Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Otravte jim vodu, sražte je auty.“ Islámský stát vyzývá k útokům ve Francii

Islámský stát svolává své věrné a vybízí k útokům ve Francii.
Islámský stát svolává své věrné a vybízí k útokům ve Francii.  (Autor: Reuters)
Autor: Klára Brunclíková - 
14. listopadu 2015
13:31

Islámský stát vydal v sobotu video vyzývající muslimy, kteří nemohou cestovat do Sýrie, aby vedli svatou válku a prováděli útoky ve Francii. Video, kde muslim francouzsky burcuje své bratry a sestry, nemá žádné datum, bylo však zveřejněno po pátečních teroristických útocích v Paříži, kde zemřelo víc než 120 lidí.

Posílám zprávu svým bratrům a sestrám, kteří žijí v zemi nevíry – Francii. Buďte si vědomi Alláha a bojte se ho!“ začíná své poselství muslim.

Naléhání pokračuje návodem, co dělat, pokud se islamisté nedokážou dostat do Sýrie. Jeho slova mají v Evropanech evidentně vyvolat strach: „Pracujte ve Francii. Terorizujte je a nenechte je spát kvůli strachu a hrůze.“

Vzápětí přechází ke konkrétnímu postupu, jak Francouze zabíjet. „K dispozici jsou zbraně, auta i cíle, které mají být zasaženy. Dostupný je také jed. Takže otravte vodu a jídlo alespoň jednomu nepříteli Alláha,“ pokračuje.

Ze závěru jeho proslovu je jasné, že smrt Islámskému státu nestačí.

„Zabijte je a plivněte jim do tváře. Přejeďte je svými auty. Udělejte cokoliv, co můžete, abyste je ponížili. Zaslouží si to.“ Video končí pasem v plamenech.

Tohle je vzkaz, ze kterého mrazí:
Video Islámský stát svolává své věrné. - reuters
Video se připravuje ...