Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Útočník s pasem syrského uprchlíka. Přišel přes Řecko letos v říjnu?

Autor: Zuzana Štíchová - 
14. listopadu 2015
18:55

Jeden z útočníků, kteří se odpálili nedaleko stadionu Stade de France, měl u sebe syrský pas. Ten patří podle řeckého ministerského náměstka, v jehož gesci je policie, syrskému uprchlíkovi, který vstoupil na území Řecka letos v říjnu. Uvedl to pro agenturu Reuters.

Vlastníkem syrského pasu, který se našel u těla jednoho z útočníků nedaleko Stade de France, je uprchlík. Syřan přišel do Evropy přes Řecko, zpravodajské agentuře Reuters to řekl náměstek řeckého ministra zodpovědného za policii Nicos Toscas.

Zdroj z řecké policie řekl Reuters, že evropské země žádaly prověření vlastníka pasu a ptaly se, zda byl registrován.

"Pokud je tato informace pravdivá, potvrzuje to jednoznačně správnost českého přístupu k migrační krizi. Vždy jsme trvali na nutnosti ochrany vnější hranice EU a poukazovali na možná bezpečnostní rizika," napsal v SMS zprávě Blesku český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Že bude Evropa muset konečně začít dodržovat svá vlastní pravidla pro příjem, registraci a prověřování uprchlíků, je jasné už dlouho. Události z Paříže k tomu jistě přispějí. Neměly by ale znamenat, že EU zcela rezignuje na své hodnoty, mezi něž patří i solidarita a soucit. To by bylo morální vítězství teroristů," komentoval informace místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN).

I z opatrného vyjádření českého ministerského předsedy je patrné, že čeští politici zatím tento dílek krvavé pařížské skládačky příliš komentovat nechtějí.

Uprchlík podle Toscase přišel do Řecka teprve letos 3. října, a to přes ostrov Leros ležící asi 70 km severně od známého turistického ostrova Kos. Byl součástí větší skupiny 69 uprchlíků.

Francouzská policie teď zjišťuje, zda pas skutečně patří útočníkovi a zda nejde o padělek. Syrské pasy jsou totiž mezi uprchlíky velmi cenným zbožím.

Česko je v bezpečí?

Podle předsednictva Bezpečnostní rady státu neexistuje v Česku informace o tom, že by zemi hrozilo nebezpečí teroristického útoku. Tvrdí to jak premiér Sobotka, tak ministr vnitra Chovanec.

Je ale namístě otázka, zda jsou schopny tajné služby útoky podobné těm pařížským vůbec zachytit. Podle dostupných informací totiž Francouzi o plánování pátečních útoků informace také neměli.

Co se stalo v Paříži, může se stát i u nás. Je o tom přesvědčen místopředseda Úsvitu Marek Černoch, který se zařadil po bok českých politiků vyjadřujících Francii upřímnou soustrast. "Úsvit dlouhou dobu varuje před tím, že se s imigranty do Evropy dostávají i teroristé a radikálové. Vláda svým přístupem k imigrační krizi a neochraně našich hranic dala jasně najevo, že jim na bezpečnosti našich občanů nezáleží," myslí si Černoch a dodává, že uklidňování premiéra Sobotky je hazardem s bezpečností ČR.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

povim_vam_pravdu ( 16. listopadu 2015 08:19 )

Putin požaduje, aby se říkalo, že za vším špatným jsou USA. Čí chleba jíš, toho píseň zpívej.

hejhej ( 15. listopadu 2015 11:26 )

athosport..... Abbas je fanatiský muslim, který vraždy,znásilňování, ponižování žen a jiné zvěrstva bere jako vaznání své "víry" ve jménu pedofila a vraha Mohameda a jeho "ducha" Alláha. Takovému idiotovi dala ČT prostor k debilnímu vyjádření. Kdo vyznává muslimskou víru je islamista . A pitomá Merkelová je ještě zve, naše ukoktaná Šabatová a blbeček Diensbier a hloupý Kocáb je obhajují, vláda strká hlavu do písku a plní příkazy Bruselu.

ewulanie ( 15. listopadu 2015 09:41 )

Dobrý den dámy a pánové...k této diskuzi..pár slov..je mi velmi líto zneužitých malých dětiček a maminek..které jsou zneužity..při fotografování..migrantů..v první vlně bylo mnoho mladých silných mužů na kterých bylo vidět,že válkou netrpí..svalnatí,urostlí.Ve kterékoli české hospodě bylo probíráno..z této migrace bude jednou konflikt...kdo tuto vlnu způsobil..?Evropa až na některé konflikty byla relativně v klidu..tudiž nezbrojila..nazabíjela...neměla strach..otevřela hranice..uvolnila se..ale to se přece nelíbí zbrojní, velmocím..v této době se bude více zbrojit..bude potřeba obnovovat armady..a kde se bude nakupovat?

joudajoudovy ( 15. listopadu 2015 09:01 )

tam kam spalne amerikanec, tam pouze vidi moc a penize. za sebou zanechava pozivacne pokrytce, mrtvoly, vrahy, rozpadle rodiny, rakovinou prolezle lidi, znicene zivotni prostredi i geneticky upravovane potraviny, ze jde vsechno do rite, to ho nezajima, chce byt vladcem sveta a hamtat miliardy. pojem americky sen skoncil s vladou Franklina Roosevelta. na chvilicku se obnovil pri J.K.F., ktereho korporatnici a zbrojari nechali zavrazdit. a vlada nenasytne rodiny Bushu, to totalne po-rala. tem dekujeme za zkazu sveta. a aby toho nebylo malo, evropy se mocensky ujala komunistka Merkelova a na EU pacha nepodarene pokusy, ala RVHP.

krakonos500. ( 15. listopadu 2015 00:24 )

Charles Manson tvrdil, že vraždit lidi mu přikázali Beatles prostřednictvím skrytých zpráv ve svých písních, muslimští fanatici slepě následují korán a zaslepení křesťani tvrdí, že nemůžou respektovat homosexuály, protože jim to nařídil Bůh. Islamofobové by konečně mohli přestat argumentovat doslovnými příklady z koránu. Nebo třeba začít celkově přemýšlet mozkem a neházet všechno do jednoho pytle.

Zobrazit celou diskusi