Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

ONLINE z Paříže: Francie teroristům neustupuje. Bombardovala hlavní město ISIS

15. listopadu 2015
07:42

Strach, vztek a slzy - tak by se dalo popsat posledních několik hodin v Paříži. V pátek večer zde teroristé zaútočili na několika místech a zavraždili dohromady 129 lidí. Všechny země světa jen se zděšením přihlížejí narůstajícímu počtu obětí. Francie však Islámskému státu poslala jasný vzkaz: Teroristům neustupujeme! A začala bombardovat jeho baštu ve městě Rakka.

Teroristický útok v Paříži, den II.
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
1:34
15. 11. 2015

Francouzská vláda plánuje po sérii útoků tvrdou akci proti radikálním imámům. Chystá se zavřít všechny mešity, "kde se šíří nenávist," oznámil ministr vnitra Bernard Cazeneuve v neděli na televizním kanálu France 2.

23:16
15. 11. 2015

Bavorská vláda po pařížských atentátech vyzvala vládu spolkovou, aby okamžitě zpřísnila kontroly na hranicích s Rakouskem. Na této hranici má spolková policie napříště kontrolovat všechny přechody, a ne jen vybrané, jak je tomu doposud po nedávno obnovených hraničních kontrolách. Vyzvali k tomu dnes podle agentury DPA bavorský premiér Horst Seehofer a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

"Musí být nasazen personál, jenž by zajistil účinnou kontrolu všech hraničních přechodů," řekl Hermann. Pokud nebude mít spolková policie dostatek lidí, má podle ministra kontroly převzít bavorská policie.

Bavorský ministr financí Markus Söder v rozhovoru s nedělníkem Welt am Sonntag řekl, že nekontrolovaná a ilegální imigrace nemůže dál pokračovat.

"Paříž všechno změní," domnívá se Söder.

23:10
15. 11. 2015
!

Na Twiteru se objevily záběry, které mají ukazovat situaci v syrské Rakce po francouzských náletech. Francouzi na baštu islamistů zaútočili poté, co se ISIS přihlásil k pařížským teroristickým útokům, při kterých zahynulo 129 nevinných lidí. Podle předchozích zpráv od syrských aktivistů nebyli při náletech zraněni ani zabiti žádní civilisté.

"První zničený cíl používal DAEŠ (arabská zkratka pro IS) jako velitelský post, náborové středisko džihádistů a sklad zbraní a munice. Druhý cíl ukrýval výcvikový tábor teroristů," uvedlo francouzské ministerstvo obrany v prohlášení.

22:53
15. 11. 2015

V dánské Kodani se dnes před francouzskou ambasádou sešlo 15 000 až 20 000 lidí, včetně dánského premiéra Larse Lökkeho Rasmussena.

"Jakou nejlepší odpověď jim můžeme dát? Budeme pokračovat v našich životech a odmítneme se nechat zastrašit. Pokud se neodvážíme si znovu sednout na zahrádku kavárny, pak jsme ztraceni," řekl premiér.

V dánské Kodani se před francouzskou ambasádou sešlo až 20.000 lidí, aby uctili památku obětí pařížských teroristických útoků. V dánské Kodani se před francouzskou ambasádou sešlo až 20.000 lidí, aby uctili památku obětí pařížských teroristických útoků. V dánské Kodani se před francouzskou ambasádou sešlo až 20.000 lidí, aby uctili památku obětí pařížských teroristických útoků. V dánské Kodani se před francouzskou ambasádou sešlo až 20.000 lidí, aby uctili památku obětí pařížských teroristických útoků.
22:46
15. 11. 2015

V kanadském městě Peterborough vzplála mešita. Podle vyšetřovatelů ji někdo zapálil úmyslně. V době požáru naštěstí nikdo nebyl uvnitř. Představitelé mešity se obávají, že po pařížských útocích se po světě rozšíří islamofobie a podobné útoky budou pokračovat.

"I když slýcháme, co vše se děje po světě, nikdy by nás nenapadlo, že to stane v naší komunitě,"  uvedl prezident místní muslimské asociace Kenzu Abdella. Podle něj jde o zločin z nenávisti.

22:37
15. 11. 2015
!

Při francouzském náletu na syrské město Rakka nebyli zabiti ani zraněni žádní civilisté. S odvoláním na místní nemocnice to na Twitteru zveřejnili syrští aktivisté.

22:22
15. 11. 2015
!

Dramatické video: Na YouTube někdo umístil nahrávku, na které je v pozadí slyšet masivní bombardování syrského města Rakka. Francouzské letectvo na baštu islamistů zaútočilo po pařížských útocích, při kterých zemřelo 129 lidí.

22:05
15. 11. 2015
!

Selhali policisté? Čtyři francouzští činitelé sdělili agentuře AP, že francouzská policie zadržela podezřelého Saleha Abdeslama několik hodin po pařížských útocích. Policisté ho zastavili kousek od belgických hranic, zkontrolovali jeho doklady, vyslechli ho a propustili. Stalo se tak poté, co byl identifikován jako nájemce podezřelého vozu Volkswagenu Polo, který zůstal před klubem Bataclan. Momentálně je na něj vydán mezinárodní zatykač.

Tři policejní činitelé a jeden vysoce postavený bezpečnostní úředník to agentuře sdělili pod podmínkou anonymity.

Abdeslan Salah (26)
21:59
15. 11. 2015

"Lidé podezřelí z radikalizace by měli nosit elektronické náramky pro sledování pohybu," uvedl v rozhovoru s French TV bývalý francouzský prezident Nicolas Sarcozy. Sarcozy se zřejmě bude v roce 2017 znovu ucházet o prezidentský úřad.

21:42
15. 11. 2015
!

Ze syrského města Rakka přicházejí informace o masivním bombardování. Město, které už rok slouží jako základna islamistům z ISIS, je prý poslední dvě hodiny pod intenzivní palbou. Podle informací na sociálních sítích bylo vykonáno asi 30–40 náletů. Agentura AFP s odvoláním na francouzského ministra obrany potvrdila, že nálety podniká francouzské letectvo. Francie vyslala deset stíhaček, které na město svrhly dvacet bomb. Cílem bylo velitelské a kontrolní centrum, výcvikový tábor, náborové středisko a sklad munice. Jde zřejmě o pomstu za pařížské útoky.

21:18
15. 11. 2015

ISIS oslavuje krvavé útoky, při nichž zemřeli nevinní lidé. Podle korespondenta Telegraphu v libyjském městě Syrta rozdávají kolemjdoucím sladkosti. Snímky zveřejnili sami islamisté, kteří akci pojmenovali: "Radost muslimů v Syrtě po požehnaných útocích v Paříži". Libyjské město, které je rovněž rodištěm bývalého diktátora Muammara Kaddáfího, ISIS dobyl loni v únoru.

ISIS oslavuje krvavé útoky v Paříži. Lidem v libyjské Syrtě rozdávali sladkosti. ISIS oslavuje krvavé útoky v Paříži. Lidem v libyjské Syrtě rozdávali sladkosti. ISIS oslavuje krvavé útoky v Paříži. Lidem v libyjské Syrtě rozdávali sladkosti. ISIS oslavuje krvavé útoky v Paříži. Lidem v libyjské Syrtě rozdávali sladkosti. ISIS oslavuje krvavé útoky v Paříži. Lidem v libyjské Syrtě rozdávali sladkosti. ISIS oslavuje krvavé útoky v Paříži. Lidem v libyjské Syrtě rozdávali sladkosti.
20:59
15. 11. 2015
!

Při pařížských teroristických útocích zemřelo 129 lidí. Francouzská agentura AFP s odvoláním na nemocnice vydala opravné prohlášení poté, co informovala, že počet obětí stoupl na 132. Některé oběti byly zřejmě započteny dvakrát.

Na jednotce intenzivní péče zůstává 42 lidí.

20:54
15. 11. 2015

Úřady identifikovaly další oběti masakru v koncertním sálu Bataclan. Zemřela zde 61letá Chilanka Patricia San Martin Nunez spolu s dcerou Elsou Veronique Delplace San Martin. Pětiletý syn Elsy, který byl na koncertu s nimi, podle chilských úřadů přežil. Patricia z Chile odešla kvůli diktátorovi Pinochetovi, její dcera Elsa se narodila ve Francii.

15. 11. 2015
!

Útočník ze stadionu Stade de France byl identifikován jako Bilal Hadfi. Podle francouzského deníku Libération se Bilal narodil v roce 1995 a před útoky žil v Belgii. Nějakou dobu prý bojoval po boku ISIS v Sýrii. Hadfi byl jedním ze tří sebevražedných atentátníků, kteří se u stadionu odpálili. Zabili jednoho člověka.

20:31
15. 11. 2015

V pondělí, hodinu po polední minutě ticha, se v Paříži a v pařížském regionu opět otevřou muzea, divadla a další veřejná kulturní zařízení uzavřená po sérii šesti pátečních atentátů. Informovalo o tom francouzské ministerstvo kultury.

Země navíc ode dneška drží třídenní smutek za oběti nejhorších atentátů ve svých dějinách. V pondělí se otevřou také školy a univerzity. Školní výlety se ale nemají pořádat až do 22. listopadu a ve školách všech typů budou k dispozici psychologové.

20:25
15. 11. 2015
!

Další z útočníků byl identifikován jako Ibrahim Abdeslam. Jde o bratra 26letého Salaha, který je na útěku a na nějž byl vydán mezinárodní zatykač. Ibrahim se narodil 30. července 1984. Právě on si pronajal černý seat, ve kterém byly následně policií nalezeny kalašnikovy a zásobníky. Ibrahim se odpálil u Cafe Comptoir Voltaire.

20:19
15. 11. 2015

Lidé v Paříži jsou vyděšení. Na několika místech vypukla panika poté, co se lidé lekli hlasitých zvuků. Pokaždé šlo naštěstí o falešný poplach.

20:02
15. 11. 2015

Podle agentury AP Irák den před útoky varoval koalici zemí, které bojují proti ISIS. Zpravodajské služby v depeši uvedly, že Abú Bakr al-Bagdádí proti nim nařídil útok kvůli intervencím v Iráku a Sýrii. Útok byl nařízen i proti Íránu a Rusku. Atentáty se prý měly odehrát "v následujících dnech prostřednictvím bombových útoků, zabíjení nebo braní rukojmí". Žádné konkrétní datum nebo místo v hlášení ale prý není zmíněno. Francouzský vysoce postavený bezpečnostní úředník agentuře řekl, že takové zprávy dostávají "každý den".

19:49
15. 11. 2015

Američtí policisté pátrají po muži, který jim zavolal s tím, že do floridské mešity hodlá umístit bombu a povraždit tak muslimy, včetně žen a dětí. Muž uvedl, že "tento čin v Paříži byl poslední kapkou".

19:45
15. 11. 2015

"Stříleli nás jako zvěř," uvedl muzikant Tran Dinh, který byl podle BBC v koncertním sálu Bataclan, když dovnitř vtrhli útočníci a rozpoutali masakr. "Risknul jsem to a vyběhl jsem - všude byla těla, promáčená krví. Předtím stříleli i do lidí, kteří se snažili uprchnout."

19:35
15. 11. 2015
!

Francouzská policie identifikovala další dva útočníky. Oba byli francouzské národnosti a žili v Belgii. Jednomu bylo 20 let, druhému 31. Jejich jména zatím nebyla zveřejněna.

19:22
15. 11. 2015

Počet obětí stoupl na 132. Podle francouzské agentury AFP tři lidé zemřeli v nemocnici. Podle předchozích zpráv bylo ve vážném stavu 99 zraněných. Dnešní prohlášení uvádí, že na jednotkách intenzivní péče je dosud 42 lidí. 

19:16
15. 11. 2015

Lidé se vracejí zpět na náměstí Republiky. Francouzská policie podle agentury AP uvedla, že lidé zpanikařili poté, co někdo odpálil petardy.

18:55
15. 11. 2015
!

Střelba na pařížském náměstí Republiky (Place de la République)?! Podle agentury AP vypukla na pařížském náměstí panika. Množí se zprávy, že došlo k další střelbě. Na náměstí Republiky se přitom odehrávala pietní akce. Policisté náměstí urychleně vyklidili. Podle veřejnoprávní organizace RTBF šlo o falešný poplach, který způsobily petardy.

Video  
Video se připravuje ...
18:48
15. 11. 2015
!

Francouzský prezident François Hollande požaduje prodloužení výjimečného stavu vyhlášeného v sobotu po pařížských atentátech na tři měsíce. Podle agentury AFP to dnes řekl představitelům parlamentu. Prodloužení výjimečného stavu na více než 12 dní přitom musí schválit parlament.

Výjimečný stav platí v celé Francii od soboty. Umožňuje policii omezit dopravu, pohyb osob, provádět domovní prohlídky a uzavřít veřejná místa. Samospráva dostala pravomoc vyhlásit lokální zákazy vycházení. Jsou zpřísněny kontroly na hranicích a uzavřeny zůstaly státní instituce i část pařížského metra, bezpečnost se zvýší i u francouzských zastupitelských úřadů a škol v zahraničí. Až do čtvrtka je zakázáno pořádat v Paříži shromáždění.

18:39
15. 11. 2015

K teroristickým útokům v Paříži vydali prohlášení i uprchlíci z českých Drahonic.

"My, uprchlíci zadržovaní v detenčním zařízení v Drahonicích, tvrdě odsuzujeme zločinný a zbabělý čin, který vykonala zločinná skupina, která sebe sama nazývá Islámský stát v Iráku a Levantu – ISIL. Vyjadřujeme svou soustrast obětem tohoto barbarského činu a přejeme rychlé uzdravení zraněným. I my jsme byli terorizováni zločiny stejné skupiny ve své zemi a to je důvodem našeho útěku do bezpečí a míru v zemích svobody a demokracie.

Zároveň oznamujeme přerušení naší hladovky v soucitu s rodinami obětí, zraněnými a z respektu k jejich bolesti."

18:36
15. 11. 2015

Francouzská policie zatkla 43letou podnikatelku, která na Facebooku zveřejnila příspěvek, ve kterém uvedla, že po pařížských útocích odmítá ve svém salónu krásy přijímat muslimy.

"Omlouvám se, ale je na čase začít upřednostňovat svou zemi," napsala.

18:28
15. 11. 2015
!

Francouzská policie zveřejnila fotografii muže, po kterém pátrá v souvislosti s pařížskými teroristickými útoky. Jde o 26letého Belgičana, který se narodil v Bruselu. Podle policistů se jedná o "zvlášť nebezpečného jedince" a lidé by se k němu raději neměli přibližovat.

18:25
15. 11. 2015

Imám z mešity, kde se měl údajně radikalizovat Omar Ismail Mostefai uvedl, že pařížskými teroristickými útoky "naprosto opovrhuje". Na tiskové konferenci citoval verše z Koránu, které praví, že "kdo zabije nevinného člověka, zabije celý svět". Mostefai prý poslední tři roky mešitu nenavštěvoval.

"Naše srdce pláčou," uctil památku obětí imám Ibrahim El Ghoul.

18:20
15. 11. 2015
!

Francouzská agentura AFP s odvoláním na své zdroje uvedla, že policisté identifikovali druhého strůjce pařížských teroristických útoků. Jedním z útočníků v koncertním sálu Bataclan byl jeden ze tří bratrů. Jeho tělo bylo nalezeno na místě činu. Prvním identifikovaným útočníkem byl Omar Ismail Mostefai.

18:03
15. 11. 2015

U pařížské katedrály Notre-Dame se shromažďují davy lidí, aby se účastnily zádušní mše za oběti teroristického útoku. Na místě jsou přítomni i policisté, kteří z bezpečnostních důvodů kontrolují návštěvníkům tašky.

17:59
15. 11. 2015
!

Jeden z útočníků je na útěku! Uvedla to francouzská agentura AP. Mělo by se jednat o jednoho ze tří bratrů, kteří se podíleli na pařížských teroristických útocích. Na útěku je zřejmě muž, který má na svědomí masakr v koncertním sálu Bataclan. Byl na něj vydán mezinárodní zatykač.

17:47
15. 11. 2015
!
17:42
15. 11. 2015

Turecké úřady minulý týden zatkly významného britského džihádistu, který byl blízkým spolupracovníkem džihádisty Johna. Podle nich se svou skupinou mohl plánovat teroristické útoky v Istanbulu, které měly probíhat spolu s těmi pařížskými. Celkem bylo zatčeno pět lidí. Podle tureckého představitele vstoupila tato pětice podezřelých ze Sýrie do Turecka kvůli útoku. Agentuře Reuters to sdělily dva zdroje z bezpečnostních složek.

"Domníváme se, že ve stejný den jako v Paříži se chystaly i útoky v Istanbulu...první výsledky našeho vyšetřování naznačují, že jsme zhatili větší útok," uvedl podle agentury AFP nejmenovaný zdroj.

17:37
15. 11. 2015

Obama se na G20 neformálně sešel s Putinem, jednali o Sýriii a o pařížských teroristických útocích. Po jednání Kreml prohlásil, že Rusko i USA se shodují ve strategických cílích v boji proti terorismu. Každý má ale jinou taktiku.

Obama jednal s Putinem na summitu G20 v Turecku.
17:31
15. 11. 2015
!

Teroristický útok v Paříži připravovalo až 20 lidí! Podle novináře Martina Buxanta z deníku L'Echo s touto verzí operuje belgická tajná služba.

17:17
15. 11. 2015

Bratr jedné z obětí uvedl, že doufá, že Francie neudělá stejnou chybu jako Spojené státy americké po útocích z 11. září a neodpoví na násilí násilím.

"Doufám, že úřady nastaví druhou tvář," sdělil magazínu Time Alexis Breuil, který při útocích přišel o 23letou sestřičku. Podle něj bychom měli identifikovat problém a společnými silami se ho pokusit vyřešit.

17:11
15. 11. 2015
!

Podle francouzského deníku Le Monde byli do útoků zapojeni tři bratři. Na jména dvou z nich byla půjčena auta (šedé polo a černý seat), která byla použita při teroristických útocích. Jeden z nich byl zatčen a druhý podle agentury AFP při pátečních útocích zemřel. Zatím není jisté, jestli zemřel i třetí, nebo je na útěku.

17:02
15. 11. 2015

Jednou z obětí pařížských útoků je i 28letá Valeria Solesin z italských Benátek. Celkem tak mezi oběťmi bylo identifikováno 21 cizinců ze 14 zemí. Většina mrtvých pochází z Francie.

Oběti pařížského teroristického útoku: Italka Valeria Solesin (†28)
16:58
15. 11. 2015

Michael O'Connor byl v divadle, když se začalo střílet.

"Měli automatické pušky. Pálili do davu, lidi najednou začali padat, křičeli a snažili se dostat pryč. Jakmile jim došly náboje v zásobnících, prostě si je jen vyměnili a začali do všech znovu střílet. Já jsem jen zalehl přítelkyni."

16:50
15. 11. 2015

Auta teroristů byla tři. V černém seatu nalezeném v Paříži byly kalašnikovy a zásobníky. Šedý Volkswagen Polo zůstal před klubem Bataclan. Třetím vozem, šedým Volkswagenem Golf, se měli tři teroristé vrátit z Paříže do Belgie.

16:17
15. 11. 2015

Na varšavském letišti byl dnes po vyhoštění z Norska zatčen 23letý Polák podezřelý z napojení na teroristy. Podle nepotvrzených informací jde o konvertitu k islámu, jenž bojoval v Sýrii za Islámský stát (IS), informovala agentura DPA. 

Muž byl v Norsku zadržen už v září kvůli podezření, že loni a letos v Sýrii bojoval po boku IS, informovala televize TVN24. Ve skandinávské zemi žil údajně od svých 16 let. Vyšetřující státní zastupitelství v Lodži oznámilo, že zatím k případu nebude vydávat další informace.

16:14
15. 11. 2015

Ve vyjádření, kterým ISIS převzal odpovědnost za útoky v Paříži, mimo jiné označili Paříž za "hlavní město prosituce a obscénností". Dále také zesměšňovali francouzské nálety na Sýrii.

16:09
15. 11. 2015

Do této mešity v Chartres chodil jeden z teroristů Omar Mostefai:

16:03
15. 11. 2015
!

Mezi sedmi atentátníky, kteří přišli o život při teroristických útocích v Paříži, byli tři Francouzi. Dva z nich žili v Bruselu. Zatčeno bylo 14 lidí.

15:50
15. 11. 2015

Účastníci G20 drží minutu ticha za lidi zavražděné v Paříži, kterou vyžádal turecký politik Recep Tayyip Erdoğan.

15:40
15. 11. 2015
!

Policie i nadále pátrá po jednom z podezřelých, který si měl pronajmout vůz Volkswagen Polo. Útoků na sedmi místech v Paříži se nezčastnil, ale byl vidět před klubem Bataclan, kde zemřelo několik desítek lidí.

Policie odtahuje vůz teroristů s belgickou poznávací značkou
13:36
15. 11. 2015
!

Z Německa přišla zpráva, že Černohorec zatčený v Bavorsku s výbušninami a zbraněmi v autě nechce spolupracovat s vyšetřovateli. Měl v autě také jednu pařížskou adresu, ale k tomu řekl, že se tam chystal navštívit Eiffelovu věž. Ke zbraním stejně jako i k útokům odmítl vypovídat.

15:32
15. 11. 2015
!

I druhý z vozů, který použili atentátníci, – Volkswagen Polo – byl vypůjčen v Belgii. V seatu bylo kromě tří kalašnikovů také 11 prázdných zásobníků (pokud používali běžný zásobník, jedná se o 330 vystřelených nábojů!) a 5 plných.

15:18
15. 11. 2015

Balkánské bezpečnostní služby se snaží vysledovat pohyb Ahmeda Almuhameda po Evropě. 3. října překročil hranice do Řecka, o čtyři dny později byl v Srbsku, po cestě se dostal i do Makedonie a Chorvatska. Mířil dále na západ přes Maďarsko a Rakousko. 

14:54
15. 11. 2015

S teroristickou hrozbou a uprchlickou krizí se lze vypořádat jedině v případě, že se spojí úsilí celého světa. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin na okraji summitu G20. "Soucítíme s oběťmi, ale stále vystupujeme pro spojení sil, abychom účinně bojovali s teroristickou hrozbou. Samozřejmě je při tom nezbytné postupovat v souladu s Chartou OSN, opírat se o normy mezinárodního práva a respektovat svrchovaná práva a zákonné zájmy každého státu," řekl Putin.

Vladimir Putin
14:51
15. 11. 2015
!

Minimálně dva z teroristů, kteří vraždili v pátek v Paříži, pocházejí přímo z Bruselu, jak uvedla belgická veřejnoprávní televize RTBF.

14:48
15. 11. 2015

Papež František dnes vyjádřil hluboký žal nad oběťmi teroristických útoků v Paříži, k nimž se přihlásil Islámský stát. Jako svatokrádež František odsoudil používání božího jména k ospravedlňování násilí a nenávisti. "Chci znovu potvrdit, že cesta násilí a nenávisti neřeší problémy lidstva a používání božího jména k ospravedlňování této cesty je svatokrádeží," prohlásil papež.

Vatikán
14:46
15. 11. 2015

"Bylo to hrozné, ta bezmoc. Dole to byla jatka, zabíjeli všechny. Jeden člověk začal s teroristou vyjednávat a požádal o 20 minut. Přijal to, ale hrozil, že vyhodí všechno do vzduchu. Představte si tu bezmoc, kdybych měl zbraň, raději bych střílel, než abych čekal na to, až pojdu," řekl David.

Pak přišel ohlušující výbuch a náhlé ticho. Teroristé to vzdali a řekli si, že se odpálí. David běžel směrem k policistům. "Říkal jsem si jediné – jít pořád dopředu a nedívat se zpět."

Boty a krev, pozůstatky po pátečních teroristických útocích v ulicích Paříže, poblíž klubu Bataclan. Rozbité hodinky po pátečních útocích leží na ulici.
14:40
15. 11. 2015

Madonna zastavila show ve Stockholmu, aby mohla promluvit o útocích v Paříži. Celý sál držel minutu ticha, Madonna pak zazpívala píseň Like a Prayer.

"Celá tahle show je oslavou života a o tom, že si musíme stát za svými právy, za tím čemu věříme. Bylo pro mě velmi těžké zvládnout celou show až doteď a nezapomenout, co se stalo včera večer. V tuhle chvíli je třeba, abych připomněla tragédii... Tragické vraždy, útoky a nesmyslné ukončení tak vzácných životů, ke kterému došlo včera večer v Paříži. Vím... Celý den mě to zneklidňovalo a bylo pro mě velmi těžké udělat celou show, protože kvůli té věci se sama sebe ptám, proč jsem tady a tancuju a bavím se, zatímco lidé pláčou kvůli ztrátě svých blízkých. Ale právě toho chtějí tihle lidé dosáhnout, chtějí nám zavřít pusu, chtějí nás umlčet. Ale my je nenecháme, nikdy je nenecháme!"

14:21
15. 11. 2015
!

Z Molenbeeku pochází i mnoho jiných, v Belgii známých teroristů – Mehdi Nemmouche, který loni zastřelil čtyři lidi v židovské synagoze, Ayoub El Khazzani, útočník z vlaku cestující do Francie, kterého přemohli američtí cestující-hrdinové, a islámští teroristé, které v jiné čtvrti zadržela místní policie. Není náhodou, že i Amedy Coulibaly si koupil zbraně, které použil v lednu při útoku v Paříži, právě v Belgii!


Mezi další místní teroristy patří i Abdelmoumaim Haddad, kterého belgická policie na základě zatykače z roku 2014 hledala až ve Španělsku. I on byl nalezen právě v Molenbeeku, stejně jako Abdelkader Belliraj, teroristický král, kterého zatkli a zavřeli na doživotí do vězení za pašování a ilegální prodej zbraní.

Ministr vnitra prohlásil: "Situace v tomto okrsku není pod kontrolou," a slíbil, že Molenbeek bude "očištěn".

Coulibaly si zbraně nakoupil v Belgii.
14:10
15. 11. 2015
!

V Belgii bylo během dneška a včerejška zatčeno sedm lidí z podezření ze spolupráce na teroristickém útoku. Podle starostky městské části Molenbeek šlo o jednu síť.

Policisté odtahují černý Seat s belgickou značkou, kterým pravděpodobně cestovali teroristé
14:01
15. 11. 2015
!

Dalším z identifikovaných teroristů je podle serveru lepoint.fr Valíd Abdar Rázak (27) z Egypta. Údajně přežil celý útok u stadionu a byl převezen do nemocnice, kde zemřel.


Le Point tak odporuje vyjádření egyptského velvyslance, který tvrdil, že Rázak je jen fanoušek. Podle něj je navíc stále živý, ale v kritickém stavu.

13:54
15. 11. 2015

Třiadvacetiletý Pařížan David sledoval metalovou skupinu z balkónu a jako znalec počítačové hry Counter-Strike si prý rychle uvědomil, že to, co slyší, by mohla být palba z automatů. Pohlédl do sálu pod sebou a viděl, že tam lidé začínají padat na zem. "Pochopil jsem, že je to útok, protože byl cítit střelný prach. Zavolal jsem na ostatní, aby si lehli na zem," řekl agentuře AFP. Začal pak hledat únikový východ, ale dostal se do slepé uličky – k oknu, "které bylo sedm metrů nad zemí". Pak se ozvala střelba i na balkóně a David se zavěsil za mříže u okna do ulice a objevil se tak na tragickém videu, které natočil jeden z novinářů listu Le Monde.

13:50
15. 11. 2015

Po celém světě lidé uctívají památku 130 obětí z pařížských útoků proti nevinným lidem.

Moskva, Rusko Yangon, Myanmar Hanoi, Vietnam Kodaň, Dánsko V Hradci Králové se nad silničním okruhem u vysokoškolských kolejí objevil nápis We hold with Paris (Jsem s Paříží - na snímku z 15. listopadu)
13:37
15. 11. 2015

Lidé stojí fronty, aby mohli koupit květiny na pomník obětem z nedaleké restaurace.

13:35
15. 11. 2015
!

"Otočil jsem se a viděl dva mladé muže kolem 25 let s kalašnikovy.

Řekli nám, ať si lehneme na zem... stříleli, ale občas přestali.

Podívali jsme se na ně, nevěděli jsme, jestli to jsou ostré střely, nebo ne, ale pak jsem viděl, jak někoho zastřelili, a bylo mi to jasné," řekl mladý Francouz Jerome Bartelemy stanici BBC.

13:33
15. 11. 2015

Isobel popsala hodiny hrůzy kolem útoku v klubu Bataclan, kterého byla přímým svědkem!

Hodinu ležela v krvi a předstírala, že je mrtvá: Dívka přežila teror v pařížském klubu Bataclan

Isobel Bowdery po přežití masakru v klubu Bataclan sdílela dojemné vyjádření na svém Facebookovém profilu.
13:20
15. 11. 2015

Forenzní technici prohledavají důkazy na místě útoku – údajně jde o věci jednoho z útočníků.

13:00
15. 11. 2015
!

Podle skupiny G20 se zpřísní hraniční kontroly.

12:56
15. 11. 2015

Podezřelého auta v jedné z ulic si všimla Belgičanka žijící v Paříži. Auto ji zaujalo belgickou poznávací značkou, ačkoliv si podobného vozu v okolí nikdy nevšimla. Ve voze uviděla zbraně a ihned volala policii.

12:49
15. 11. 2015

Svědci útoků události mnohdy natáčeli na chytré telefony.

 

12:45
15. 11. 2015

Podle Jourové se nedá vyloučit, že se mezi uprchlíky přicházející do EU vmísí i potenciální teroristé. Dá se proto předpokládat zostření kontrol. „Je to velký problém pro země, kde je vysoká koncentrace nově příchozích,“ uvedla v ČT.

Věra Jourová
12:44
15. 11. 2015
!

Útočník Omar Ismail Mostefai byl podle francouzských médií radikalizován belgickým imámem. 

12:41
15. 11. 2015

Podle úřadu francouzského premiéra bylo identifikováno již 100 obětí útoků. 

12:37
15. 11. 2015

Česká eurokomisařka Věra Jourová uvedla, že ve Francii stoupá radikalizace. Zejména tato země má problém s mladými lidmi, kteří odcházejí bojovat do Sýrie. Celkem se prý hovoří zhruba o šesti tisících Evropanů, kteří navštívili země Blízkého východu a mohou být v kontaktu s ISIS. „Je to dost těžko zjistitelné, ale tato čísla vypadají reálně,“ uvedla v České televizi.

12:32
15. 11. 2015
!

Egypťan mezi teroristy nebyl – jeden z mrtvých, u něhož byl nalezen egyptský pas, byl na stadionu jako fanoušek fotbalu.

12:22
15. 11. 2015
!

Podle serveru pluska.sk slovenské tajné služby monitorují aktivitu každého muslima na území země a možné teroristické hrozby. Nevylučuje se, že v budoucnosti zapojí do hlídkování i armádu.

12:19
15. 11. 2015

"Z Paříže s láskou" – tento nápis zdobí bomby Spojených států shazované na pozice ISIS.

 

12:15
15. 11. 2015

Přesně ve 12 hodin se Prahou rozezněly kostelní zvony na památku obětí útoků v Paříži.

12:12
15. 11. 2015
!

Ahmeda Almuhameda, teroristu, u kterého byl nalezen syrský pas uprchlíka, sledovaly tajné služby. Nebyl ale důvod k jeho zatčení. 

Teror v Paříži zná prvního útočníka: Policie zveřejnila fotku atentátníka
11:52
15. 11. 2015
!

V černém Seatu Leon, který byl nalezen v Paříži, policisté objevili i tři kalašnikovy – stejnými zbraněmi disponovali i teroristé! Podle jednoho z možných scénářů událostí teroristé vysadili sebevražedného atentátníka před místem útoku a sami ujeli. Později po cestě vyměnili auta – je možné, že jde o tři zadržené lidi v Belgii –, zatčený Francouz měl podle zatím neověřených informací nalezený vůz totiž pronajatý z půjčovny aut. Druhou možností ovšem je, že jsou teroristé stále na útěku!

Právě zde našli policisté auta, kterého se teroristé po útoku zbavili Právě zde našli policisté auta, kterého se teroristé po útoku zbavili
11:47
15. 11. 2015

V noci se na londýnském Trafalgarském náměstí sešly stovky lidí, aby uctily památku obětí pátečních útoků v Paříži. Společnými hlasy zpívali lidé francouzskou hymnu.

 

11:43
15. 11. 2015

Barack Obama před zahájením summitu G20 v Turecku prohlásil, že atentáty v Paříži jsou útokem na celý civilizovaný svět. "Stejně jako v případě hrozivých útoků v Ankaře je zabíjení nevinných lidí na základě zvrácené ideologie nejen útokem na Francii a Turecko, ale útokem na celý civilizovaný svět," dodal americký prezident, který tak zmínil i bombové útoky, při nichž minulý měsíc v Ankaře zemřelo více než 100 lidí. Za oběma útoky stálo radikální hnutí Islámský stát.

Barack Obama k teroristickým útokům v Paříži
11:42
15. 11. 2015

Podle agentury AFP je mezi oběťmi také nejméně 20 cizinců z více než 12 států. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi mohli být i Češi. Při útocích zřejmě zahynul Američan, dvě Tunisanky, Švéd, dva Mexičané, Španělka, dva Rumuni, dva Portugalci, Maročan, dva občané Chile, jeden Brit, tři Belgičané a Alžířan.

11:20
15. 11. 2015

"Samozřejmě přijde-li půl milionu lidí, je zřejmé, že to nebudou jen samí svatí. Že se sem mezi uprchlíky propašují i někteří spjatí s Islámským státem, bylo očekáváno.

Není však možné odmítnout pomoc tisícům kvůli jednomu nebo třem vrahům,"

prohlásil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg v FTV Prima.

Lídr strany TOP 09 Karel Schwarzenberg
10:40
15. 11. 2015
!

Na internetu se objevila první fotka identifikovaného teroristy z útoku na sportovním stadionu. Podle všeho měl 7. října vstoupit na území Srbska a žádat zde o azyl.

Teror v Paříži zná prvního útočníka: Policie zveřejnila fotku atentátníka!

Teror v Paříži má prvního viníka: Policie identifikovala prvního útočníka!
15. 11. 2015
!

Lidé sdílejí video policejního zásahu proti teroristům před klubem Bataclan. Jsou zde slyšet i výkřiky Allahu Akbar...

Video  
Video se připravuje ...
9:29
15. 11. 2015
!

Šest příbuzných identifikovaného atentátníka bylo v posledních hodinách zatčeno. Prověřuje se jejich propojení s radikály.

9:25
15. 11. 2015

Jeden ze svědků natočil na video ženu, která se z posledních sil držela parapetu okna při útěku z horních pater klubu Bataclan. Na videu jsou také vidět zoufalí lidé, kteří prchají před teroristy a táhnou za sebou své krvácející přátele.

Jeden z mužů za sebou táhne svého krvácejícího kamaráda
9:12
15. 11. 2015

Na předměstí bylo nalezeno auto, které teroristé zřejmě použili při přípravě útoků! Podle stanice Europe 1 to může svědčit o tom, že se jednomu komandu podařilo uprchnout.

9:09
15. 11. 2015

V pařížských ulicích vládlo v sobotu večer nezvyklé ticho. Chodníky stejně jako zahradní restaurace zely prázdnotou. Vyšli si jenom ti, kteří se nechtějí nechat přemoci strachem. Většinu města zahalil smutek po pátečních atentátech, jež nepřežilo na 130 lidí, píše agentura AFP.

Lidé poblíž klubu Bataclan pokládají květiny a svíčky jako uctění obětí teroristických útoků 13. 11.
8:55
15. 11. 2015
!

Policie v Německu také v souvislosti s útoky v Paříži vyšetřuje případ muže, kterého před týdnem zatkla na dálnici s autem plným výbušnin a zbraní. Pravděpodobnost, že obsah jeho auta měl skončit mezi teroristy v Paříži, je vysoká.

8:42
15. 11. 2015
!

Na internetu se objevilo video z klubu Bataclan, ve kterém zaznívají první výstřely.

Video  
Video se připravuje ...
8:37
15. 11. 2015
!

Francouzští policisté už znají i identitu druhého teroristy. Prozatím ho médiím identifikovali jménem "Abbdulakbak B."

8:31
15. 11. 2015
!

V Belgii byli v sobotu v noci zadrženi tři lidé, kteří jsou podezřelí ze spolupráce na teroristickém útoku v Paříži. Jedním z nich je Francouz, který si pronajal auto, jež bylo nalezeno poblíž jednoho z míst výbuchů - předpokládá se, že muž zde byl přímo v pátek večer. Francouz byl vypátrán na předměstí Bruselu v jiném pronajatém autě. S ním byli i dva Belgičané, kteří byli rovněž zatčeni.

Zadržený Francouz byl belgickým autoritám znám - údajně sledovaly aktivity jeho bratra.

8:20
15. 11. 2015

Připomínka tragédie zazněla i z koncertních pódií. Zpěvačka Madonna během koncertu ve Stockholmu zazpívala francouzsky píseň Edith Piaf La vie en rose, irská kapela U2 zrušila své koncerty v Paříži a v sobotu večer její členové přinesli květiny k pařížskému sálu Bataclan, kde bylo při rockovém koncertě zabito skoro 90 lidí. Skupina Foo Fighters předčasně ukončila své evropské turné. "Ve světle tohoto nesmyslného násilí, uzavření hranic a mezinárodního smutku nemůžeme (v turné) pokračovat," uvedla kapela v prohlášení.

Členové kapely U2 uctívají památku pařížských padlých po útocích 13. 11. tím, že před club Bataclan pokládají květiny. Členové kapely U2 uctívají památku pařížských padlých po útocích 13. 11. tím, že před club Bataclan pokládají květiny.
8:11
15. 11. 2015

V sobotu večer se sešlo několik tisíc lidí na londýnském náměstí Trafalgar, kde přítomní drželi minutu ticha, zazníval ale i zpěv francouzské hymny. Ta byla slyšet i v průvodu asi 6000 lidí, kteří prošli centrem Dublinu. Velmi emotivní chvíli zažili v sobotu rovněž diváci v newyorské opeře, kde Marseillaisu před představením Tosky zazpívala hlavní hvězda večera - tenorista Plácido Domingo.

7:58
15. 11. 2015
!

Francouzští vyšetřovatelé identifikovali prvního z atentátníků. Devětadvacetiletý Francouz Omar Ismail Mostefai byl identifikován podle prstu, který byl nalezen v koncertním středisku Bataclan. Více o první identifikovaném teroristovi se dočtete zde:

Policie v Paříži prozradila jméno prvního teroristy a zatkla jeho příbuzné


7:55
15. 11. 2015

Záznam z uplynulých hodin naleznete zde:

Teror v Paříži: Mezi teroristy byli i "uprchlíci"!

7:52
15. 11. 2015

Dobré ráno, vážení čtenáři. Vracíme se k vám s online přenosem z Paříže, kde v pátek večer došlo k děsivým teroristickým útokům, při kterých zahynulo přes sto dvacet lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

realistaii ( 16. listopadu 2015 04:30 )

HITLEROVSKÁ osa ZLA JSOU DNES usa A nato okupace Srbska, Libye, Sýrie ,Iráku,Jižní Osetie, Jemenu,Srbska proběhla bez mandátu OSN ,což je přímým válečným zločinem fašismu USA a NATO, přímým porušením mezinárodního práva, porušením ,ženevských konvenci a lidských práv ,fašistické diktatury USA a NATO patří před Norimberský proces pro válečné zločince okupací Iráku čr porušila mezinárodní právo, lidská práva, a stala se součásti teroristické organizace NATO , doufám ,že vedení diktatury čr bude pochytáno a bude souzeno a za milion obětí po právu odsouzeno kdy bude Francie souzena za teroristické útoky proti civilistům Libye? 170 000 obětí v Libyi ,obětí okupace zrůdami USA a NATO zlovolnými fašistickými diktaturami ,navíc k moci dostali alkajdu islámské teroristy takže kromě válečných zločinů ,musí být souzen zrůdný režim usa a eu za terorismus, a šíření terorismu masakr 48 civilistů v Oděse,kteří byli před zraky policie banderovské fašistické junty umučeni a upáleni, dalších 200 lidí bylo brutálně zbito ,vraždy desítek opozičních politiků a novinářů kyjevskými teroristy řízenými krvelačnými bestiemi USA a NATO , dodnes profašistická EU drží tlamu a vyzbrojují a živí kyjevskou banderovskou juntu 225 obětí terorismu Islámského státu založeného USA v Ruském letadle, to je mnohem víc než ve Francii ,jak je možné ,že stejná účast za oběti terorismu jako Francii nebyla poskytnuta Rusku? zcela logické je ,že proislámské neziskovky budou okamžitě uzavřeny, a proameričtí = proterorističtí= proislámští politici budou pochytáni a souzeni za terorismus --pokud se tak nestane je jasné ,že se vlády vašich zemí podílejí na islámském terorismu

realistaii ( 16. listopadu 2015 04:11 )

dokud Asad těžce prohrával s USA a NATO alkajdou ,USA ,Turecko, Saudská Arábie zásobovala svůj Islámský stát , ve chvíli kdy Rusko pomohlo legitimně zvolenému Asadovi, najednou fašisti USA a NATO obrátili a chtějí urvat kus Sýrie pro sebe k okupaci ,tak provedli další teroristický útok proti lidem dnes už víme ,že terorismus 11.09 2001 spáchala vláda USA, vláda USA založila Islámský terorismus, armáda USA ( tzv. poradci ) cvičí teroristické jednotky islamistů , i banderovských neonacistů, USA ,EU a CIA vyzbrojuje neonacistický režim Ukrajiny , tyto teroristické útoky nejsou dílem uprchlíků ale jsou dílem vlády USA stejně jako 11.září 2001 , false flag operace, stejně jako teroristické akce USA a NATO GLADIO , rozděl a panuj ..........USA imperialismus ,státní terorismus,je třeba si uvědomit ,že každá loutka USA je potencionální terorista ......... očekávám ,že agenti CIA , USA budou po celé evropě pozatýkáni jako teroristi a souzeni , stejně tak politici loutky USA fašismu důkazy z trezorů USA , vláda USA dlouhodobě vyzbrojuje muslimské, teroristické organizace ,k vyzbrojení hitlerovské nacistické junty kyjeva se hlásí veřejně http://www.novarepublika.cz/2015/05/rezie-teroristicke-chatry-in-flagranti.html McCain se fotil s islámskými extrémisty a neonacisty! fuhrer republikánů v USA je terorista http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/mcadams-mccain-se-fotil-s-islamskymi-extremisty-a-neonacisty / V loňském roce se John McCain „zviditelnil", když se fotografoval s extremisty ze Sýrie a neonacisty z Ukrajiny, a dříve také společně s libyjským politikem napojeným na Al-Kájdu Odtajněná zpráva americké agentury: „Zařiďte vznik Islamistického státu, „aby se izoloval syrský režim“ http://www.novarepublika.cz/2015/05/odtajnena-zprava-americke-agentury.html usa = islámský stát i nacistická kyjevská junta spojenec usa je terorista

pyachtb ( 15. listopadu 2015 23:55 )

a jé..další přiblblej fanatik, už si skládáš kalašnikova debile???

lysohlavek02. ( 15. listopadu 2015 23:39 )

tvuj děda byl hrozná ***,hermafrodit,stejně jako ty

vendetta. ( 15. listopadu 2015 23:37 )

Lepší lysohlavek než Felix

Zobrazit celou diskusi