Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vysmátá bestie vyrůstala v přepychu! Když začal vraždit, rodiče se modlili za jeho smrt

Autor: lm - 
20. listopadu 2015
05:00

V dětství byl rozmazlován v přepychu, ale v dospělosti vše vyměnil za nesmyslný boj po boku Islámského státu. Strůjce pařížských útoku Abdelhamid Abaaoud (†27) pocházel z úspěšné a respektované rodiny, radikalizoval se až v belgickém vězení. Jeho rodiče se poté modlili za jeho smrt!

Otec Abdelhamida Abaaouda přišel do Belgie z Maroka před 40 lety. Kdysi prosperující čtvrť Molenbeek začala tou dobou chátrat a Belgičané ji začali opouštět. Úřady proto povzbuzovaly migranty, aby se sem stěhovali. Omar si zde koupil špinavý dům v chudinské čtvrti a část z něj proměnil v prosperující obchod se západní módou. Abdelhamid Abaaoud se posléze narodil v ulici, která získala přezdívku „Mezinárodní třída“, protože skoro každá místní rodina pocházela z jiné země.

Na Abdelhamida vzpomínají sousedé, pro které byl ztělesněním jejich přistěhovaleckých nadějí. „Byl to vůdce. Tehdy to byl slušný chlapec, na kterého byli jeho rodiče moc pyšní. Můžete hledat, jak chcete, ale v jeho minulosti nenajdete nic, co by vysvětlovala ta zvěrstva, kterých se později dopustil,“ uvedl na jeho adresu sedmdesátiletý přistěhovalec Dragic původem ze Srbska. Podle sousedů rodina nebylo skoro vůbec nábožensky založená.

Kolem dvaceti to s Abdelhamidem začalo jít z kopce. Chytl se špatné party, začal s nimi kouřit marihuanu, vydatně pít alkohol a kašlal na školu. Když potřebovali peníze, začali krást. Otec ho chtěl distancovat od těchto špatných vlivů a Abdelhamida nechal umístit na jednu z nejprestižnějších škol v Bruselu, ale nevydržel tam ani rok. Táta ho poté zaměstnal u sebe v obchodě a koupil mu audinu. Tehdy pohledný mladík rád chodil pařit do luxusních čtvrtí a na nezájem holek si rozhodně nemohl stěžovat. Žádnou serióznější známost ale neměl, zřejmě protože se raději bavil s partou, ve které byli i bratři Salah a Ibrahim Abdeslamovi, jedni z pozdějších pařížských atentátníků.

Zradikalizoval se v belgickém vězení

Abdelhamid se obzvlášť sblížil se Salahem, až spolu před pěti lety provedli ozbrojenou loupež a skončili ve vězení, kde se nejspíš zradikalizovali. „Skoro jsem ho pak nepoznal, a to jsem ho vídal celý život. Byl chytrý a vždy hladce oholený, ale když vyšel, tak měl dlouhé vlasy a vousy. Džíny vyměnil za tradiční muslimské oblečení. Předtím se vždy smál a vtipkoval. Teď se ani nepousmál a mluvil velmi tiše a vážně,“ uvedl jeho známý, který se do čtvrti přistěhoval z Turecka.

Nedlouho poté Abdelhamid odjel do Sýrie, aby se přidal k Islámskému státu. Naneštěstí ovlivnil i svého 13letého bratra Younese, který se posléze stal zatím nejmladším evropským džihádistou. Rodiče o tom neměli ani ponětí, a když Younes zmizel, nahlásili ho na policii jako pohřešovaného. Když se dozvěděli pravdu, byli zdrcení. Matka Badi (64) propadla depresím a onemocněla. Nakonec odjela žít zpět do Maroka. Otec Omar (65) se Abdelhamida veřejně zřekl a přestal se ukazovat na veřejnosti. „Naše rodina vděčí této zemi za vše,“ řekl podle New York Times Abdelhamidovi, když mu volal. Minulý podzim došla rodině zpráva, že mladík zahynul. Abdelhamidova starší sestra Yasmina, která jako jediná dělá rodině čest, tehdy uvedla: „Modlíme se, aby byl skutečně mrtvý.“

Jejich modlitby se splnily až nyní. Sedmadvacetiletý Abdelhamid Abaaoud zemřel při policejní razii v Saint-Denis. Předtím ale stihl zosnovat krvavý útok v Paříži, při kterém zemřelo 129 lidí. Islámský stát nejspíš loni nafingoval jeho smrt, aby se džihádista mohl dostat zpět do Evropy.

zkzkz ( 20. listopadu 2015 19:49 )

zkzkz ( 20. listopadu 2015 19:47 )

datelobecny ( 20. listopadu 2015 19:31 )

Takovej krysí ksicht, jako všichni arabáči. Kdyby to byl pohledný modrooký chlapec výkonný tam dole, tak by si o islám ani kolo neopřel.

frantaklika ( 20. listopadu 2015 19:31 )

buď zabiješ nebo budeš zabit, požereš nebo budeš požrán, tak jest a teď se rozhodni, zítra bude pozdě!

arapa ( 20. listopadu 2015 19:28 )

Rozumím tomu, že se dítě nepovede a že se vraha rodiče "zřeknou" jak v tomto případě, matka třech teroristů, která řekne, že kluk byl ve stresu, by měla jít na psychiatrii

Zobrazit celou diskusi