Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přehledně: Co zatím víme o teroristických útocích v Paříži?

Autor: Zuzana Štíchová, val - 
15. listopadu 2015
14:52

Po pátečních teroristických útocích v Paříži vrostl počet mrtvých na 129, stovka je v kritickém stavu a mnoho dalších bylo hospitalizováno se zraněními. Mezi oběťmi je také 20 cizinců, nejvíce lidí zahynulo při útoku v klubu Bataclan. 

- Při teroristických útocích v Paříži zahynulo 129 lidí. Původní zprávy, že počet obětí vzrostl na 132, se ukázaly jako liché. V nemocnicích nicméně zůstává velký počet těžce zraněných.  

- V souvislosti s útoky bylo zadrženo celkem 14 lidí, převážně v Belgii a Francii. 

- Tři z atentátníků, kteří útočili v pátek v Paříži, byli Francouzi a dva z nich žili v Bruselu. Čtvrtý, kterého policie identifikovala v pondělí, byl francouzským rodákem. Všichni tři atentátníci byli mezi sedmi útočníky, kteří při akci zemřeli. Přečtěte si, kdo jsou teroristé z paříže.

- K útokům se přihlásil Islámský stát. Francouzský premiér Manuel Valls řekl, že útoky byly plánovány ze Sýrie. 

- Francouzská armáda podnikla v neděli masivní nálet na hlavní město ISIS Rakka. Podrobnosti si můžete přečíst zde. 

- Prezident Francois Hollande chce prodloužit výjimečný stav na tři měsíce. O tom by ale musel rozhodnout parlament. 

Francie uzavřela hranice a v Paříži platí výjimečný stav. Města a obce mají zároveň možnost vyhlásit ho i mimo hlavní město a okolí. Důvodem je pravděpodobně honba na komplice útočníků. Podle neověřených informací pátrá policie po dvou lidech.  

Blesk sleduje situaci online. 

Oběti

129 mrtvých potvrdily zatím francouzské úřady. Počet navíc pravděpodobně poroste, protože v nemocnicích leží 99 lidí v kritickém stavu. Zraněno bylo přes 350 osob. 

Podle agentury AFP je mezi oběťmi také nejméně 20 cizinců z více než 12 států. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi mohli být i Češi.

Při útocích zřejmě zahynul Američan, dvě Tunisanky, Švéd, dva Mexičané, Španělska, dva Rumuni, dva Portugalci, Maročan, dva občané Chile, jeden Brit, tři Belgičané a Alžířan.

89 lidí přišlo o život v koncertní síni Bataclan, 18 na Boulevard de Charonne, jeden člověk zemřel na Boulevard Voltaire, 5 na Rue de la Fontaine-au-Roi a 14 na Rue Alibert. 

Na sociálních sítích pod #RechercheParis hledají nejen Francouzi své blízké, o kterých nemají žádné informace a o kterých ví, že se pohybovali na místech útoků. 

Útočníci

Úřady ve Francii mluví o osmi teroristech – profesionálně vycvičených. Nikdo z nich noc na sobotu nepřežil. Sedm se jich odpálilo připravenými náložemi, jednoho zneškodnilo v klubu Bataclan policejní komando.

Jeden z útočníků byl rodilý Francouz, známý extremista, kterého sledovala tajná policie. Identifikován byl podle otisků prstů. Další z teroristů, kteří se odpálili před Stade de France, u sebe měli pasy ze Sýrie a Egypta. Není ale jasné, zda jsou pravé. Mezi teroristy má být také jedna žena.

Atentátníci měli podle belgické televize kontakty v Belgii. Auto jednoho z nich bylo přihlášeno v Belgii. Policie podle francouzských médií pátrá po černém autu Seat nebo Volkswagen Golf s registrační značkou GUT 18053 a také dvou komplicích.

Spekuluje se o tom, že útoky mají souvislost se zadržením zbraní a výbušnin v Bavorsku 5. listopadu. Vezl je muž z Černé Hory, údajně byl na teroristy napojený. 

Okolnosti

V Paříži se za 14 dní koná obří klimatický summit, na který se sjedou státníci z celého světa. Rušit se nebude, zpřísní se bezpečnostní opatření.

Podle odborníků teroristé útok dlouho plánovali, a nejde proto o reakci na smrt džihádisty Johna, muže, který v propagandistických videích stínal zajatce ISIS.

Podle některých francouzských médií mohlo v motivu teroristů sehrát roli i to, že klub Bataclan vlastní Židé a pořádali v klubu proizraelské akce, radikálové už jim prý kvůli tomu v minulosti vyhrožovali.

Útočníci si k vraždění vybrali nejen koncert, kde bylo odhadem 200 lidí, ale také fotbalový stadion. Tam se v tu chvíli hrálo přátelské utkání Francie s Německem, kterému přihlížel i francouzský prezident François Hollande. Toho ochranka evakuovala. Výbuchy se ozvaly zhruba v 17. minutě zápasu, přesto se utkání dohrálo.

Ve Francii aktuálně platí zákaz shromažďování, které je pro zemi jednou ze základních hodnot demokracie.

Letadlo společnosti Air France odlétající z Amsterdamu v sobotu ve 14:45 muselo odložit svůj start. Na sociální síti se objevily výhrůžky směřující přímo směrem k tomuto letu. Policie letoun prohledala, žádnou výbušninu ale nenašla. 

V lednu v Paříži útočili teroristé na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a na židovský obchod. Zemřelo 17 lidí. 

Sociální sítě plní videa, která lidé při útocích natočili. Přinášíme vám to nejsilnější z nich – je však třeba upozornit, že není určeno slabším povahám ani dětem.

Video Útok - reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bb88 ( 15. listopadu 2015 08:27 )

Tož už víme proč je Kocáb tak chytrý.

Zobrazit celou diskusi