Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt ledních medvědů? Globální oteplování je vyhubí, varují ochránci

Autor: bru/ČTK - 
19. listopadu 2015
11:54

Globální oteplování, v jehož důsledku tají ledy, ohrožuje existenci ledních medvědů. Populace těchto zvířat by v příštích čtyřech desítkách let mohla klesnout až téměř o třetinu. Podle agentury AFP na to dnes upozornil Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN).

Odborníci odhadují, že na celém světě (v Grónsku, Kanadě, Norsku, USA a Rusku) žije v současné době 22 000 až 31 000 ledních medvědů, uvádí IUCN, který pravidelně vydává aktualizované přehledy ohrožených živočišných a rostlinných druhů na Zemi.

Podle organizace výzkumy ukazují "velkou pravděpodobnost poklesu populace ledních medvědů v příštích 35 až 40 letech o více než 30 procent". Největší hrozbou pro přežití těchto šelem je přitom zanikání jejich životního prostředí v důsledku klimatických změn.

The Hunt: Polar Bear

Witness a polar bear sneak up on its prey using ice holes to surprise it. This is the first time ever this has been captured on film. You can watch episode 2 of #TheHunt on iPlayer here: http://bbc.in/1ND9IT7

Posted by BBC One on 8. listopad 2015

Hladomor, neplodnost, vymírání a nemocní tuleni

IUCN v této souvislosti navíc upozorňuje, že studie z poslední doby odhalily, že tání mořského ledu v Arktidě překonalo odhady většiny klimatických modelů. Polární medvědi jsou na ledu závislí, protože jim umožňuje přístup ke kořisti. Jeho dlouhodobější nepřítomnost může mít v určitých oblastech za následek hladovění a následnou neplodnost či hladomor mezi těmito šelmami.

Podle posledních prognóz budou rozsáhlé arktické oblasti Kanady koncem 21. století pět měsíců během roku bez ledu. V jiných oblastech Arktidy by k tomu ale mohlo dojít už v polovině tohoto století.

Oteplování v polárních oblastech může mít rovněž vážný dopad na zvířata, která jsou kořistí medvědů, jako jsou tuleni. Může ohrozit jejich habitaty a zvýšit výskyt nemocí.

Rizikem je i těžba ropy

Potenciálními hrozbami jsou ovšem podle IUCN kromě úbytku mořského ledu také znečišťování životního prostředí, průzkum surovinových zdrojů a dopady lidské činnosti na místa výskytu zvířat. Velkou škálu rizik představuje těžba ropy v Arktidě, jedná se například o ropné skvrny.

Aktuální červený seznam Mezinárodního svazu pro ochranu přírody a přírodních zdrojů obsahuje 79 837 živočišných a rostlinných druhů. Z nich je 23 250 ohroženo vyhynutím.

porgy1 ( 19. listopadu 2015 13:38 )

Krásná zvířata z planety mizí,hnusný lidi se množí a množí !

vi3ol ( 19. listopadu 2015 13:16 )

Přesídlit je a tuleně do Antarktidy..tam ledu přibývá..cestou zpět vzít tučňáky..

nemocna ( 19. listopadu 2015 13:15 )

Jak můžou dopustit tak vyzáblé lední medvědy šílené až k pláči, nechat je tak příšerně hladověd, proč je nekrmí??? my také přikrmujeme zvířata v přírodě, pokud se lední medvědi přiblíží k lidem odchytí je zavřou do hangáru do klece na měsíc o hladu a potom jej přepraví co nejdál a pamatovali si co se jim stalo a už na to místo se nevraceli, lidé si myslí že můžou vše a zvířata jsou utiskovaná, týraná a zabíjená, zvířata také patří na tuto planetu a měli by jsme je chránit a pomáhat jim, za takový příšerný stav ledních medvědů může stát kde žijí - nepomáhají jim

Zobrazit celou diskusi