Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Iráčtí špioni varovali Západ den před útokem: Věděli o sebevražedných útocích

Autor: ČTK, oj - 
15. listopadu 2015
20:59

Iráčtí agenti den před atentáty v Paříži varovali Západ před hrozícími útoky Islámského státu. Zjistila to agentura AP. Začínají se množit zprávy o fatálním selhání zpravodajských služeb.

Irácká zpravodajská služba prý poslala hlášení, podle kterého velitel ISIS Abú Bakr Bagdádí nařídil útok na koaliční státy, které bojují proti IS v Iráku a v Sýrii, a na Írán a Rusko. Atentáty se prý měly odehrát „v následujících dnech prostřednictvím bombových útoků, zabíjení nebo braní rukojmí“. Žádné konkrétní datum nebo místo v hlášení ale prý není zmíněno. Francouzský bezpečnostní činitel AP řekl, že francouzští zpravodajci dostávají podobná sdělení „každý den“.

Nejmenovaný zdroj z turecké vlády mezitím dnes sdělil, že turecké úřady zmařily „větší“ atentát islamistů plánovaný na pátek v Istanbulu. Ten den večer řádili teroristé v Paříži, kde si útoky vyžádaly podle nejnovější bilance nejméně 132 obětí.

 
1:34
15. 11. 2015

Francouzská vláda plánuje po sérii útoků tvrdou akci proti radikálním imámům. Chystá se zavřít všechny mešity, "kde se šíří nenávist," oznámil ministr vnitra Bernard Cazeneuve v neděli na televizním kanálu France 2.

 
23:16
15. 11. 2015

Bavorská vláda po pařížských atentátech vyzvala vládu spolkovou, aby okamžitě zpřísnila kontroly na hranicích s Rakouskem. Na této hranici má spolková policie napříště kontrolovat všechny přechody, a ne jen vybrané, jak je tomu doposud po nedávno obnovených hraničních kontrolách. Vyzvali k tomu dnes podle agentury DPA bavorský premiér Horst Seehofer a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

"Musí být nasazen personál, jenž by zajistil účinnou kontrolu všech hraničních přechodů," řekl Hermann. Pokud nebude mít spolková policie dostatek lidí, má podle ministra kontroly převzít bavorská policie.

Bavorský ministr financí Markus Söder v rozhovoru s nedělníkem Welt am Sonntag řekl, že nekontrolovaná a ilegální imigrace nemůže dál pokračovat.

"Paříž všechno změní," domnívá se Söder.

 
23:10
15. 11. 2015

Na Twiteru se objevily záběry, které mají ukazovat situaci v syrské Rakce po francouzských náletech. Francouzi na baštu islamistů zaútočili poté, co se ISIS přihlásil k pařížským teroristickým útokům, při kterých zahynulo 129 nevinných lidí. Podle předchozích zpráv od syrských aktivistů nebyli při náletech zraněni ani zabiti žádní civilisté.

"První zničený cíl používal DAEŠ (arabská zkratka pro IS) jako velitelský post, náborové středisko džihádistů a sklad zbraní a munice. Druhý cíl ukrýval výcvikový tábor teroristů," uvedlo francouzské ministerstvo obrany v prohlášení.

 
22:53
15. 11. 2015

V dánské Kodani se dnes před francouzskou ambasádou sešlo 15 000 až 20 000 lidí, včetně dánského premiéra Larse Lökkeho Rasmussena.

"Jakou nejlepší odpověď jim můžeme dát? Budeme pokračovat v našich životech a odmítneme se nechat zastrašit. Pokud se neodvážíme si znovu sednout na zahrádku kavárny, pak jsme ztraceni," řekl premiér.

 
22:46
15. 11. 2015

V kanadském městě Peterborough vzplála mešita. Podle vyšetřovatelů ji někdo zapálil úmyslně. V době požáru naštěstí nikdo nebyl uvnitř. Představitelé mešity se obávají, že po pařížských útocích se po světě rozšíří islamofobie a podobné útoky budou pokračovat.

"I když slýcháme, co vše se děje po světě, nikdy by nás nenapadlo, že to stane v naší komunitě,"  uvedl prezident místní muslimské asociace Kenzu Abdella. Podle něj jde o zločin z nenávisti.

 
22:37
15. 11. 2015

Při francouzském náletu na syrské město Rakka nebyli zabiti ani zraněni žádní civilisté. S odvoláním na místní nemocnice to na Twitteru zveřejnili syrští aktivisté.

 
22:22
15. 11. 2015

Dramatické video: Na YouTube někdo umístil nahrávku, na které je v pozadí slyšet masivní bombardování syrského města Rakka. Francouzské letectvo na baštu islamistů zaútočilo po pařížských útocích, při kterých zemřelo 129 lidí.

Kompletní online

„Domníváme se, že ve stejný den jako v Paříži se chystaly i útoky v Istanbulu... První výsledky našeho vyšetřování naznačují, že jsme zhatili větší útok,“ uvedl podle agentury AFP nejmenovaný zdroj. Turecká policie v pátek v Istanbulu vyslýchala pět lidí včetně britského občana, který údajně spolupracoval s britským radikálem známým jako džihádista John. Podle tureckého představitele se přesunula tato pětice podezřelých ze Sýrie do Turecka kvůli útoku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi