Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expert o zásahu v Paříži: Komando šlo naslepo, ale kvůli vraždění nešlo čekat

Pařížský klub Bataclan, policejní štít ze zásahu a bezpečnostní expert Lumír Němec
Pařížský klub Bataclan, policejní štít ze zásahu a bezpečnostní expert Lumír Němec  (Autor: Blesk - Mária Rušinová a archiv Blesk.cz)
Autor: Zuzana Štíchová - 
20. listopadu 2015
05:00

Podle očitých svědků se klub Bataclan po řádění teroristů topil v krvi. Tato jediná informace stačila policejním velitelům, aby se rychle rozhodli a vyslali komando do akce. Pokud totiž útočník prolije krev, není na co čekat, řekl ve Studiu Blesk Lumír Němec, bývalý člen Útvaru rychlého nasazení. Tedy komanda, které zasahuje například proti nebezpečným teroristům.

„Policie rozeznává takzvanou barikádovou situaci. V okamžiku, kdy terorista drží rukojmí a ještě je nezabijí, tak je prostor pro vyjednávání. V okamžiku, kdy začne vraždit, není čas, připraví se zásah a policisté jdou dovnitř a snaží se zachránit co nejvíce rukojmích,“ popisuje rozhodování v krizových situacích podobným těm v Bataclanu Lumír Němec. Podle informací, které se k zásahu objevily, policie mnoho informací neměla a šla „naslepo“.

Několik návštěvníků přežilo masakr například díky předstírané smrti. Zatímco někteří odborníci radí útěk, podle dříve elitního policisty správný postup neexistuje.

„Nikdo vám neřekne, co přesně máte dělat. Existuje jen velmi jednoduchá poučka. Zaprvé – když můžete, utečte. Když nemůžete utéct, schovejte se a čekejte na zasahující jednotky. Pokud už máte jen dvě možnosti – neudělám nic a zemřu určitě, nebo pokusím se něco udělat a třeba to vyjde, teprve pak jděte proti těm lidem, kteří vás chtějí zabít,“ nabádá bezpečnostní expert, který se nyní zabývá bojovým výcvikem.

Jaké informace jsou pro policisty zasahující proti teroristům, kteří drží rukojmí, nejcennější? Co nejhoršího může zadržovaný člověk udělat? A jak nejlépe v podobných situacích využít mobilní telefon? Odpovědi najdete v následujícím videu:

Video  Co dělat, když se z vás stane rukojmí teroristů? Jaké informace jsou důležité pro policii? Ve Studiu Blesk odpovídal bezpečnostní expert Lumír Němec.  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

danyhhh ( 20. listopadu 2015 12:28 )

 Aj na Slovensku máme experta, je to novinár Milan Žitný a je to expert na všetko, dokáže sa " fundovane " vyjadrovať ku všetkému.

njvip ( 20. listopadu 2015 10:30 )

U Policie ČR pracoval 14 let, z toho 2 roky u Ochranné služby vládních činitelů a 12 roků u Útvaru rychlého nasazení PČR, který prováděl zákroky proti zvlášť nebezpečným pachatelům a teroristům. Spolupracoval se specialisty SAS, Delta force, GSG 9, BBE, GIS, RAID, GIGN a dalšími příslušníky zahraničních protiteroristických jednotek. V roce 2004 se podílel na ochraně českého ambasadora v Bagdádu. V letech 2004—2009 vykonával funkci náčelníka Speciálního oddělení SOG (Útvaru speciálních operací vojenské policie). Zodpovídal za výcvik útvaru, plánování a realizace specializovaných akcí policistů SOG, jak na území ČR, tak v rizikových oblastech. V roce 2005—2006 byl velitelem ochrany oblasti Střed v Kosovu. V roce 2007 a následně 2008 působil jako velitel operační skupiny SOG v Afghánistánu v provincii Hellmand. Skupina plnila speciální úkoly pro potřeby koaličních sil a zabezpečovala osobní ochranu VIP v dané oblasti.

cobydup ( 20. listopadu 2015 07:43 )

 Kolik ma asi Lumir za sebou ostrych akci,tipnul bych ze nula ale ma nastudovano z poslucharny.Lumire,Lumire ty kluku usata,tys nam zase dal pecku.

kerloss ( 20. listopadu 2015 05:39 )

My mame tolik expertu az zasnu ale kdyz se neco semele u nas zadny zrovna neni na telefonu nebo v praci. Tak na co pak jsou taci experti? Na to aby v TV, nebo nekde v redakci vypraveli jak se to ma delat az po cinu a zasahu? To dokazu taky a nemusim na to byt expert. Staci se podivat zpet na 8 mrtvych v restauraci DRUZBA. Zadny expert zrovinka nebyl k mani.

Zobrazit celou diskusi