Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

EU chce kvůli teroru tvrdší ochranu hranic. Sobotka: Smutné, že až teď

Autor: ČTK, val - 
20. listopadu 2015
16:10

Evropská unie chce v reakci na teroristické útoky v Paříži z minulého týdne lépe chránit své vnější hranice. A mít také větší přehled o tom, kdo je přechází či přejíždí. Na pátečním mimořádném zasedání v Bruselu se na tom shodli ministři vnitra a spravedlnosti zemí osmadvacítky. „Je smutné, že EU přistupuje k posílení ochrany hranic až pod vlivem teroristických útoků,“ povzdychl si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). ČR volala po větší přísnosti několik měsíců.

Po masakru v Paříži by se také měly zpřísnit podmínky pro držení zbraní či obchodování s nimi, lepší má být také výměna informací mezi zeměmi. Do konce roku se chtějí státy dohodnout na pravidlech celoevropského registru pasažérů v letecké dopravě.

Systém by se podle přijatých závěrů schůzky měl týkat i vnitrostátních letů, uvedl lucemburský vicepremiér Etienne Schneider. Podmínkou je podle něj také dosažení shody s europarlamentem na „rozumné době“, po kterou budou záznamy uchovávány.

Zbraň nebude pro každého

Evropská komise už ve středu představila své první záměry v zájmu zpřísnění pravidel pro držení střelných, především poloautomatických zbraní a obchodování s nimi. „Má to naši maximální podporu,“ prohlásil slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Evropská komise by podle něj měla v této věci navrhnout co nejpřísnější opatření. „Terorista beze zbraně není nebezpečný,“ myslí si v této souvislosti slovenský ministr.

Češi mají s těmito návrhy určitý problém, připustil český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Je podle něj třeba, aby nová přísnější pravidla netrestala především ty, kdo vždy plnili své povinnosti. „Musí se hlavní důraz klást na nelegální zbraně,“ uvedl ministr. O návrzích komise nyní budou jednat diplomaté členských zemí.

„Potřebujeme posílit kontrolu vnější hranice,“ upozornil také Lucemburčan Schneider. „Mluvili jsme o tom dost, nyní musíme začít plnit dohody, nemáme na výběr, je to naše povinnost,“ řekl.

Komise má proto podle přijatých závěrů navrhnout do konce roku změny schengenského kodexu tak, aby umožňovaly také systematickou kontrolu občanů zemí EU a jejich biometrických údajů. Tato data by mělo být možné porovnávat s relevantními databázemi. Využívat by se přitom měla co nejvíce taková technická řešení, která umožní co nejplynulejší provoz na hranici.

miro 49 ( 20. listopadu 2015 18:08 )

„Terorista beze zbraně není nebezpečný,“ myslí si v této souvislosti slovenský ministr. ------------------------------------- Zbraně bez teroristů také nejsou nebezpečné.Ale stačí nakoupit na Slovensku auto zbraní a dovézt je do Paříže.To co zadrželi naši policisti jistě nebylo první ani poslední.Myslel jsem že mají na Slovensku chytřejší ministry ale.....

Zobrazit celou diskusi