Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Američané sejmuli džihádistu Johna! Spoušť stiskl voják vzdálený 12 tisíc kilometrů

Autor: lm, ČTK - 
13. listopadu 2015
19:46

Dostali ho! Vraždící islamistická bestie, známá též jako džihádista John, je na „99 procent“ mrtvý. Sejmul ho americký dron navigovaný pravděpodobně z letecké základny v Nevadě. Spoušť tak stiskl voják, který seděl skoro 12 tisíc kilometrů od cíle.

Spojené státy ve čtvrtek zaútočily v Sýrii na britského radikála Mohammeda Emwaziho přezdívaného světovými médii „džihádista John“. Aktivisté z Rakky  sdělili, že auto s Emwazim bylo zasaženo ve chvíli, kdy projíždělo kolem budovy islámského soudu. Džihádista John paradoxně zahynul u hodinové věže, kde islamisté už dva roky vykonávají brutální popravy svých nepřátel a odpůrců. 

Američané na Emwaziho pravděpodobně zaútočili armádním dronem MQ-9 Reaper, který může létat rychlostí bezmála 500 km/h a ve vzduchu se udrží až 14 hodin. Dron byl nejspíš vyslán z letecké základny v americké Nevadě. Joystickem ho tak navigoval voják, který byl vzdálený skoro 12 tisíc kilometrů od cíle v Sýrii. Se strojem komunikoval pomocí GPS satelitů. Zdroj ABC News i přesto útok popsal jako „bezchybnou“ akci a „čistý zásah“, který zlikvidoval Emwaziho, aniž ohrozil civilisty.

Pentagon si je na 99 procent jistý, že Emwazi je mrtev. Očitý svědek uvedl, že islamisté svého nejznámějšího vraha převezli ve velmi vážném stavu do nemocnice, kterou Islámský stát uzavřel a přísně ji střeží. ISIS tvrdí, že džihádista John je stále naživu. Jde ale nejspíš jen o snahu islamistů nepřiznat porážku. Pentagon se snaží ověřit, zda byl útok úspěšný.

Kdo je džihádista John?

Mohammed Emwazi má jako člen Islámského státu od loňska patrně na svědomí některé vraždy západních rukojmích. Pochází z rodiny, která žije střídavě v Británii a v Kuvajtu, a stál zřejmě za vraždami amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a také britského humanitárního pracovníka Alana Henninga. Objevil se na videích natočených s těmito rukojmími IS před jejich zabitím. Ačkoli byl vždy až na oči pečlivě maskován, identifikován byl letos v únoru.

Emwazi vystudoval vysokou školu a získal odbornost počítačového programátora. Podle amerických zdrojů se radikalizoval v roce 2009, kdy odjel na safari do Tanzanie.

pekaaaros ( 15. listopadu 2015 08:04 )

příliš milosrdná smrt. Ten měl umírat trochu jinak: 1) nejdřív ho měli chytit a svázat 2) měli mu svázanému píchnout nějakou drogu, co ho omámí 3) pod vlivem drogy ho měli přinutit zříct se Islámu, sníst vepřové, potřísnit se krví z prasete 4) měli ho při tom natočit na kameru 5) nechat ho se vyspat a až se z toho dostane, pustit mu celý záznam z té show. 6) pomalým mučením ho zabíjet. nejlépe 48 hodinovým. 7) klást velký důraz na to, aby celou dobu mučení byl při plném vědomí a jeho mozek fungoval normálně. 8) vypíchnout mu obě oči 9) Postavit před něj židy, co se mu budou smát a plivat na něj 10) mučit ho žhavým ohněm 11) neustále mu připomínat, že se zřekl Alláha 12) watterboarding, watterboarding, watterobarding 13) tancovat s nim tango 14) vyříznout mu jazyk 15) vyříznout mu dásna, nechat ho se udusit vlastní krví 16) při umírání mu uříznout varlata

paulawilde ( 14. listopadu 2015 19:41 )

A bude hůř pokud se nezačne systematicky fenomém islám, džihád, muslimská ideologie a podobné excesy likvidovat jako infekce s důslednou izolací. Je to nepříjemné, ale budeme se muset přizpůsobit, neboť nastala normální válka o území.

realistaii ( 14. listopadu 2015 18:37 )

kapitalisti denně vraždí a decimují občany at už okupacemi nebo dluhy ,nezaměstnaností a nedostupností lékařské péče poznatek se setkání s kapitalismem , okupace Iráku milion obětí , okupace afganistánu statisíce obětí okupace pakistánu desetitisíce obětí , okupace Libye destitisíce obětí , okupace Srbska destitisíce obětí , podpora terorismu al kajdy v Libyi , v afganistánu , v Čečně , Ujgurů ..........mučírny ,koncetrační tábory USa pocelém světě , podpora teroristických převratů v Gruzii,Bělorusku,Venezuele, Egyptě,Tunisku,Libyi..............to je jen posledních pár let bestiálního kapitalismu

anka ( 14. listopadu 2015 14:43 )

Tisice lidi na hranicich, kteri utikaji pred nasilim, valkou a vrazdami - a vy byste je poslala zpatky teroristum pod nuz? Ja vim, je mezi nimi spousta, co utika, protoze tam nemaji zadnou budoucnost, ale od toho jsou prislusne urady, aby rozlisili kdo je kdo, vratili ti co utikaji jenom z ekonomickych duvodu a pomohli tem, kteri ztratili ve valce domov a cast rodiny. Ted v tom mate zamichaneho nejakeho budouciho teroristu - a ted je ted lidi moc a moc, aby se v tom kdokoli dokazal rychle orientovat.Navic zadna vlada nic podobneho neocekalavala, takze nema dostatek pracovniku. Je to problem, ale pokud vim, problemy jsou od toho aby se resily, a ne aby to kdokoli zneuzival vyvolavanim nenavisti. Jestli nechapete, ze je okamzite vracet nemohli ( tak mame nastavene zakony), a v jejich rodisti se moc pomahat neda - aby to bylo opravdu k necemu.

sores ( 14. listopadu 2015 12:37 )

 Sejmutí by měli být všichni politici co dali povolení vpuštění černých do Evropy a ještě je tu krmí a jiné. Proč je okamžitě nevraceli zpět odkud utíkají a nepomáhá se jim v jejich rodišti?? Politici by se měli ptát svého národa jestli s tím souhlasí a ne si to rozhodovat sami. Jsme jenom jejich poddaní.

Zobrazit celou diskusi