ohrožení, včetně omezujících opatření.

Rada v sobotu mimo jiné rozhodla o zastavení provozu metra do dnešních 15:00, nicméně ministr spravedlnosti Koen Geens televizi VRT řekl, že podzemní dráha bude otevřena pravděpodobně až v pondělí. "Nejsme vedeni panikou a strachem, ale potřebujeme čas, abychom všechno zreorganizovali," vysvětlil.

 


danyhhh ( 22. listopadu 2015 19:02 )

 „V Bruselu jsou dva nebezpeční teroristé.“ Jo a 750 v EP.

mikimaus321 ( 22. listopadu 2015 18:55 )

a pozůstalí žádat pořádné odškodné po těch z.urvených politicích za ten mr.ník co tady natahali za verbež

vi3ol ( 22. listopadu 2015 11:34 )

Potřebovaly pracovní sílu, netáhla z východní Evropy se nehnou ze zadnice a radši budou pobírat doma dávky..

horak47 ( 22. listopadu 2015 11:02 )

Mě by zajímalo proč si Belgie,Francie ,Holandsko a jiné státy natahaly domů tolik muslimů,nyní mají bobky.

Zobrazit celou diskusi