Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Strůjce teroru v Paříži: Natočili ho v metru, jak odjíždí z klubu smrti

Autor: shp - 
20. listopadu 2015
09:29

To on zosnoval ďábelský plán na rozpoutání teroru v Paříži. Společně se svými pohůnky uspěl, v Paříži bylo zabito 129 lidí. Abdelhamid Abaaoud byl přitom všemu dění blíž, než se myslelo. Strůjce atentátů byl prý v době útoků zachycen kamerou v metru na lince vedoucí od koncertní síně Bataclan.

Abdelhamid Abaaoud vše připravoval a kontroloval z velké blízkosti. V době atentátů pohyboval v metru na lince vedoucí od koncertní síně Bataclan. S odvoláním na policejní zdroje o tom informoval deník Le Parisien. Belgičana marockého původu Abaaouda před týdnem v pátek okolo 22:00 SEČ zachytily bezpečnostní kamery mezi stanicemi Croix de Chavaux a Montreuil, které jsou součástí linky devět pařížského metra.

Místo je od Bataclanu a dalších lokalit, kde teroristé udeřili, vzdáleno jen několik stanic. Nedaleko zastávek metra, kde byl Abaaoud nafilmován, byl navíc nalezen černý seat s ukrytými útočnými puškami. Abaaoud zahynul ve středu na pařížském předměstí Saint-Denis při policejní razii. Spolu s ním zahynula i jeho sestřenice Hasna Aitboulahcenová, která se odpálila.

Mapa ukazuje, kde teroristu zachytily kamery. Mapa ukazuje, kde teroristu zachytily kamery. | Blesk

Po likvidaci Abaaouda bezpečnostní experti varují, že teroristické nebezpečí kvůli zradikalizovaným muslimům v Evropě nadále trvá. Podle Rolfa Tophovena z institutu krizové prevence v německém Essenu zřejmě nějaký čas potrvá, než vznikne nová teroristická buňka. "Je ale dostatek lidí, kteří mohou zaujmout jeho místo," řekl Tophoven. "Řečeno lékařskou terminologií: nádor byl odstraněn, jsem si ale jistý, že rakovina se bude šířit dál," dodal.

Řada médií se dnes věnuje osobě Aitboulahcenové, jejíž minulost se snaží zmapovat. Například britský bulvární list The Sun píše, že dříve obcházela večírky, zajímali ji muži, alkohol a cigarety. Další zpravodajské portály s odvoláním na příbuzné uvádějí, že si obarvila vlasy na blond, hodiny trávila na Facebooku s internetovými přáteli a v životě neotevřela korán.

Její radikalizace podle známých byla náhlá, mnozí tvrdí, že život podle přísných muslimských pravidel by si sama nevybrala, takže se musela stát obětí náboženského vymývání mozků.

 

renoli ( 20. listopadu 2015 13:32 )

To je ten průs-er ... jeden Abaa-oud sice pošel, ale všude je rozsetých spousta dalších oudů

Zobrazit celou diskusi