Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po sesuvu půdy v Barmě záchranáři našli už téměř 100 těl

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2015
08:00

Téměř 100 mrtvých již našli záchranáři po sesuvu půdy u jadeitového dolu na severu Barmy. Další zhruba stovka lidí se pohřešuje a je málo pravděpodobné, že někdo přežil. S odvoláním na tamní úřady o tom informují zahraniční agentury.

 

Neštěstí se odehrálo v barmském Kačjinském státě na severu země. Většina mrtvých i pohřešovaných jsou lidé, kteří v místě prosívají a přebírají hlušinu a odpadový materiál. Agentura DPA uvedla, že se sesunul zhruba 300 metrů vysoký kopec suti, která zavalila téměř 50 domků.

Podle odhadů se stále pohřešuje 100 až 200 lidí. "Nevíme, kolik lidí je zasypáno. Nemáme žádné informace o počtu osob, které zde žijí," řekl agentuře Reuters jeden ze státních úředníků. "Byla to jen chudinská čtvrť, kde pracující žijí v provizorních přístřešcích. Nikdo s určitostí neví, kolik jich bylo a odkud přišli."

Záchranné práce za pomoci těžké techniky sice pokračují, šance na nalezení dalších přeživších jsou však podle místních velmi nízké.

Oblast katastrofy je vyhlášená jako jedno z nejlepších nalezišť jadeitu nejvyšší kvality za několik miliard dolarů ročně. Většina zisku ale putuje společnostem a osobám provázaným s předáky někdejší vojenské vlády. Region tak zůstává chudý a místní lidé riskují život hledáním jadeitu ve vytěžené odpadové hornině u rozsáhlých důlních komplexů.

Většina jadeitu, který se v oblasti vytěží, se zřejmě pašuje do sousední Číny, kde je velmi ceněný. Podle ekologické skupiny Global Witness se hodnota vytěžených jadeitů v Barmě v roce 2014 pohybovala kolem 31 miliard dolarů (787,3 miliardy Kč). Většina těchto jadeitů je sice určena pro Čínu, podle údajů o čínském obchodu však hodnota dovozu činila pouze 12,3 miliardy dolarů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi