Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Migrace funguje, jen nás migranti občas zastřelí

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
16. listopadu 2015
05:00

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker je znám tím, že si občas přihne vína víc, než je třeba. Doufejme proto, že měl v hlavě i teď, když v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži, které zabily téměř 130 lidí a k nimž se jako obvykle hrdě hlásí Islámský stát, řekl, že Evropa nemusí nijak měnit svůj přístup k migrační krizi. Vše je prý OK.

Snad v Bruselu. Jestli totiž Evropa něco fakt nezvládla, pak přístup k migrantům. A to dokonce i tehdy, když nešlo o krizi jako teď, kdy mezi sebou členové EU kvůli migraci znovu staví ploty. Německo dodnes nezvládlo integrovat Turky, které k sobě podobně jako dnes nejen Syřany pozvalo před půlstoletím, zatímco Francie, Belgie a Británie nezvládly integrovat muslimskou migraci, jíž si za svůj politický program vzaly socialistické vlády v 60. a 70. letech minulého století.

Nyní německá vláda přiznává, že neví, kdo všechno v Německu pobývá, zatímco tamní tajné služby varují, že si islamisté dělají z táborů pro uprchlíky náborová centra. Nemyslím, že právě tohle myslela německá kancléřka, když slíbila, že Němci vše zvládnou. Vlastně Junckerovi i rozumím: kromě rezignace Evropa nikdy neměla k migraci žádný společný přístup, takže teď nemá ani co měnit. A mimochodem: právě Juncker tvrdě prosadil spolu s Německem uprchlické kvóty, ty jsou jeho přístupem k migraci.

Jen pro ilustraci, jak asi budou fungovat v praxi: v rámci sousedské výpomoci nedávno Francie vypravila do Německa několik autobusů, které měly přivézt uprchlíky údajně prchající před smrtí. Autobusy se do Francie vrátily téměř prázdné: uprchlíci blahobytnou Francii odmítli, snad že má příliš mnoho sýrů. Ve Švédsku pro změnu odmítli ubytování na okraji měst. Takhle nevypadá úprk před smrtí ani společný migrační přístup, ale společná cesta k evropskému Afghánistánu.

To samozřejmě není nic proti muslimům obecně. Muslimských teroristů je zlomek z islámské populace, a jestli se někdo skutečně děsí fanatiků z Islámského státu, pak sami muslimové žijící na územích, kde řádí. Život s nimi je stejný, jako by vás najednou vysadili do cely hrdlořezů a pro zpestření ještě přivezli pár bláznů.

Problém je, že se teď politici jako Juncker a země jako Německo naivně tváří, že zvládnou miliony migrantů, když jich předtím nezvládli ani o řád menší počet. Ostatně stačí jedna logická otázka: fakt evropský přístup k migraci funguje, když to jsou právě migranti nebo jejich potomci, kdo Evropany střílí jak figurky ve hře na mobilu? Někde asi bude chyba.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině