Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Francie dál bombarduje hlavní město ISIS: Zasáhli velitelství a výcvikové centrum!

Autor: ČTK, oj, val - 
17. listopadu 2015
08:47

Francouzské letectvo v neděli večer podniklo dosud největší nálet na baštu Islámského státu – město Rakka na východě Sýrie. Letecké údery zasáhly velitelské středisko, náborové středisko džihádistů, sklad zbraní a výcvikový tábor. Francie tak dala po pátečním masakru v Paříži jasně najevo, že teroristům ustupovat nebude. K pomstě za Paříž se připojili i Američané, kteří své bomby vybavili vzkazy "Z lásky z Paříže".

Francie pokračuje v leteckých útocích na pozice ISIS. V úterý v noci poslala do města Rakka deset letounů se šestnácti bombami. Podle ministerstva obrany Francie zasáhla velitelství a výcvikové středisko a zničila je. Stíhačky odstartovaly ze základen v Jordánsku a ve Spojených arabských emirátech.

Pondělního leteckého úderu se zúčastnilo 12 letounů, z toho deset bojových stíhačů. Na hlavní město Islámského státu shodily 20 bomb.

Jeden z cílů francouzského náletu Jeden z cílů francouzského náletu | Raqqa_SL

„První zničený cíl používal DAEŠ (arabská zkratka pro IS) jako velitelský post, náborové středisko džihádistů a sklad zbraní a munice. Druhý cíl ukrýval výcvikový tábor teroristů,“ uvedlo francouzské ministerstvo obrany v prohlášení. Zasaženy byly prý všechny cíle, armáda si je vytipovala při předchozích průzkumných letech. 

Není jasné, jaké konkrétní dopady bombardování má, neboť Rakka je velmi izolované místo. Britský Guardian na základě zdrojů v Sýrii tvrdí, že ve městě zavládla panika a je bez vody a elektřiny.

Informace o chaosu nepřímo potvrzuje i poslední zpráva Islamského státu. Na videu vyhrožuje Západu, že pokud okamžitě neukončí nálety, čeká stejný osud jako Francouze i další národy.

Francouzský prezident François Hollande už o víkendu varoval, že přijde francouzská odplata za páteční řádění teroristů. „Povedeme válku, která bude nelítostná. Protože když jsou teroristé schopni páchat taková zvěrstva, musí si být jisti, že čelí odhodlané Francii, sjednocené Francii,“ řekl.

Mezi tím se začala sociální média plnit fotografiemi bomb, které američtí vojáci popsali vzkazy pro teroristy "Z Paříže s láskou". Chtějí tak vyjádřit podporu Francii a uctít památku obětí.

IS loni vyhlásil na části Sýrie chalífát a tamní město Rakka se stalo jeho střediskem. Teroristé ovládají podle odhadů až polovinu syrského území. Jde ale o jeho řídce obydlené oblasti, většinu velkých měst na západě drží v rukou stále Damašek.

Syrský prezident Bašár Asad v neděli atentáty v Paříži odsoudil. Vina ale prý padá také na Francii a její politiku, která umožňuje šíření terorismu, uvedl.

kipaka ( 18. listopadu 2015 06:39 )

Doteraz čo robili, zrazu vedia kde sa teroristi z IS nachádzajú ?!?! Keby nebolo toho čo sa stalo, asi by ich nechali na pokoji ?

merrylou212 ( 18. listopadu 2015 03:44 )

pokračování 2: nejhorší zvěrstva, jaká si normální člověk ani nedokáže představit,“ popisuje Mary a pokračuje líčením, při němž tuhne krev v žilách: „Měli jsme tu patnáctiletou Jezídku, kterou análně znásilnili. Pak ji tam zavedli zbraň a vystřelili. Měla potrhaná střeva, ale přežila. Podařilo se nám ji dostat do Erbílu (hlavní město iráckého Kurdistánu, pozn. red.) a odtud do Evropy na léčení.“ „Vím, že tady zemřu, ale živou mě nedostanou. Pod nikábem nosím za punčochami dvě pistole. V syrských horách jsem prošla tréninkem, učila mě kurdská bojovnice. A po nocích cvičím, jak co nejrychleji tasit. Jsem už dost rychlá a přesná. Až půjde do tuhého, postřílím jich co nejvíc a pak zastřelím sama sebe,“ píše do Evropy tahle výjimečně statečná žena. A člověk si jen klade otázku, jak dlouho ještě budou světoví vůdci taková zvěrstva trpět?

merrylou212 ( 18. listopadu 2015 03:39 )

15.11.2015 „Mám spoustu pacientek, mladých holek, co nosí plíny, mají tak potrhané anusy, že neudrží stolici.“ Z vyprávění sestřičky, která pracuje se znásilněnými v Mosulu, se vám zvedne kufr Autor: Youtube, repro Popisek: Znásilnění je v Mosulu na denním pořádku, ilustrační foto „Ze střechy nemocnice v Mosulu, pomocí satelitního internetu, mi už čtvrt roku píše tamní zdravotní sestra. Její svědectví o každodenním životě v centru Islámského státu nyní nabízím českým čtenářům,“ píše na vysvětlenou Markéta Kutilová, novinářka a humanitární pracovnice, která v magazínu Reportér publikuje tak děsivé věci, o kterých se člověku nechce snad ani přemýšlet… „Ženy žijící na území Islámského státu mají zakázáno pracovat. Výjimkou jsou zdravotní sestry, které musí léčit zraněné bojovníky. Je mezi nimi i pětadvacet žen, které po práci v nemocnici spěchají na utajené kliniky, kde pomáhají znásilněným ženám a dětem. Pokud by je odhalili, čeká je smrt. I proto chodí ozbrojené,“ uvádí na začátku článku Markéta Kutilová. A pak už následují hororové story její kamarádky z Mosulu. „Mám spoustu pacientek, mladých holek, které nosí plíny. Mají tak potrhané anusy, že nejsou schopny udržet stolici,“ píše zdravotní sestra Mary. Pracuje v Mosulu, druhém největším iráckém městě, které je od loňského roku pod kontrolou Islámského státu. Ona a její kolegyně jsou jediné v celém městě, kdo obětem sexuálního násilí pomáhá. „Máme zde pět klinik. Týdně přijímáme přes dvě stě padesát žen a dívek. Kromě toho, že mají potrhané vagíny a řitní otvory, je většina z nich traumatizována, což bývá ještě větší problém než jejich fyzická poranění.“ Jejich práce je ilegální, musejí kliniky neustále přesouvat. „Kdyby nás odhalili, jsme za pár hodin mrtvé,“ říká Mary, která se jmenuje jinak, její skutečné jméno nelze zveřejnit. Islámský stát nedávno uzákonil sňatky s dívkami od devíti let. „Bojovníci Islámského státu jsou posedlí sexem, mají povoleny i dočasné sňatky. Navíc jsou zvrhlí a praktikují ta nej

puder ( 18. listopadu 2015 02:51 )

Zmařili jsme nový útok na plážích v Súse, ohlásilo Tunisko!!!!! Tuniská policie odhalila plán nového teroristického útoku v přímořském letovisku Súsa, kde islamisté letos v červnu zabili 38 lidí. Podle serveru BBC to v úterý oznámilo tuniské ministerstvo vnitra. Na pláži v Súse v létě útočníci zabili 38 lidí. Na pláži v Súse v létě útočníci zabili 38 lidí. Včera 19:33 - Tunis Policie podle prohlášení zatkla více než deset podezřelých, o nichž se domnívá, že podstoupili výcvik v táborech islámských radikálů v Sýrii a Libyi. V pondělí bylo také zatčeno sedm žen, jež mají být součástí propagandistického křídla místní odnože Islámského státu, organizace Džund al-Chiláfa. Zatčení jsou výsledkem jedné z největších protiteroristických operací v zemi. Úřady tvrdí, že síť měla v plánu útočit na politiky, centra bezpečnosti a pláže v Súse, kde turistický ruch po červnovém útoku utrpěl velké škody. , , V Tunisku v roce 2011 začala série převratů a nepokojů, nazývaná na Západě Arabským jarem. Tunisko na rozdíl od jiných zemí přechod dobře zvládlo. Přesto je jednou z největších líhní džihádistů a s nárůstem radikalismu se potýká i na vlastní půdě. V Iráku a Sýrii bojuje nejméně 3000 jeho občanů a útok v Súse nebyl letos jediný. Při přepadení muzea Bardo v Tunisu zemřelo v březnu více než 20 lidí včetně mnoha zahraničních turistů.

puder ( 18. listopadu 2015 02:46 )

Kolik to zabilo civilistů?

Zobrazit celou diskusi