Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Charlie Hebdo reaguje na teror v Paříži: Mají zbraně, my šampaňské

Autor: mb - 
18. listopadu 2015
05:49

Charlie Hebdo vyjádřil podporu obětem teroristických útoků z Paříže a prohlásil, že barbarský útok týdeník parodovat nebude. To naštvalo Rusy, kteří obvinili časopis z pokrytectví kvůli tomu, že si médium neváhalo dělat legraci z pádu ruského letadla nad Egyptem. Joann Sarf, kreslíř Charlie Hebdo však přesto karikatury nakreslil a zveřejnil na Instagramu. Kresby ovšem útok neparodují, ale naopak oslavují francouzskou společnost a způsob života.

„Redakce Charlie Hebdo je šokována útoky z pátku 13. listopadu. Sdílíme žal příbuzných obětí a zároveň vyjadřujeme svou podporu. Odsuzujeme násilí totalitní islamistické ideologie, které má ohrozit demokratické hodnoty ve Francii,“ zareagoval satirický týdeník na barbarské útoky islamistů.

Na středeční obálce je na červeném pozadí obrázek tančícího muže popíjejícího ze sklenice šampaňské, které poté vytéká z jeho prostříleného těla na zem. „Oni mají zbraně. Kašleme na ně. My máme šampaňské!“ říká text u karikatury.

Charlie Hebdo reaguje na teroristické útoky v Paříži. Charlie Hebdo reaguje na teroristické útoky v Paříži. | Facebook

To, že časopis neplánoval parodovat tuto obrovskou lidskou tragédii, ale rozzuřilo ruského poslance Alexeje Puškova (61), který obvinil časopis z pokrytectví. „Časopis vyjádřil podporu rodinám obětí, žádné nevkusné obrázky nebudou. V Charlie nevědí, co to je rouhání? Jejich šéfredaktor lže!napsal politik na sociální síť Twitter.

Francouzský časopis před pár týdny pobouřil Rusy, když zveřejnil karikatury zesměšňující pád ruského letadla nad Sinajem.

Karikatury už jsou. Na oslavu Francie

Nejedná se ale o „klasické“ satirické kresby, které mají čtenáře šokovat. Autor karikatur místo toho dal přednost „inspirativním“ sloganům, které oslavují francouzský způsob života a naváží se do islamistů.

„Milovníci smrti (islamisté), pokud Bůh existuje, tak vás nenávidí. Už jste prohráli, a to jak zde na zemi, tak i v nebi,“ říká postava na obrázku. Další karikatura pro změnu opěvuje Francii: „Milovníci smrti se již staletí snaží zničit náš způsob života. Nikdy neuspěli.“