Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Islamisté se topí v penězích: Obchodují s lidmi i ropou

Autor: sou - 
20. listopadu 2015
11:02

Islámský stát disponuje jměním až 2 260 miliard dolarů (57 268 miliard korun). Jde tak nejspíš o nejbohatší teroristickou organizaci na světě. Peníze získává prodejem ropy, památek nebo obchodem s lidmi. Podle informací webu Lidovky.cz na svém území navíc vybírá daně.

Rozpočet Islámského státu jen na tento rok prý čítá 2,5 miliardy eur (přes 67,5 miliardy korun). Alespoň to uvádí studie odborníka na financování terorismu a předsedy Centra pro analýzu terorismu Jeana-Charlese Brisarda. 

Teroristická organizace ovládá území mezi Sýrií a Irákem, které odpovídá polovině území Francie. Peníze používá nejen na teroristické aktivity a vyzbrojování, ale také na stravování nebo natáčení videí. Svým bojovníkům vyplácí i mzdu, která se pohybuje kolem 300 dolarů (přes 7,5 tisíce korun) měsíčně.

Ropa, plyn nebo ječmen s pšenicí

Islámský stát podle deníku Le Figaro vydělává na ropě a dalších nerostných surovinách, jako jsou fosfáty a plyn. Podle odhadů by jen za ropu mělo do jejich kasy tento rok přitéct 600 milionů dolarů (přes 15 miliard korun). Tvoří přitom jen 24 % příjmů z těchto surovin.

ISIS ovládá tři ropné rafinérie a dvacet ropných polí. Co nevyužijí, rozprodají na černém trhu. Podle studie existuje i podezření, že „černé zlato“ dodává i syrskému režimu. Území ovládané Islámským státem je také bohaté na pšenici nebo ječmen. Do rozpočtu jim tak putuje dalších zhruba 200 milionů eur (necelých 5,5 miliardy korun).

Obchod s lidmi, krádeže a vybírání daní

Prodej surovin tvoří prý 60 % celkového příjmu ISIS. Dalších čtyřicet získávají například prodejem památek, uměleckých děl, výkupným nebo praním špinavých peněz. Výnosným byznysem je pro ně i obchod s lidmi. Le Figaro odhaduje, že teroristé prodávají děti asi za 138 eur (3,8 tisíce korun) a dívky do 20 let za 104 eur (2,8 tisíce korun). S věkem se jejich cena snižuje. Ženy nad 40 let se prodávají za 35 eur (945 korun).

Část peněz získali i krádeží. Například v roce 2014 bojovníci ISIS z Irácké centrální banky ukradli 425 milionů dolarů (přes 10,7 miliardy korun) v hotovosti. 

Kromě toho všeho Islámský stát nezapomíná ani na vybírání daní na svém území. Podle studie tak teroristická organizace měsíčně vydělá až 300 milionů dolarů (přes 7,5 miliardy korun). Daně se vztahují na zboží, telekomunikační služby nebo výběr z bankomatu. V severním Iráku vybírají 200 dolarů (5 tisíc korun) jako silniční daň. Kamiony při vstupu ze Sýrie a Jordánska navíc musí zaplatit jednorázový poplatek 800 dolarů (20,2 tisíce korun). 

Zvláštní daní je pak daň z plenění archeologických památek nebo „ochranná“ daň pro lidi jiného než muslimského vyznání. Podle studie je ale možné, že daň za ochranu budou teroristům platit i velké firmy. Už se tak prý děje například v Kolumbii.