Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Hrozivé detaily z pařížské koncertní haly: Teroristé do nás stříleli deset minut

Autor: ČTK, oj - 
14. listopadu 2015
07:05

Americká rocková kapela Eagles of Death Metal byla uprostřed svého evropského turné, na němž propagovala své čtvrté album, když na pařížský koncert do haly Bataclan přišli kromě 1500 fanoušků také čtyři teroristé. „Krvavá lázeň“, kterou podle francouzských médií zatím neznámí útočníci rozpoutali, si vyžádala kolem stovky obětí. Členové kapely na rozdíl od stovky fanoušků masakru ve slavné koncertní hale unikli.

Manželka bubeníka Juliana Doria sdělila listu The Washington Post, že jí muž telefonoval, aby ji ujistil, „že mě miluje a že je v bezpečí“. Všem, kdo byli v okamžiku útoku na jevišti, se podle ní podařilo utéct. To potvrdila i Doriova matka, které syn rovněž telefonoval.

Očitý svědek: Stříleli na nás deset minut

„Lidé křičeli a všichni leželi na podlaze. Útočníci na nás stříleli deset až patnáct minut. Nebyli maskovaní, oběti si vybírali náhodně. Měli kalašnikovy, jsem si jistý. Ta hala byla přeplněná. Měli to hodně jednoduché. Byla to krvavá lázeň,“ popsal horor v hale novinář Julien Pearce z rádia Europe 1.

Koncertní hala Bataclan se stala místem jednoho z celkem šesti násilných incidentů, kterým v noci v Paříži za oběť padlo přinejmenším 150 lidí. Francouzský prezident François Hollande označil útoky za zvěrstvo a po příjezdu k Bataclanu přislíbil „nemilosrdný“ boj s terorismem.

Video Výbuch zaznamenaly mikrofony na stadionu. - INT
Video se připravuje ...

Skupina, která je známá také pod zkratkou EoDM, vznikla v 90. letech v Kalifornii. Založili ji dva přátelé Jesse Hughes a Josh Homme, kteří jsou také jedinými stálými členy kapely. Texty jejich písní jsou podle agentury AFP psány v duchu sexu, drog a rock'n'rollu.

Ve francouzských médiích se už objevily spekulace, že tvorba kapely mohla být jedním z důvodů, proč si útočníci vybrali právě tento koncert. Jiná média dávají výběr místa útoku do souvislosti hlavně se známostí a velikostí koncertní haly.

Hughesova matka agentuře Reuters potvrdila, že její syn útok přežil a je velmi „otřesen“. Nemůže prý ale potvrdit, že přežili všichni, neboť ve vzniklém chaosu se kapela a její doprovod oddělily. Josh Homme údajně na koncertu nehrál.

„Stále se snažíme zjistit, zda jsou všichni členové skupiny a doprovodu v pořádku a kde se nachází. V myšlenkách jsme se všemi lidmi postiženými touto tragickou situací,“ stojí na facebookovém profilu skupiny.

merrylou212 ( 15. listopadu 2015 20:39 )

pokračování článku: říká Mary, která se jmenuje jinak, její skutečné jméno nelze zveřejnit. Celý text si můžete přečíst ZDE Islámský stát nedávno uzákonil sňatky s dívkami od devíti let. „Bojovníci Islámského státu jsou posedlí sexem, mají povoleny i dočasné sňatky. Navíc jsou zvrhlí a praktikují ta nejhorší zvěrstva, jaká si normální člověk ani nedokáže představit,“ popisuje Mary a pokračuje líčením, při němž tuhne krev v žilách: „Měli jsme tu patnáctiletou Jezídku, kterou análně znásilnili. Pak ji tam zavedli zbraň a vystřelili. Měla potrhaná střeva, ale přežila. Podařilo se nám ji dostat do Erbílu (hlavní město iráckého Kurdistánu, pozn. red.) a odtud do Evropy na léčení.“ „Vím, že tady zemřu, ale živou mě nedostanou. Pod nikábem nosím za punčochami dvě pistole. V syrských horách jsem prošla tréninkem, učila mě kurdská bojovnice. A po nocích cvičím, jak co nejrychleji tasit. Jsem už dost rychlá a přesná. Až půjde do tuhého, postřílím jich co nejvíc a pak zastřelím sama sebe,“ píše do Evropy tahle výjimečně statečná žena. A člověk si jen klade otázku, jak dlouho ještě budou světoví vůdci taková zvěrstva trpět?

merrylou212 ( 15. listopadu 2015 20:33 )

H N U S !!!!!"Mám spoustu pacientek, mladých holek, co nosí plíny, mají tak potrhané anusy, že neudrží stolici.“ Z vyprávění sestřičky, která pracuje se znásilněnými v Mosulu, se vám zvedne kufr 15.11.2015 „Mám spoustu pacientek, mladých holek, co nosí plíny, mají tak potrhané anusy, že neudrží stolici.“ Z vyprávění sestřičky, která pracuje se znásilněnými v Mosulu, se vám zvedne kufr Autor: Youtube, repro Popisek: Znásilnění je v Mosulu na denním pořádku, ilustrační foto „Ze střechy nemocnice v Mosulu, pomocí satelitního internetu, mi už čtvrt roku píše tamní zdravotní sestra. Její svědectví o každodenním životě v centru Islámského státu nyní nabízím českým čtenářům,“ píše na vysvětlenou Markéta Kutilová, novinářka a humanitární pracovnice, která v magazínu Reportér publikuje tak děsivé věci, o kterých se člověku nechce snad ani přemýšlet… „Ženy žijící na území Islámského státu mají zakázáno pracovat. Výjimkou jsou zdravotní sestry, které musí léčit zraněné bojovníky. Je mezi nimi i pětadvacet žen, které po práci v nemocnici spěchají na utajené kliniky, kde pomáhají znásilněným ženám a dětem. Pokud by je odhalili, čeká je smrt. I proto chodí ozbrojené,“ uvádí na začátku článku Markéta Kutilová. A pak už následují hororové story její kamarádky z Mosulu. „Mám spoustu pacientek, mladých holek, které nosí plíny. Mají tak potrhané anusy, že nejsou schopny udržet stolici,“ píše zdravotní sestra Mary. Pracuje v Mosulu, druhém největším iráckém městě, které je od loňského roku pod kontrolou Islámského státu. Ona a její kolegyně jsou jediné v celém městě, kdo obětem sexuálního násilí pomáhá. „Máme zde pět klinik. Týdně přijímáme přes dvě stě padesát žen a dívek. Kromě toho, že mají potrhané vagíny a řitní otvory, je většina z nich traumatizována, což bývá ještě větší problém než jejich fyzická poranění.“ Jejich práce je ilegální, musejí kliniky neustále přesouvat. „Kdyby nás odhalili, jsme za pár hodin mrtvé,“ říká Mary, která se jmenuje jinak, její skutečné jméno ne

donaf ( 14. listopadu 2015 10:12 )

Hned na to si arabové zapálili uprchlický tábor aby ještě víc zaměstnali policii adali tak těm xindlům větší šanci na útěk, banda jedna... Kdy tohle bude u nás je jen otázka velmoi krátkého času! Chytit je do jednoho za flígr a deportovat tam odkud přilezli, obehnat EU vysokou zdí vyměnit vlády a přestat brát od nich ropu, jen tohle na ně zabere!!! Merkellko jdi do důchodu

realistaii ( 14. listopadu 2015 10:04 )

Prezident USA by se měl místo žvanění o tragédii obětem především omluvit za americkou podporu islamistickým teroristům počínaje válkou v Afghánistánu a na Balkáně, včetně ISIL cestou Turecka a Saúdské Arábie. Totéž by měli udělat mnozí reprezentanti EU a sypat si popel na hlavu za zavírání očí před realitou, násilný multikulturalismus, politickou korektnost v médiích a pronásledování vlastenců ve službách amerických zájmů. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vojensky-analytik-Koller-Politici-a-analytici -pri-svem-zvaneni-v-CT-i-jinde-vubec-nepochopili-ze-v-Parizi-neprobehl-standardni-teroristicky-utok- 408108

jetuslunicko ( 14. listopadu 2015 09:41 )

neskutečné, blesku - co se stalo? že je povolena diskuze?? Asi momentálně sluníčkářům došel dech při jejich argumentech ?Reálná představa, že toto už se dá očekávat kdeko-li a nikdo si nemůže být jistý, když vyjde mimo svůj byt, že se ve zdraví vrátí zpět. Už to nikdy nebude samozřejmost !! Třetí světová válka v přímém přenosu za podpory humanitárních organizací a jedné bab.y, která zničí celou Evropu. Slova už jsou zbytečná

Zobrazit celou diskusi